Yaş şartı kalktı: Bu kişilere erken emeklilik yolu açıldı
Yaş şartı kalktı: Bu kişilere erken emeklilik yolu açıldı
Kapıda vizeyi duyan uzun kuyruklar oluşturdu
Kapıda vizeyi duyan uzun kuyruklar oluşturdu
Corendon Alanyaspor, Beşiktaş'ı mağlup etti
Corendon Alanyaspor, Beşiktaş'ı mağlup etti
Alparslan Kuytul ve eşi tutuklandı
Alparslan Kuytul ve eşi tutuklandı
24 Ağustos 2026 Pazartesi - 08:20

10 aroma maddesine yasak geliyor

Cips, salam, sos, peynir ve balık gibi pek çok üründe kullanılan tütsü aroma vericileri için yeni bir karar alındı. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) değerlendirmelerinin ardından bazı aroma vericileri kademeli olarak yasaklanacak.

10 aroma maddesine yasak geliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cips, salam, sos, peynir ve balık gibi çok sayıda gıdada kullanılan tütsü aroma vericileri için Türkiye’de yeni bir uygulama hayata geçiyor.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) değerlendirmeleri sonrasında, bazı tütsü aroma vericilerinin gıda ürünlerinden çıkarılması için kademeli bir geçiş takvimi uygulanacak.

Gıda Bülteni’nde yer alan bilgilere göre düzenlemenin temelinde, bazı tütsü aroma vericilerinin genotoksisite açısından taşıdığı risklerin tamamen dışlanamaması bulunuyor. EFSA’nın bilimsel değerlendirmelerinin ardından Avrupa Komisyonu da SF-001 ile SF010 arasındaki 10 birincil tütsü aroma vericisini izinli ürünler listesinden çıkardı.

YASAK TARİHLERİ BELLİ OLDU

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği’ndeki uygulamaları esas alarak Türkiye’de uygulanacak geçiş sürecinin tarihlerini belirledi.

Buna göre yasak tüm gıda ürünlerinde aynı tarihte başlamayacak. Ürünlerin bulunduğu kategoriye göre farklı geçiş tarihleri uygulanacak.

Et ve et ürünleri, peynir ve peynir ürünleri ile işlenmiş balık ve su ürünlerinde tütsü aroma vericileri ve preparatlarının ithalatı ile piyasaya arzı 1 Haziran 2028 tarihine kadar sürdürülebilecek.

Bu gruptaki gıdaların üretimi, ithalatı ve piyasaya arzı için belirlenen son tarih ise 1 Ağustos 2028 olacak.

BAZI ÜRÜNLERDE YASAK DAHA ERKEN BAŞLAYACAK

Diğer gıda kategorilerinde ise geçiş süreci daha erken tamamlanacak. Bu ürünlerde ithalat ve piyasaya arz 1 Ekim 2026, işletmeler arası satış ise 1 Aralık 2026 tarihinde sona erecek. Söz konusu gıdaların üretimi, ithalatı ve piyasaya arzına ise 1 Ocak 2027 itibarıyla izin verilmeyecek.

ÜRÜNLER HEMEN TOPLATILMAYACAK

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte market raflarındaki tüm ürünlerin belirlenen tarihlerde aynı anda toplatılması gerekmeyecek.

Yasak tarihlerinden önce piyasaya sürülen gıdalar, mevcut raf ömürleri tamamlanıncaya kadar satışta kalabilecek. Bu nedenle tüketicilerin bazı ürünleri yasakların başladığı tarihten sonra da market raflarında görmesi mümkün olacak.Yetkililer, geleneksel yöntemlerle yapılan tütsüleme işlemi ile tütsü aroma vericisi kullanımının birbirinden farklı olduğunu özellikle belirtiyor.

Tüketicilerin alışveriş sırasında ürün ambalajlarında bulunan “isli”, “füme” ve “barbekü” gibi ifadelerin yanı sıra içindekiler listesini de kontrol etmesi öneriliyor.

Özellikle içindekiler bölümünde “tütsü aroma vericisi” ifadesinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi, yeni düzenleme kapsamında tüketicilerin dikkat etmesi gereken başlıca noktalar arasında yer alıyor.

 
46 yaşındaki sendika temsilcisi evinde ölü bulundu
 
Kapıda vizeyi duyan uzun kuyruklar oluşturdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
46 yaşındaki sendika temsilcisi evinde ölü bulundu
Kütahya'nın Emet ilçesinde 46 yaşındaki sendika temsilcisi evinde ölü ...
Jet ski, köprünün ayağına çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
DÜZCE’nin Akçakoca ilçesinde Melenağzı Köprüsü’nün ayağına çarpan jet ...
Baba-oğul arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı
KAYSERİ’nin Melikgazi ilçesinde baba-oğul arasında çıkan bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı.
 
Yolcu otobüsü alev alev yandı
BOLU Anadolu Otoyolu’nda seyir halindeki yolcu otobüsünde çıkan yangın ...
Arabanın bagajına şelale ve akvaryum yaptı
BURSA'da modifiye tutkunu Burak Çiçek (27), geçen yıl 1,5 milyon liraya ...
Alparslan Kuytul ve eşi tutuklandı
ADANA’da Alparslan Kuytul Suç Örgütü’ne yönelik düzenlenen operasyonda ...
 
Göldeki su buhar oldu geriye tuz kaldı
EDİRNE'nin Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Enez ilçesine bağlı Karaincirli ...
Tarkan'ın vereceği konserin ücreti şaşkınlık yarattı
Megastar Tarkan, 29 Ağustos’ta Marmaris’te sadece 400 kişinin izleyeceği ...
Mabel Matiz'in savcılık ifadesi ortaya çıktı
Mabel Matiz olarak tanınan şarkıcı Fatih Karaca, ‘Ha Leylim’ isimli şarkının ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalyaspor canımız ama markalarımıza kıymayın
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bir gece ansızın
Akif Aktuğ
Akif Aktuğ
Koltuktan sonra ne olacak?
İsa Altun
İsa Altun
Mobil hesabınızı şarjla boşaltabilirler
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ateş sadece ormanı değil, vicdanları da yakıyor...
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İtalya ‘Mancini‘ dedi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Teneffüs Park maceramız
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
3 Ağustos'ta Boğa burcunda geri harekete başlayan Chiron ile adım atıyoruz. Bu durum, sahip olduklarınız ve kendinize ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva