Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
25 Eylül 2023 Pazartesi - 09:07

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?

İş güvenliği uzmanı, çalışan sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için görev yapan profesyonellerdir. Görev, sorumluluk ve yetkileri, ilgili yasalar ve yönetmeliklerce verilen iş güvenliği uzmanlığı, son yılların popüler mesleklerinden biridir.

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan düzenlemeler, yeni mesleklerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bu alanda ciddi anlamda uzman ihtiyacı oluşmuş ve bu ihtiyacın nasıl karşılanacağı yine mevzuatta belirtilmiştir. İşte bu süreç; iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimliği ve işyeri hemşireliği gibi yeni mesleklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

İş güvenliği uzmanı, bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan İSG eğitimi alan ve yapılan İSG sınavında başarılı olan profesyonellerdir. İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapan bu profesyonelleri, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, mevzuatın tanımlamış olduğu yetkileri kullanmaktadır.

6331 sayılı İSG Kanunu başta olmak üzere bu alandaki yasal düzenlemeler, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki uygulamaların nasıl olmasını gerektiğini net şekilde ortaya koymuştur. İlgili mevzuat, bu alandaki sorumluluğu işverene vermiş ve hangi uzmanları istihdam etmesi gerektiğini belirtmiştir. İş güvenliği uzmanı da bu profesyonellerden biridir. 

Her ne kadar İSG uzmanını işveren istihdam etse de, İSG uzmanı tamamen bağımsız olarak görevini yapar. Mesleki bağımsızlığı, en önemli özelliğidir. İşverene karşı değil, ilgili mevzuata karşı sorumludur. Görevlerini yerine getirmediğinde karşılaşacağı yaptırımlar, açık olarak ilgili mevzuatta belirtilmektedir.

Kanuni sorumluluğu olan İSG uzmanı, iş yerindeki tehlikelerin tespit edilmesi, çalışma ortamının daha güvenli hale getirilmesi gibi görevlere sahiptir. Bu görevleri ise ancak bu alanda uzmanlığa sahip olması durumunda sorunsuz şekilde yerine getirebilmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Olmak

İş güvenliği uzmanı olmak, günümüzde yeni iş imkanları ve kariyer fırsatları anlamına gelmektedir. Bundan dolayı bu alana olan ilgi çok fazladır. Ancak İSG uzmanı olabilmek için öncelikle istenen şartların sağlanması gerekir. Şartları yerine getirmeyen adayların başvuruları kabul edilmez.

İstenen şartlar, tamamen mezuniyetle ilgilidir. Ayrıca İSG alanında görev yapan ve belli bir deneyime sahip olan teknik elemanlar, bu şartları sağlamış kabul edilmektedir. İSG uzmanı https://www.temaakademi.com.tr/blog/kimler-is-guvenligi-uzmani-olabilir/ olabilmek için sağlanması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Mimarlık fakültesinden mezun olma

  • Mühendislik fakültesinden mezun olma

  • Biyoloji, kimya ve fizik bölümlerinin birinden mezun olma (Fen edebiyat fakültesi)

  • İSG programlarından mezun olma

Buradaki durumlardan birini sağlayanlar, şartı yerine getirmiş sayılır. Bu aşamadan sonra ilgili adayın ilk olarak İSG eğitimi alması gerekir. Söz konusu eğitim, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilir. Bunun haricindeki kurumların verdiği eğitimlerin resmiyette geçerliliğinin olmadığının ve sadece bilgilendirme anlamına geldiğinin unutulmaması gerekir.

İş güvenliği uzmanı olabilmek için alınan eğitim toplamda 220 saatten oluşmaktadır. Bu eğitim, 35 günde tamamlanmakta ve bu süreç oldukça yoğun geçmektedir. Bazı günler adayların 8 saat ders görmesi gerekmektedir. 

Eğitim programının yoğun olması nedeniyle adayların kendilerini ayarlaması ve kendileri açısından uygun olan zaman dilimindeki eğitimleri tercih etmesi gerekir. Böylece bu yoğun program daha rahat bir şekilde atlatılacaktır.

Eğitim sürecini başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından yapılacak sınavda başarılı olmalıdır. Bu sınavda adaylara toplam 50 soru sorulmakta ve soruların tamamı için adaylara 75 dakika verilmektedir. Soruların çoktan seçmeli olması ve yanlışların doğruları götürmemesi, en önemli avantajlardan biridir. 

Adayların bu sınavdan başarılı olabilmesi için soruların en az 35 tanesini doğru yanıtlaması ve en düşük 70 puan alması gerekir. Aksi durumda adaylar sınavda başarısız olur ve iş güvenliği uzmanı olamaz.

İş Güvenliği Uzmanlığı Kursu Fiyatları

İş güvenliği uzmanı olabilmek için alınması gereken eğitimler, bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarca verilir. Bu kurumlar eğitimin kapsamını yine bakanlığın onayı ile belirler. Verilen eğitimin fiyatları ise dönemsel olarak farklılık gösterir.

Tema Akademi, yüksek kalitedeki eğitimi, uygun fiyat avantajı ile kursiyerlerine vermektedir. Fiyat konusunda çok önemli indirimler yapmakta ve fırsatlar sunmaktadır. Bütün bunlara ek olarak kredi kartına taksit imkanı ile ödeme kolaylığı sağlamaktadır. İş güvenliği uzmanı olmak için siz de Tema Akademi’yi tercih edebilirsiniz.

 
Beşiktaş'tan Salih Uçan'a zemin cevabı
 
FETÖ soruşturmasında 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asansör Firmalarına Nasıl Ulaşılır?
Asansör hizmetleri, günümüzde neredeyse pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir alan haline gelmiştir.
Doğru Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?
Evinizden çıkmadan kripto para alım satımı yapabilirsiniz. Bu alım satım ...
Diyanet İşleri Başkanlığı Alan Bilgisi Kursu için Uygun Adres
Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı'na atanmak isteyen pek çok aday, Din ...
 
Mobil Sağlıkta Yenilikçi Yaklaşım: Sağlığın Geleceği
Mobil sağlık, sağlık hizmetlerinin evlere kadar ulaştığı, teknoloji ve ...
PuanEgitim ile AYT Hazırlığı Artık Daha Kolay
Üniversite sınavlarına hazırlık süreci birçok zorluğu içerisinde barındırır. ...
Dedektiflik Hizmetlerinde Güvenilir İsim Osman Çelik
Osman Çelik, dedektiflik alanında uzmanlaşmış bir profesyonel olarak, ...
 
Enjeksiyon Makinası Fiyatları
Plastik üretimi endüstrisinde enjeksiyon makineleri, temel üretim ekipmanları ...
En İyi Oyuncu Monitörü Hangisi?
Günümüzde birçok kişi bilgisayar oyunu oynamaktan büyük keyif duymaktadır.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların moleküler testlerle teşhisi mümkün, kolay ve hızlı
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), cinsel aktivite sırasında enfekte ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva