Öldürülmeden önce eşinden gördüğü şiddeti mektuba yazmış
Öldürülmeden önce eşinden gördüğü şiddeti mektuba yazmış
Antalya Tiyatro Festivali alkışlarla sona erdi
Antalya Tiyatro Festivali alkışlarla sona erdi
Antalyalı sporcuların hedefi madalya
Antalyalı sporcuların hedefi madalya
Antalyalı 75 öğrencinin demokrasi yolculuğu
Antalyalı 75 öğrencinin demokrasi yolculuğu
14 Mayıs 2024 Salı - 11:09

Uzmanından 'kene' uyarısı

SCÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Sivas’ın da içinde bulunduğu vakaların yüksek olduğu şehirlerden, büyük şehirlere götürülecek olan kurbanlıklarla ilgili uyarılarda bulundu.

Uzmanından  kene  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi’nden (SCÜ) Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı öncesi, keneler aracılığıyla yayılan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Çetin, “Genellikle İç Anadolu'nun kuzey bölgesinde yoğunlaşan kene ısırma vakalarının bu bölgeden gidecek hayvanlarla diğer illerimize, özellikle de büyük illerimize hayvan transferi ile taşınabileceğini unutmamak gerekiyor. En azından böyle korunabileceğimiz bir hastalıktan dolayı insanlarımızın hastalanması veya hayatını kaybetmesini arzu etmiyoruz. Mutlaka hayvan pazarlarının bu noktada ilaçlanması, hayvan satıcıların götürdükleri hayvanlar üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmesi ve bunlara karşı ilaç kullanmasını öneriyoruz” dedi.

Kenelerin kurbanlıklara tutunabileceğini belirten Prof. Dr. Çetin, "Kurban bayramı yaklaşıyor. Genellikle İç Anadolu‘nun kuzey bölgesinde yoğunlaşan kene ısırma vakalarının bu bölgeden gidecek hayvanlarla diğer illerimize, özellikle de büyük illerimize hayvan transferi ile taşınabileceğini unutmamak gerekiyor. En azından böyle korunabileceğimiz bir hastalıktan dolayı insanlarımızın hastalanması veya hayatını kaybetmesini arzu etmiyoruz. Mutlaka hayvan pazarlarının bu noktada ilaçlanması, hayvan satıcıların götürdükleri hayvanlar üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmesi ve bunlara karşı ilaç kullanmasını öneriyoruz. Eğer kurban kesiyorsak dikkatli olmalıyız. Geçen yıllarda kurban bayramındaki vakalar, ellerdeki kesiklerden ve yaralardan kaynaklı. Hasta olan hayvanların kanından insanlara KKKA hastalığının geçtiğini biliyoruz. Bu şekilde vakalarımız var. Bundan dolayı özellikle de bu dönemde kurban kesilirken hayvanın kanıyla veya et ile uğraşırken mutlaka bir eldiven takarak, eldiven ile birlikte bu işlemleri yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

'ÇOK MİKTARDA KENE ISIRIĞI VAKASI ALMAYA BAŞLADIK'

İlkbahar ve yaz aylarında görülen vakaların bu yıl daha erken başladığına değinen Prof. Dr. Çetin, "Bu yıl havaların erken dönemde ısınması ile birlikte özellikle kenelerin yumurtadan çıkması ve araziye dağılmasıyla kendi bölgemizde ve diğer illerde de çok miktarda kene ısırığı vakası almaya başladık. Bu durum kene vakalarının, geçen yıldan daha fazla olabileceğini bizlere düşündürmektedir. O halde bizim yapmamız gereken ise buna karşı tedbirlerimizi mümkün olduğu kadar arttırmaktır" ifadelerini kullandı.

'HER YIL 7-8 İLDE KKKA HASTALIKLARI GÖRÜLMEKTE

Hastalığın yoğun olarak Sivas ve çevre illerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çetin, şöyle konuştu: "Her yıl bahar ve yaz aylarında maalesef ilimiz Sivas’ın da içerisinde bulunduğu 7-8 ilde KKKA hastalıkları görülmekte. Bu hastalıkların görülmesinin temel sebebi de özellikle bölgemizdeki var olan bir kene çeşidinin insanlarımızı taraması, yapışması ve kan almak suretiyle mevcut olan virüsleri insanlara bulaştırması. Bu durumda öldürücülük oranı çok yüksek olan KKKA ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bizim bölgemizde özellikle Sivas, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Giresun’un güneyi, Tokat, Yozgat ve Amasya bölgesinde daha sık görülen bir hastalık. Ancak ülkemizin hemen hemen tamamında da görülme riski var. Bu sadece keneler ve hasta olan insanlardan kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Buna dikkat edecek olursak korunma oranımız da o derecede yüksek olacaktır." (DHA)

 

 
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
 
Karadeniz'in İncisi Ordu'dan 10 Meşhur Lezzet Önerisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
AYDIN'ın Sultanhisar ilçesinde Aylin Pekin (48) kendisine karşılıksız ...
Ayten Gökçer hayatını kaybetti
Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Ayten Gökçer, 84 yaşında hayatını kaybetti.
Sözleşmeli öğretmen kararı Resmi Gazete'de...
RESMİ Gazete'de yayımlanan karara göre sözleşmeli öğretmen istihdamına ...
 
Yolcuların şikayet ettiği şoför alkollü çıktı
EDİRNE'de yolcuların ihbarı üzerine durdurulan midibüs şoförü H.K., 1.45 ...
Kastamonu'da kar etkili oldu
KASTAMONU- Tosya yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanırken, çok sayıda ...
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
BAŞAKŞEHİR’de girdikleri gölette boğularak hayatını kaybeden 11 yaşındaki ...
 
Kamuda Tasarruf Paketi açıklandı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ...
Firari cennetiyiz
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, yurt genelinde son 5 günde düzenlenen 'Çember-18' ...
Tasarruf paketi
Turgut Güngör
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
İsa Altun
İsa Altun
ÖNLEMEK TEDAVİ ETMEKTEN KOLAY
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Eğitim şart 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Nereye kadar?
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva