Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
10 Ekim 2012 Çarşamba - 10:51

'Bizdeki tabletlerde adeta ticaret fışkırıyor'

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) toplantısına konuşmacı olarak katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de yapılan tarihi kazılarda çanak, çömlek, sanat eserleri ve heykeller çıkarken, Kayseri'de tabletler üzerinde 6 bin yıl öncesine ait senetler ve faturaların bulunduğunu söyledi.

 Bizdeki tabletlerde adeta ticaret fışkırıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANSİAD'ın Hill Side Su Otel'de düzenlenen 15'inci olağan toplantısına katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 'Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü' konulu bir konuşma yaptı. Türkiye'de kalkınmanın sadece bakanlıklar düzeyinde yapıldığına dair bir anlayış olduğunu söyleyen Mehmet Özhaseki, günümüzde artık ülkelerin yarıştığı kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını ifade etti. Bu yarışta hiçbir şehrin geri kalmaması gerektiğini vurgulayan Mehmet Özhaseki, "Hızla değişen dünyada yerel yönetim anlayışları da değişiyor. Zamanımıza damga vuran olgu değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var. Siz bunu doğru ve zamanında algılayabiliyorsanız ayakta kalabiliyorsunuz. Geç anlarsanız durumunuz gittikçe kötüleşiyor. Yerel yönetim anlayışları da değişiyor" dedi.

KALKINAN ŞEHİRLER ÖZELLİKLERİNİ İYİ BİLİYOR

Türkiye'nin dünyadaki yerel yönetim örneklerine bakıldığında 250 yıl geriden takip ettiğini kaydeden Başkan Mehmet Özhaseki, bu açıkların kapatılması için değişimlere hızlı şekilde ayak uydurulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerin dışında kalan 25-30 kentin vilayet konumundan ilçe konumuna düştüğünü anlatan Mehmet Özhaseki, "Bunların birçoğu medeniyetlerin başkenti konumundaydı. Şimdi iyice geride kalmış durumdalar. Bir 10-15 vilayet var ki, gelişiyor, kalkınıyor. Bunlardan biri de Kayseri. Kalkınan vilayetler ne olduğunu biliyorlar, durumlarını tespit etmişler, avantaj ve dezavantajlarını biliyorlar. Kayseri'nin teşebbüs yapısı çok gelişmiş ama coğrafi özellikleri çok iyi değil. Yapabileceği şey, Antalya ile yarışmak değil. O açıdan kalkınan şehirler, genellikle kalkınmakta olan şehirler kendi özelliklerini çok iyi biliyorlar" diye konuştu.

6 BİN YILLIK FATURA VE SENETLER BULUNUYOR

Kayseri'nin coğrafi özelliklerine rağmen yaşadığı gelişimden bahseden Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin binden fazla fabrikanın olduğu, 150'den fazla ülkeye ihracat yapılabilen bir kent haline geldiğini aktardı. Bunda kentte yaşayan insanların müteşebbis ve gayretli olmasının yanında kentteki genetik ticaret yapısının ve yerel yönetimlerin büyük payı olduğuna değinen Mehmet Özhaseki, "Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamya'dan gelenlerle mal mübadelesine başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. Fışkırıyor adeta. 24 bin civarında tablet çıktı ortaya. Üzerinde alışveriş var, alım satım var, faiz oranları var, kralların emirleri var ama hep ticaret üzerine. Geçenlerde sadece farklı bir şey çıktı. O da gelin kaynana kavgası. Kayseri'de oturan bir gelin Mezopotamya'ya alışverişe giden kocasına mektup yazıyor, 'çok acele gel bu annen beni öldürecek' diyor. Kayseri'de insanlar hep tüccar işinde gücündeler. Bütün fıkralar sanki ticaret ve alışveriş üzerine" ifadelerini kullandı.

HAYIR İŞLEMEYEN KİMSE KALMADI

Kayseri'de bir günde 139 fabrikanın temelini atarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'deki iş aleminin para kazanmanın yanında kendine has olarak hayırseverlik kültürünü de geliştirdiğine değindi. Hayırseverliğin komple bir hamle haline dönüştüğünü kaydeden Başkan Özhaseki, "Hayır işlemeyen kimse kalmadı gibi. Yüzlerce insan hayır işliyor. Bu bir gelenek. Kültürümüzün bir parçası" dedi.

ŞEHRİN GELECEĞİNİ YAŞAYANLARIN VİZYONU BELİRLER

Bir şehrin geleceğini asıl o şehrin yöneticileri, ileri gelenleri, yaşayanlarının vizyonunun belirlediğini sözlerine ekleyen Başkan Mehmet Özhaseki, "O şehirde yaşayanlar kimse, onların vizyonu neyse, ufukları neyse şehrin geleceğini o belirliyor. Eğer siz iyi niyetli yola çıkarsanız, uğraşırsanız, şehir gelişiyor, büyüyor. Herkes orada yaşamaktan keyif alıyor. Yoksa geriye doğru yavaş yavaş gidiyor. Şehirler için de ölüm hak. Bir yerel yönetim olarak biz orada risk alarak Kayseri'nin biraz önünü açtık, ufkunu açtık. Anadolu'nun ortasında çevrenin cazibesi olarak bir şehir doğuyor" diye konuştu.

Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)

 
Torpil ricasında son durum
 
Avrupa'ya Alanya sabunu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da ev yangını: 1 ölü
ANTALYA’da tek katlı bir evde çıkan yangında 43 yaşındaki Mizbah Eröztürk ...
Altın Portakal’da ‘Hile Yolu’na gala gösterimi
49'uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ulusal ...
Tek kişilik ‘Oğlum bak git beldeme dokunma’ eylemi
Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde 64 yaşındaki Ferhat Gedikli, nüfusu 5 ...
 
Demre’de orman yandı iletişim kesildi
Antalya'nın Demre İlçesi'nde çıkan orman yangınında yaklaşık 1 hektar ...
‘Darağacında üç fidan’ı çekmek istiyorum’
49'uncusu düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ...
Golf heyecanı Belek’te başladı
'Turkısh Airlines World Golf Final' Antalya'nın Belek Beldesi'nde Golf ...
 
İşçileri taşıyan kamyonet kaza yaptı
Antalya'da yağış nedeniyle kayganlaşan yolda sürücünün direksiyon kontrolünü ...
Büyükşehir yasa tasarısına Antalya’daki 3 belediyeden tepki
TBMM Başkanlığı'na sunulan Büyükşehir Yasa Tasarısı'na göre, Antalya'da ...
Yapraklar arttı
Ankara Siteler'de mobilya üretimi yapan Ali Haydar Yaprak, 'Yaprak Grup' ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva