Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
7 Ekim 2020 Çarşamba - 14:54

Sanayici ‘ekspertiz’ sorunu için yüzlerce imza topladı

Türkiye’de sanayici için kanayan yara haline gelen sanayicinin arsa ve tesislerini değerinden düşük gösterdikleri belirtilen ‘ekspertiz’ sorununun çözümü için imza kampanyası başlatıldı.

Sanayici ‘ekspertiz’ sorunu için yüzlerce imza topladı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, sanayicinin birçok sorunu bulunduğunu, ancak en can sıkıcısının ise ‘ekspertiz’ olduğunu bildirdi.

Sanayiciye, yatırımcıya gelen ekspertizlerle kişisel hiçbir sorunları bulunmadığını vurgulayan Bahar, şunları kaydetti.

‘’Ekspertiz konusunda devletten beklentilerimiz var. Yatırım yapacak, kredi alacak sanayici veya yatırımcıya gelen ekspertiz, OSB’lerin müteşebbis heyetin belirlediği ve Sanayi Bakanlığı’nın onayladığı metrekare arsa fiyatlarını değerlendirmiyor. Ekspertiz, belirlenen ve onaylanmış değerlerde herhangi bir indirim yapmamalı.’’

Antalya OSB’de metrekare arsa fiyatının 786 lira olduğunu, ancak ekspertizlerin bunu 500 lira hatta 380 liraya kadar düşürdüğünü ve bu konuda ellerinde de belge olduğunu ifade eden Bahar, ‘’Ekspertizlerin bunu yapmaya, sanayicin tesisini, arsasını değersizleştirmeye hakkı yok’’ dedi.

Ekspertizlerin yüzde 50’ye varan oranlarda sanayicin arsa değerini düşük gösterdiğini öne süren Ali Bahar, şöyle devam etti.

‘’Bu konuda hata yapılıyor. Sanayici, üretim yapıyor,  ürettiğini ihraç ediyor, ülkemize döviz kazandırıyoruz. Sanayicinin arsası, makinesi, tesisleri, binası değerli değilse ne değerli… Ekspertizlere göre sanayicinin arsası değerli değilse makineleri ve binaları değerli değilse sanayici de değersiz demektir. Sanayi değersizleştiriliyor. Bu kimin işine yarıyor. Bir sanayicinin tesisi, arsası, makine parkı örnek 60 milyon lira değerinde ise sanayici kendisi SPK’ya bağlı ekspertiz getirirse 40 milyon lira, ya da bir finans kurumu eksper görevlendirse 25 milyon lira değer çıkarılıyor.  60 milyon lira değerindeki tesis, makine değeri 25 milyona düşürülüyor. Bu kabul edilemez bir durum. Sanayicinin, arsasını, binasını ve tesislerini kimsenin değersizleştirme hakkı yoktur.’’

OSBÜK’TEN DESTEK

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) üyesi de olan Ali Bahar, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde ekspertiz sorununun çözümü için 250’ye yakın sanayiciden imza topladıklarını söyledi.

Ekspertiz sorununu OSBÜK yönetimine de getireceklerini ve Türkiye’deki 342 OSB’de faaliyette bulunan sanayiciden de destek isteyeceklerini ve imza toplayacaklarını ifade eden Bahar, sorunu BDDK, Maliye ve Hazine Bakanlığı ile ilgili Bakanlıklarla ekspertizlerin bağlı bulunduğu kuruma ileteceklerini sözlerine ekledi.

KONU MAHKEMEYE TANIŞACAK

Pandemi sonrası artan finansman ihtiyacı, sanayici ve değerleme şirketlerini karşı karşıya getirdi. Sanayiciler, fabrika satışı ya da kredi başvurusunda tesis değerinin değerleme uzmanları tarafından düşük gösterildiğini belirtirken, değerleme şirketleri ise sorunun ‘yasal ve mevcut durum’ arasındaki farktan kaynaklandığını savundu.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği söz konusu tartışmayı mahkemeye taşımaya hazırlanırken, OSB’ler ise sanayicilerden topladıkları 250’ye yakın imza ile BDDK, ilgili bakanlıklar ve ekspertizlerin bağlı bulunduğu kurumlara başvurmayı planlıyor.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, organize sanayi bölgelerinde üretim yapan firmaların tesislerinin sanayicilerin en değerli yatırımları olduğunu belirterek söz konusu yatırımların değerleme kuruluşları ve ekspertiz firmaları tarafından piyasa değerlerinin çok altında değerlendirilğini vurguladı. OSB’lerde sanayiciye arsa tahsisi yapılan rakamın baz alınması gerekirken bunun çok altında ekspertiz raporlarının düzenlendiğini söyleyen Kütükcü, “O OSB’de tahsis edilen arsanın rayiç rakamı belli ve biz bunu kamuoyuna deklare ediyoruz. Dolayısıyla arsa değeri olarak söz konusu rakam baz alınması gerekirken bunun çok altında rakamlar belirleniyor. Üst yapı ayrı; üst yapının değerlendirilmesi yapının büyüklüğüne tesisisin durumuna bağlıdır. Ancak arsa ve altyapı değeri açısından OSB’nin tahsis rakamı dışında belirlenecek rakamlar her türlü yoruma açık oluyor. Talebimiz OSB’nin sanayiciye tahsis ettiği rakamın arsa ekspertiz raporunun aslını ve esasını teşkil etmesi” diye konuştu.

DÜŞÜK DEĞER=DÜŞÜK TEMİNAT

Sorunun sadece satışla ilgili olmadığını belirten Kütükcü, “Sanayicinin finansman ihtiyacı arttı ve bu ihtiyaçta en güçlü teminat kaynağı da fabrikası, gayrimenkulleri ve tesisleri. Finansman ihtiyacını çözmeye çalışan sanayici açısından düşük gösterilen ekspertiz değeri düşük teminat anlamına geliyor. Bu da son derece büyük bir kayıp” şeklinde konuştu.

TDUB, DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Değerleme şirketleri ise tartışmanın en önemli sebeplerinden birinin yasal ve mevcut durum arasındaki farktan kaynaklandığını savundu. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Encan Aydoğdu, iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, Antalya’daki OSB’lere bu nedenle dava açacaklarını açıkladı. OSB’lerde arsa değerlerinin belli olduğunu ve bunu kendilerinin belirlemediğini dile getiren Aydoğdu, tartışmanın asıl konusunun üst yapı olduğunu belirtti.

“SORUN, YASAL VE MEVCUT ALAN FARKINDA”

Aydoğdu süreci şöyle aktardı: “Arsa değerini biz tespit etmiyoruz. Değerleme uzmanı arkadaşlar gidiyor, oradaki arsanın satış değerleri var. Bu değerleri alıyor ve bu değerlere bağlı kalıyorlar. Tabii ki kendi görüşlerini uyguluyorlar ancak değerin çok da dışına çıkmıyorlar. Orada resmi bir arsa satış değeri var. Bina yapım maliyetleri de amortisman bedeller düştükten sonra hesaplanıyor. Buradaki temel sıkıntı herkesin malı kendine kıymetli. Kendi mallarının çok kıymetli olduğunu düşünüyorlar. İkincisi ve en önemli sıkıntı ise yasal ve mevcut alan farkı. Yasal alan, izinleri alınan alan iken mevcut alan ise izinleri alınmadığı halde ek yapılan imalatlar ya da binalar demek. Bu iki alan arasında metrekare farkı oluyor. Değerleme uzmanları ise yasal izinleri alınmış alanları değerliyor. Yasal değer 5 milyon çıkarken mevcut değer 8 milyon çıkıyor. Ama finans kuruluşları kredilendirmelerini yasal durum üzerinden gerçekleştirdikleri için bu fabrika sahibi insanlar itiraz ediyor. O zaman onun da evraklarını alın onu da işletin ona da rakamlar çıksın” diye konuştu.

HATA ORANI YÜZDE 2

Peki değerleme uzmanları bireysel bazlı hata yapabilir mi? Aydoğdu, bireysel bazlı değerlemeler ile ilgili sıkıntıların elbette olabileceğini ancak bu oranın yüzde 2 civarında kaldığını, hatanın ise kabul edilebilir oranlarda olduğunu iddia etti. Aydoğdu, kabul edilemez hataların ise binde 2 civarında olduğunu söyledi.

EKSPERTİZ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Ekspertiz ücreti SPK tarafından belirlenen asgari ücretin üzerinde olmak zorunda. Rakam istenen verilerin niçin kullanacağına bağlı olarak değişiyor. Aydoğdu’nun verdiği bilgilere göre, hazırlanan rapor üç kişinin kontrolünden geçiyor. Sahadaki uzman incelemelerini yapıyor. Belediyeye gidiyor, tapusuna gidiyor. OSB’de ise tesis oranın resmi kurumuna gidiyor. Başka resmi kurumlar ile ilişkisi var ise onlara da gidiyor. 65 sayfalık bir rapor hazırlanıyor. Denetmen raporu inceliyor. Rakamlar ile ilgili sıkıntı var ise ekspere geri dönüyor. Eksper açıklama yapıyor.

BU YIL 3 BİN FABRİKA DEĞERLEMEYE KONU OLACAK 

TESİSLERİN önemli bir kısmı, tapu beyanlarında tescili yapılmadığı için arsa olarak geçiyor. Bu kapsamda 2018’de tescili fabrika olarak düzenlenmiş ve krediye konu olmuş fabrika sayısı 3 bin adet iken, bu rakam 2019’da 2 bin 400’e, 2020’nin Ocak-Ağustos döneminde ise bin 900’e gerilemiş. Tahminler yıl sonuna doğru söz konusu rakamın 3 bine yükselmesi yönünde. Zira, yıl sonuna doğru fabrika el değiştirmeleri daha fazla oluyor.

Fikrİ CİNOKUR- Yener KARADENİZ (DÜNYA)

 

 

 
Türkiye'de ilk defa eşeklere mikroçip takıldı
 
Saman yüklü kamyon alt geçitte sıkıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatçının yeşil pasaportuna uzatma...
Resmi Gazete'de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile ihracatçılara verilebilecek ...
ATSO Başkanı Çetin'den enflasyon değerlendirmesi
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ...
Bir tavukçu kurtarıldı diğeri iflas etti
Konkordato ilan eden Keskinoğlu’nun hisseleri kamu bankalarına geçti. ...
 
SunExpress, artık uçaklar için tasarım yapabilecek
SUNEXPRESS'in havacılık tasarım ve sertifikasyon alanlarındaki mühendislik ...
Bizi kıskanan Almanya'da enflasyon bakın ne oldu...
Almanya'da yıllık enflasyon, eylülde sıfırın altında kalarak yüzde eksi 0,2 oldu.
Altının düşüşü aşıya bağlı
Küresel piyasalar Kovid-19 pandemisinin etkisiyle 2020 ocak ayından itibaren ...
 
'Pandemi sürecini sorunsuz atlattık diyebiliriz'
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, ...
Covid-19 gelişmeleriyle petrol fiyatları düştü
Covid-19 vakalarında artışla, başta havayolu taşımacılığı olmak üzere, ...
Antalya'da serada Tayland kabağı üretti
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde seracılık yapan Engin Özdemir (37), deneme amacıyla ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva