http://www.gunhaber.com.tr
Virüsün merkezi Wuhan'da toplu taşıma normale dönüyor
Virüsün merkezi Wuhan'da toplu taşıma normale dönüyor
Muratpaşa'dan sokak hayvanlarına mama desteği
Muratpaşa'dan sokak hayvanlarına mama desteği
Burdur Gölü'nde sazlık yangını
Burdur Gölü'nde sazlık yangını
Antalya'da çocuklara gökkuşağı morali
Antalya'da çocuklara gökkuşağı morali
18 Şubat 2020 Salı - 10:42

Üreticiden itiraf: Karyağdı armudunun tadını bozduk

ANTALYA'da coğrafi işaretli üretimi yapılan 'karyağdı armudu', bu yıl yüzde 20 verim artışıyla hasat edildi. Armut üreticisi Ogün Taş, "Üretimi artırmak adına 15-16 defa ilaçlıyoruz. Bu durum hem ağaca, hem de meyveye gem vuruyor. Armudun eski aroması, lezzeti kalmadı" dedi.

Üreticiden itiraf: Karyağdı armudunun tadını bozduk
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Korkuteli ilçesinde yetiştirilen ve halk arasında 'Ankara armudu' olarak tanınan Korkuteli'ye özgü 'Karyağdı armudu', 2018 yılında coğrafi işaret aldı. Korkuteli'nde üretilerek iç piyasada büyük oranda rağbet gören armut, hasat zamanı toplandıktan sonra soğuk hava depolarında saklanıyor. İşlendikten sonra iç pazara sunulan karyağdı armudu, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Trabzon'a gönderiliyor.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 VERİMLİ

Korkuteli'de hem karyağdı armudu hem de elma üretip soğuk hava depolarında işleyen Ogün Taş, amudun tanıtılması için çok çaba harcadıklarını söyledi. Armudun, dalındayken üzerine kar yağdığı ve sonra hasat edildiği için isminin bu şekilde kaldığını belirten Taş, ihracat yapamamalarının sebebinin tanıtım eksikliği olduğu söyledi. Armudun geçen yıla göre yüzde 20 daha verimli olduğunu kaydeden Taş, "Tanıtamadığımız için yalnızca iç piyasada sınırlı kaldı. Bu armudu başka yerde bulamazsınız. Aroması ve lezzeti yalnızca ilçemize özgü. Bu yıl yüzde 60 kapasite ile çalıştık. Geçen yıla göre yüzde 20 artış var" dedi.

ÜRETİCİDEN ÖZELEŞTİRİ

Aynı zamanda karyağdı armudunun üretimini de yapan Ogün Taş, armut üretimiyle ilgili bir de özeleştiri yaptı. Armudun önceki yıllarda kendi halinde dalında çiçeklenip daha sonra çiçeklerin bir kısmını döktüğünü, kalanların meyveye döndüğünü ve bu şekilde armudun daha lezzetli ve kendine has bir aromaya kavuştuğunu aktaran Taş, şöyle konuştu:

"Eskiden 3-4 defa ilaçlama yapıp meyve alınırdı. Şimdi ise üreticimiz çiçeklenmeye başlamasından itibaren dölleme ilaçları atarak neredeyse 15-16 defa ilaçlama yapıyor. Ne için, üretimi artırmak adına. Bu ilaçlar meyvenin aromasına, ağaca gem vuruyor. Bundan dolayı armudun aroması değişiyor. Tüketici eskiden aldığı lezzeti alamaz oldu. Ağacın, armudun bir suçu yok. Bu duruma gelinmesi biz üreticiler ve tüccar yüzünden."

Ogün Taş, hasadı hızlandırmak ve üretimi artırmak adına yapılan bu işlemin yanlış olduğunu belirterek, armudun kendi haline bırakılması halinde daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

ANTALYA'DA COGRAFI ISARETLI URETIMI YAPILAN 'KARYAGDI ARMUDU', BU YIL YUZDE 20 VERIM ARTISIYLA HASAT EDILDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA COGRAFI ISARETLI URETIMI YAPILAN 'KARYAGDI ARMUDU', BU YIL YUZDE 20 VERIM ARTISIYLA HASAT EDILDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA COGRAFI ISARETLI URETIMI YAPILAN 'KARYAGDI ARMUDU', BU YIL YUZDE 20 VERIM ARTISIYLA HASAT EDILDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR- Adem DURMAZ/ANTALYA, (DHA)

 
Kapalı tüplerini açtırıp, 6'ncı kez anne oldu
 
Gazetecinin bağışlanan organları, 6 hastaya umut oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müşteri kasasından 6 bin euro çalan otel çalışanı tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde, 5 yıldızlı oteldeki müşterilere ait kasadan ...
Trans birey cinayeti sanığına ağırlaştırılmış müebbet istemi
ANTALYA'da 'Naz' takma adlı trans birey Gökçe Saygı'yı (39), 22 yerinden ...
Antalya'da bisiklet festivali için geri sayım başladı
Antalya Valiliği öncülüğünde ve, Argeus Travel & Events ile Yedi İletişim ...
 
Kadına şiddete karşı ücretsiz aikido dersi veriyor
ANTALYA'da, Aikido Antrenörü Emin Aydın, kadına yönelik şiddete karşı, ...
Antalya Asayiş'in şekeri
ANTALYA'da annesi tarafından terk edilen yavru kediye, Asayiş Şube Müdürlüğü'nde ...
Ucuz ekmek satan fırıncı 'haksız' bulundu
ANTALYA'da mahkeme, ilan edilen fiyatın altında ekmek satan fırının haksız ...
 
4 PKK'lı yakalandı 5.5 kilo patlayıcı ele geçirildi
BURSA İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, büyük ...
Antalya'da bir belediye çalışanı uyuşturucu kurbanı
ANTALYA'da cami tuvaletinde Sinan K. (33) yanında uyuşturucu madde ve ...
Kumluca'dan İdlib'e yardım tırı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinden Suriye'nin İdlib kentine gönderilmek üzere ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'nın virüsle sınavı
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ruh halim mi? Darmaduman…
İsa Altun
İsa Altun
İhmal istismara yol açar
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Muratpaşa'da neler neler oluyor?
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Buluşma Ekici’de
Duran Canatan
Duran Canatan
Eşitlik Projesi
K. Kemal Derin
K. Kemal Derin
TİARTİ
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayında finansal anlamda özellikle şanslı ve keyifli bir sürece giriş yapacaksınız. Kazançlarınızı arttırabilecek ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva