Motorine ÖTV ayarı geldi
Motorine ÖTV ayarı geldi
Hkimler ve Savcılar Kurulu'na 'dinleme' itirazı
Hkimler ve Savcılar Kurulu'na 'dinleme' itirazı
Antalya'da dereceye giren öğrencilere ödül
Antalya'da dereceye giren öğrencilere ödül
Antalya'nın üç önemli bulvarına estetik dokunuş
Antalya'nın üç önemli bulvarına estetik dokunuş
14 Temmuz 2026 Salı - 11:16

Prof. Dr. Özlü'den 'klima' uyarısı

GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, "Klimaların bakımlarının yapılması, filtrelerinin değişmesi ve yıkanması gerekir" dedi.

Prof. Dr. Özlü den  klima  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yaz aylarında sıcaklıklarının artmasıyla birlikte klima kullanımı yaygınlaştı. Uzmanlar, serinlemek için tercih edilen klimaların bilinçsiz kullanımının solunum yolu hastalıklarından kas tutulmalarına kadar pek çok sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Yaz ayları klimaların yoğun kullanıldığı bir döneme denk geliyor. Klimasız da olmuyor ama klimayı kurallara uygun kullanmamız lazım yoksa sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir. Klimaların bakımlarının yapılması, filtrelerinin değişmesi ve yıkanması gerekir. Klima kullanırken mutlaka zaman zaman kapı ve pencereleri açıp, havalandırmak lazım. Klima aynı havayı çekerek soğutup geri veriyor ve içerideki hava zamanla kirleniyor ve oksijeni azalıyor. Virüs ve bakteriler arttığı için bulaş riski de artıyor. İçerideki havanın dışarıdaki hava ile değişmesini sağlamamız lazım" diye konuştu.

'KLİMA FANI DOĞRUDAN SİZE ÇARPMAMALI'

Klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Özlü, "Klimanın ideal oda sıcaklığı 23-24 derecedir. Bu sıcaklığın daha altında çalıştırmamak lazım. Vücut ısısının dengesi bozuluyor ve bu durumda hastalıklara zemin hazırlıyor. 40 dereceyi geçen sıcaklıktan 17 dereceye girmek çok makul değil. Nem durumunu dikkatle izlemek, klimanın fanını doğrudan vücudunuza doğrudan çarpmaması lazımdır. Klimanın tam karşısında oturmak ve fanın direkt size çarpmasına izin vermemeliyiz. Yukarı doğru kaldırmak en sağlıklısıdır. Klima kullanıma dikkat edilmezse bazı rahatsızlıklar; üst solunum enfeksiyonları, boğazda, gözde hasarlar ve bunlara bağlı alerjik durumlar yaşanabilir. Bronşit, solunum sıkıntısı, öksürük, geniz ve burun akıntısı, gözde kızarıklık gibi durumlarla karşılaşabiliriz" dedi.

'HAVA DEĞİŞİMİ SAĞLAMAK ÖNEMLİ'

Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Dikkatli kullanıldığında konforlu bir alettir. Klimanın direkt karşısında olmak, kas spazmlarına ve kramplarına yol açabilir. Boyun tutukluğu ve baş ağrısı semptomlarını gösterebilir. Araç içinde ya da kapalı ortamlarda klima kullanacaksanız, önce havalandırma yapılmalı daha sonra klima çalıştırılmalıdır. Hava değişimi sağlamak önemlidir" diye konuştu.

Selçuk BAŞAR-Efnan KÖSE/TRABZON,(DHA)

 
Genç müzisyen Su Yavuz, Boston'da konser verdi
 
Kıdem ve İhbar Tazminatı: Kimler, Hangi Şartlarda ve Ne Kadar Alır?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaz aylarında çocukları bekleyen gizli tehlike
Yaz aylarında çocuklarda sık görülen el-ayak-ağız hastalığının bulaşıcılığının ...
Uzmandan uyarı: 'Her kansızlık demir eksikliği değildir'
Halsizlik, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan ...
Sabah kahvesi ezber bozdu: Bu etkisini kimse bilmiyordu
Sabahları günde daha zinde ve enerjik başlamak için içilen kahve ile ilgili ...
 
Sağlıkta dikkat çeken değişiklikler yolda
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı "Sağlıkta Haklar ve İletişim Yönetmeliği" ...
Uzmanından 'yaz sıcakları' uyarısı
Yaş ilerledikçe vücudun sıcaklığı dengeleme mekanizmasının gençlere göre ...
Sıcaklarda doğru beslenmeye dikkat
Uzmanlar, yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte yalnızca sıvı değil ...
 
Dijital çağın yeni hastalığı 'telefon vücudu'
Akıllı telefon ve tabletlerin hayatın merkezine yerleşmesi, insan vücudunda ...
Muayene katılım paylarına zam! İşte yeni ücretler
SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişikliğe giderek hastane muayene katılım ...
Karaciğerinizi yeniden canlandıracak beslenme planı
Karaciğer yağlanması erken evrede doğru beslenmeyle büyük ölçüde gerileyebiliyor. ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalyaspor canımız ama markalarımıza kıymayın
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Akdeniz'in yıldızı çöplük olmasın
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ateş sadece ormanı değil, vicdanları da yakıyor...
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İtalya ‘Mancini‘ dedi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Teneffüs Park maceramız
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
3 Ağustos'ta Boğa burcunda geri harekete başlayan Chiron ile adım atıyoruz. Bu durum, sahip olduklarınız ve kendinize ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva