Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
3 Şubat 2011 Perşembe - 09:26

Köylünün rafting eylemi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Antalya'nın Serik İlçesi ve 8 beldesinin su ihtiyacının giderilmesi için Beşkonak Köprülü Kanyon'dan su alınacağını açıklamasının ardından protesto gösterisi yapan köylüler, ikinci kez eylem gerçekleştirdi.

Köylünün rafting eylemi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Köylü kadınların da ilgi gösterdiği protestolu eyleme, Beşkonak ve çevresinde bulunan 11 köy halkı, çevreciler, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Antalya İl Genel Meclis Üyesi CHP'li Halil Kula, Mehmet Özen, BBP Manavgat İlçe Başkanı Ali İhsan Kılınç, bölgede rafting yapan şirketler, turizmciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ellerinde pankart ve dövizlerle Beşkonak ve Karabük köyünün kesiştiği noktada toplanan köylüler ve çevreciler, Karabük köyü köprüsüne kadar yürüdü. 'Raftinge hayat veren kaynak sularımız özgürce aksın', 'Doğal ve yabani hayatımız yok olmasın', 'Köprülü Kanyon'da ekolojik denge korunsun', 'Başbakanımıza sesleniyoruz, Köprülü Kanyon yok olmasın', 'Dünyada eşi benzeri olmayan Köprülü Kanyonumuz su alınmasından dolayı yok oluyor. Sahip çıkalım', 'Rafting sporu debisi yüksek su ile yapılır. Suyumuz azaltılmasın' yazılı döviz ve pankartlar taşıyan köylüler ve çevreciler, alınacak suyun, beldelerle birlikte Belek'teki golf alanlarına gideceğini iddia etti.

Köy kadınları adına konuşan Nesibe Şahin, Köprülü Kanyon'dan su alınması ile rafting turizminin sona ereceğini belirterek, "Biz suyun alınacak olmasından dolayı çok tedirginiz. Burada yaşananlardan dolayı çok tedirginiz. İki gelir kaynağımız vardı birisi su, birisi de orman. 3 yıl önce çıkan yangında ormanlarımız yok oldu. Şimdi suyumuz da giderse bölge halkı açlığa ve sefalete itilir. Devletimizin tepkilerimize kayıtsız kalacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

GÜNDÜZ: SU GOLF SAHALARI İÇİN ALINIYOR

TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ise olaya tepki gösteren köylüleri kutlayarak, Köprüçay girişinden içme suyu alınmasının, kaynak suların geçtiği endemikleri, orman varlığını ve canlı yapısını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Alınacak suyun çevre felaketine neden olacağını belirten Gündüz, "Köprüçay'ın gözeneklerinden su alınması, gözenekleri kurutacaktır. Suyun alınacak olmasının nedeni beldelere içme suyu gibi gösterilse de asıl neden Belek'te bulunan golf sahalarıdır. Bölgede bulunan golf sahalarının çok su tüketmesinden dolayı o bölgeye aktarılacaktır" dedi.

Sınırlı Sorumlu Karabük Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan ise "Beşkonak'ta suyun gözünden su alınırsa bölgede rafting yapımı sona erer. Biz rafting yapımı için her yıl karşı dağlara yağan karın ölçümünü yapıyoruz. İstenilen ölçüde su akışı olmazsa rafting yapılmıyor. Biz suyun alınmasına karşı değiliz. Suyun rafting parkur alanının dışından alınmasını istiyoruz. Köprülü Kanyon Milli Parklar sınırları içinde yer alan bölge, biyoçeşitlilik ve endemik bitki türü bakımından dünyanın nadir alanlarından biri. Bölgeden su alınmasıyla birlikte Köprülü Kanyon'da ekolojik denge bozulur" diye konuştu.

Eylem sonrası raftingcilerin bot yakmak istemesine jandarma izin vermedi. Jandarma, bölgenin ormanlık alan olduğunu belirterek, rafting botu yakılmasının ormanlık alana zarar vereceğini söyledi. Raftingciler ise "Suyumuz gidince zaten yanacağız, botları ha şimdi yakmışız, ha sezonda yakmışız" diyerek bölgeden ayrıldı.

 
İşsizlik arttı
 
Antalya için yağış uyarısı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tunç Tarımcı 4 Şubat 2011 Cuma 10:56

Köprüçay nehri üzerinde 50 yıldır gerçeği yansıtmayan bilgilerle zaman zaman haberler protestolar yapılmaktadır. 1. Nehirin Beşkonak köyü civarında ortalama akımı 85 m3/s dir. ;içme suyu için alınacak 1-2 m3/s lik su ne nehir seviyesini etkiler ne de raftingcileri. 2. Su kaynağının kullanımında öncelik içmesuyun dadır.İçmesuyundan sonra kalan su diğer amaçlara tahsis edilir. 3. Gölf alanlarına sulama suyu ise nehrin denize yakın kısmından alınacaktır.Zaten su boşuna denize boşalmaktadır. 4. Deniz kıyısındaki turizm alanlarına sulama suyu temin edilmez ise ihtiyaç olan su kuyulardan alınıp tuzlanmaya neden olmakta dolayısı ile çevreye büyük ölçüde zarar vermektedir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Recep Bey kim tartışması
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı 'Çevremizi Temiz Tutalım' ...
Açıklama müdürü kızdırdı
Antalya'da ferrokrom üretimi yapan Eti Elektrometalurji Genel Müdürü Yahya ...
Falezlerde acil önlem uyarısı
Antalya'da çok sayıda otel ve binanın bulunduğu Konserve Koyu'ndaki falezlerde ...
 
Tatilde Davraz fırsatı
TED Antalya Koleji 12. sınıf öğrencileri yoğun bir çalışma temposuyla ...
Adam olacak çocuklar
Ünlü sanatçı Barış Manço, ölümünün 12'nci yılında Antalya'nın Alanya ilçesinde ...
HATIR KREDİ KARTLARI
Geçtiğimiz dönem Antalya merkez ilçelerden birine bir partiden başkan ...
 
Gaspçıyı tekmeyle nakavt etti
Antalya'da hemşire Emine Şenbak, otomobiline binmek üzereyken yanına gelen ...
Plaj keyfi
Türkiye genelinde kar yağışı ve soğuk hava etkili olurken Antalya'nın ...
Ünlü boyacı
Antalya'ya konsere gelen türkücü Ankaralı Turgut, Kışlahan Havuzlu Meydan'da ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva