AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
9 Aralık 2022 Cuma - 13:34

Adet Söktürücü İlaçlar

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Adet Söktürücü İlaçlar” hakkında bilgiler verdi;

Adet Söktürücü İlaçlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kadınlar ergenlik dönemine yumurta üretiminin başlaması ile girerler. Her ay yaşanan bu döngüde yumurta spermle birleşmediği anlarda geri parçalanır ve adet kanaması yaşanır. Adet kanaması embriyonun rahme yerleşme görevini yerine getirmeye yönelik hazırlık süreci içinde olan endometrium tabakanın vücuttan atılması sürecidir. Kadınlarda gebelik dönemi dışında menopoz dönemine kadar bu süreç devam eder.

Kadınlarda genellikle adet döngüsü düzenli olur. 21 gün ile 35 gün arasında bilinen adet döngüleri normal olarak kabul edilir. Ancak bazı kadınlarda bu döngü düzenli olmaz. Dünyada düzensiz adet döngüsü olan kadınlar çok fazla sayıda olmaktadır. Adet düzensizliği yaşıyorsanız ya da beklediğiniz adet kanaması bir süre geçmesine rağmen gelmediyse belirli bir endişenizin olması olasıdır. Bu belirli durumlara bağlı olarak yaşanabilecek bir durumdur. Adet söktürücü ilaçlar adet döngüsünün gelmesine yardımcı olmak adına tercih edilebilirler.

Detay için: Adet Söktürücü İlaçlar

Adet söktürücü ilaçlar nedir, ne işe yarar?

Hamilelik döneminde olmamasına ve menopoz döneminde bulunmamasına karşın düzensiz adet kanaması olan ya da kanaması geciken kadınlar tarafından adet söktürücü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar düzensiz adet gören kadınlarda normal adet döngüsünü ortaya koymak amacıyla tercih edilen hormonal tedavi seçenekleridir. Adet döngüsünün temel düzenleyicisi hormonlardır. Bu süreç birçok unsurdan etkilenen karmaşık bir dilimdir. Hormonların kanda yer alan seviyesine göre adet döngüsü değişiklik gösterir.

Öncelikle hipofiz bezinin ürettiği luteinize etme görevi olan hormonlar ile birlikte folikül uyarıcı hormonlar yumurtalıkların teşvik edilmesini sağlar. Yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarının üretmek için uyarılır. Ardından gebelik için kalınlaşan rahim iç duvarı tabakasında dökülme olur. Bu durumda yaşanan sürece adet kanaması ismi erilmektedir. Adet döngüsünü düzensiz hale getirecek çok sayıda farklı değişken söz konusudur. Bir kadının adet kanaması düzensiz hale geldiyse, hiç yaşanmıyorsa ve ağrılı şekilde oluyorsa bir inceleme gerekir. Bu süreçte fizyolojik bir sebep ortaya çıkmadıysa hormon seviyelerinin dengesinde bozulma olduğu düşünülür. Adet dönemi geciktiğinde adet söktürücü ilaçlara başlanabilir.

Hangi durumlarda adet söktürücü ilaçlar kullanabilir?

Adet söktürücü ilaçlar genel olarak hormon dengesindeki bozulmaya bağlı olarak adet döngüsünün olumsuz etkilenmesi halinde tedavi amaçlı önerilmektedir. Bunun yanında aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tedavilerinde de yapay adet döneminin ortaya çıkması için bu ilaçlara başvurulur. Adet söktürücü ilaçların kullanılması halinde kadında yumurtlama engellenebilir ve rahim iç duvarının incelmesi sağlanabilir. Bu sayede embriyonun rahme tutunması daha zor olur. Bu ilaçların doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması önerilmemektedir.

Adet söktürücü ilaçlar en yaygın olarak endometriozis tedavisinde kullanılır. Rahim iç duvarında yer alan yumurtalıklar, rahim ve mesane çevresindeki dokunun beklenmeyen şekilde büyümesi endometriozis olarak adlandırılır. Bu durumda doku adet döngüsünün kontrolünde görev alan hormonları etkiler. Bu durumda doku kalınlaşarak rahim iç duvarıyla birlikte dökülmesi söz konusu olabilir.  Adet söktürücü ilaçlar endometriozis dokunun kalınlaşması ve kanamasına engel olur. Tedavide dokunun azaltulması ve tamamen yok olması söz konusudur. Bu durumda adet kanaması durabilir, düzensiz kanamalar yaşanabilir ve lekelenme kanaları görülebilir.

Bu ilaçlar aynı zamanda rahim kanseri tedavisinde de kullanılabilirler. Genellikle rahim kanseri olan hücreler hormonlar tarafından büyümesi tetiklenen hüreler olur. Adet söktürücü ilaçlar vücuttaki hormonlarda bulunan dengesizliği ortadan kaldırır. Bu sayede rahim kanseri büyümelerine engel olmak mümkün olabilir. Özellikle östrojen alan hastalar için rahim kanseri riski belirgin oranda azalmaktadır.

Kimler adet söktürücü ilaçlar kullanmamalıdır?

Adet söktürücü ilaçlar bazı durumlarda kullanmaya uygun değildir. Özellikle gebelik dönemindeki anne adayları için uygun değillerdir. Bunun yanında geçmişte meme kanseri olanlar ve yakın zamanda kalp krizi ile kan pıhtılaşması hastalıklarına yakalananlar da uzak durmalıdır.

Bacağında ve akciğerlerinde kan pıhtısı olan kişilerin kullanması da önerilmez. Aynı zamanda karaciğer hastaları da adet söktürücüleri kullanmamalıdır. Bunun yanında sebebi bilinmeyen anormal adet kanamaları olanlar ve Porfirya isimli nadir görülen metabolik bozukluk yaşayanlar da kullanmamalıdır.

Adet söktürücü ilaçlar bazı durumlarda doktor kontrolü ile sorunsuz kullanılabilir. Tabii bu durumda beklenmeyen bir komplikasyon gelişirse hemen doktorunuza başvurmalı ve ilacı bırakmalısınız. Kontrollü kullanma süreci böbrek hastaları, kalp yetmezliği hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve diyabet hastaları için uygundur.

Ek olarak epilepsi, astım, migren, safra taşı gibi durumlarda da kullanılabilir. Gebelik sırasında otoskleroz ya da sarılık hastalığı olan anne adaylarının da kontrollü kullanması uygundur. Son olarak depresyon öyküsü olan kişilerin de doktor kontrolünde kullanması gerekir.

Adet söktürücü ilaçlar riskli mi?

Her ilaçta olduğu gibi adet söktürücü ilaçlarda da bazı yan etkiler söz konusudur. Özellikle adet söktürücü ilaçlarda bazı yan etkiler hemen hekimlere bildirmeniz gereken durumlardır. Kullanım sırasında adet akışı değişen, göğüslerinde hassasiyet oluşan, vajinal kanama ve lekelenmeler düzensiz olan hastalar doktora başvurmalıdır.  Bunun dışında saç dökülmesi ve tüylenme, uyku zorlukları, mide ağrısı, kilo değişimleri ve halsizlik hallerinde de doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Tüm bu değişiklikler yaşandığında hemen doktorunuza başvurmalı ve gerekli incelemenin yapılmasını istemelisiniz. Aynı zamanda adet söktürücü ilaçlar sadece doktor reçete ederse kullanılmalıdır. Hiçbir kadın kendi kararı veya düşüncesi ile adet söktürücü ilaç kullanmaya başlamamalıdır. Bu konuda uzmanlar kesin bir şekilde hastaları uyarmaktadır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

 
Dilara Gül'ün öldüğü skuter kazasıyla ilgili keşif
 
Kaldırımdaki cinayete 5 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ara Kanama Neden Olur?
Op. Dr. Ayşe Duman, ara kanamanın nedenleri hakkında bilgiler verdi;
Kartalkaya Vip Transfer Hizmeti
Kartalkaya vip transfer hizmeti ile sizler de sorunsuz şekilde bir kış ...
Antalya web tasarım ödülleri sahiplerini buldu
Antalya özellikle son dönemde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorunlar ...
 
Hisse Senedi Yatırımının Avantajları Nelerdir? Parafesor.net
Hisse senetlerine yatırım yapmak, hisse satın aldığınız bir şirketin bir ...
Gezilerde Kıble Yönünü Nasıl Buluruz
Geziye çıkan veya yabancı ülkelere seyahat eden Müslümanların en büyük ...
Vawix Ücretsiz Firma Rehberi Avantajları
Ücretsiz firma rehberi hizmetimiz ile artık kaydolmak için ödeme yapmanız ...
 
Tekne Tatili
Tekne tatili, son zamanların en popüler tatil seçenekleri arasından karşımıza ...
Robot Süpürgede Tercihiniz Ne Olmalı?
Ev temizliği oldukça detaylı bir konudur. Geleneksel süpürgeler ağır, ...
Hurda Bakır Fiyatları
Dünyada en çok kullanılan metal gruplarından olan Bakır, geçmişten günümüze ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva