Kahvaltıda The New Times gazetesine göz atarken bir makale dikkatimi çekti... ‘5 Keys to a Healthy Diet‘ (Sağlıklı diyetin beş anahtarı) adlı makaleyi baştan sona okudum. Aşırı kilo, diyet, sağlıklı beslenme sanırım herkesin şu veya bu şekilde ilgilendiği bir konu... Kendim de fazla birkaç kiloyu verebilmek için neler yapıyorum bilseniz...
Sanatçı Ata Demirer’in sözlerini hatırlayalım... Birkaç gün önce 30 kiloyu nasıl verdiğini, nasıl zayıfladığını anlatırken “Yıllarca diyetisyenlere gittim ama onlarınki bir karne. Yürüyerek verdim, bir de öğlen ve akşam ekmek yemedim. Başka bir sırrım yok” demiş...
Diyet aslında, kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, sağlık durumuna ve yaşam tarzına göre özel olarak planlanan beslenme programı. Diyet sadece zayıflamak için yapılan bir şey değil... Ama maalesef zayıflama programı olarak düşünülüyor hep nedense...
New York Times gazetesindeki makalede şöyle diyor.... Birçok diyet, kalori, karbonhidrat, yağ veya başka bir şey olsun, kısıtlamayı vurgular. Ve bu sağlıklı bir strateji değildir, diyor Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde beslenme araştırmacısı Dr. Alison Brown. Bu tür diyetler, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin yelpazesini kaçırmanıza neden olabilir, diyor.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmenin çok daha iyi bir yolunun, yalnızca besleyici değil, aynı zamanda size mutluluk da veren yiyeceklere odaklanmak olduğunu işaret ediyor...
Beslenme konusunda sıklıkla çelişkili tavsiyeler veriliyor... Bu da çoğu zaman kafa karıştırıyor... Görünüşe göre sağlıklı beslenmeyi teşvik etmenin en iyi yolları aynı zamanda en basit olanlardır. İşte nasıl.
- Tam gıdalara öncelik verin. Dr. Brown, bu nedenle gıdaları "doğadaki hallerine mümkün olduğunca yakın" şekilde tüketmenin en iyisi olduğunu söylüyor... Meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi tam gıdalar birçok önemli besinle doludur. Örneğin lif, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve bazı kanserler için risklerin azalmasıyla bağlantılıdır . Ve meyve ve sebzeler - özellikle yapraklı yeşillikler ve meyveler -iltihabı azaltabilen faydalı bileşikler içerir .
Daha sağlıklı yağlar tüketin. Fındık, avokado, balık ve zeytinyağı gibi yiyeceklerde bulunan daha fazla doymamış yağ yemek, kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein (veya "kötü") kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp krizi ve felçleri önlemeye yardımcı olabilir. Dr. Brown, et ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağların ise LDL kolesterolü yükseltebileceğini ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini söylüyor..
- İlave şekerlere dikkat edin. eklenen şekerler günlük kalorilerinizin yüzde 10'undan azını veya günde 2.000 kalori tüketiyorsanız 50 gramdan fazlasını oluşturmamalıdır Amerikan Kalp Derneği, kadınlar için günde 25 gramdan fazla ve erkekler için günde 36 gramdan fazla olmayan daha katı bir eklenmiş şeker sınırı koymuş. İlave şeker oranı yüksek beslenme, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik rahatsızlıkların riskini artırabilir.
- Daha fazla yemek pişirmeyi deneyin. Uzmanlar, arada sırada dışarıda yemek yemenin bir zararı olmadığını söylüyor... Ancak araştırmalar, evde daha fazla yemek yapan kişilerin daha sağlıklı bir diyete uyma ve daha az kalori tüketme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve obez olma veya Tip 2 diyabet geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor.
- Sağlıklı beslenmenin tadını ve mutluluğunu çıkarın. Sağlıklı yiyecekleri sevmeyi öğrenmek çoğu zaman sabır ve deney gerektirir. sağlıklı bir diyette neşe bulmak için yemeğinize lezzetli otlar ve baharatlar eklemeyi deneyin diyor...
![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |