“Genel af yok, cezalar artıyor”
Sencer, pakette uzun süredir beklenen genel infaz indirimi veya af düzenlemesinin yer almadığını belirterek, “Bu paket daha çok bazı suçlarda cezaların artırılması ve yeni suç tipleri getirilmesi yönünde hazırlanmış. Ancak özgürlük–güvenlik dengesi bakımından bazı maddeler kişisel hakları daraltma riski taşıyor” dedi.
“Genel ahlak” maddesi tartışma yaratacak
Enes Sencer’e göre kamuoyunun en fazla konuşacağı değişikliklerden biri, TCK 225’teki ‘Hayasızca hareketler’ suçuna eklenecek yeni fıkralar olacak.
“Doğuştan gelen cinsiyete veya genel ahlaka aykırı davranışta bulunanların 1 ila 3 yıl arası hapisle cezalandırılması öngörülüyor. Bu, üst sınırı 2 yılın üzerinde olan bir suç tipi olduğu için artık tutuklama yolu da açılıyor. Ama burada ‘genel ahlak’ gibi çok geniş ve yorumlamaya açık kavramların kullanılması ciddi bir tehlike oluşturur” diyor Sencer.
Cinsiyet değişikliği zorlaşıyor
Taslağa göre cinsiyet değişikliği için yaş sınırı 25’e çıkarılıyor; kalıcı üreme yoksunluğu ve birden fazla heyet raporu şartı getiriliyor.
Sencer, “Bu kadar ağır şartlar konulması, fiilen cinsiyet değişikliğini imkânsız hâle getiriyor. Kişinin bedeni üzerindeki tasarruf hakkı ve özel hayat gizliliği açısından ölçüsüz bir sınırlama” değerlendirmesini yaptı.
Yeni suçlar: “Hesap kiralama” ve “genel güvenlik”
Pakette ayrıca banka, ödeme veya kripto hesaplarının başkasına kullandırılmasını bağımsız suç hâline getiren bir madde bulunduğunu belirten Sencer, “Bu düzenleme dolandırıcılık zincirini kırabilir ama sınırları net çizilmezse masum işlemler de suç sayılabilir” dedi.
Ayrıca genel güvenliğe karşı suçlarda ses ve gaz fişeği kullanımı, kalabalık alanlarda eylemler gibi durumlarda da cezaların artırıldığını aktardı.
İnternette kişilik hakları ve yeni erişim sistemi
Anayasa Mahkemesi’nin iptali sonrası 5651 sayılı Kanun’un kişilik haklarına ilişkin bölümü yeniden yazılıyor.
Sencer, “Sosyal medyada bir paylaşım kişilik hakkını ihlal ediyorsa içerik kaldırılmalı ama tüm platformu kapatmak yanlış olur. Kapsamlı yasaklar yerine hedefli müdahale ve kimlik doğrulama esaslı sistem gerekiyor” dedi.
Çocuk failler ve örgüt suçları
Yeni düzenleme, 15–18 yaş arası çocuklarda bazı ağır suçlarda yaş indiriminin uygulanmamasına olanak tanıyor. Sencer, “Ceza adaletinde amaç intikam değil ıslah olmalı. Bu yaş grubunda cezanın ölçüsünü geniş takdirle artırmak, adalet duygusunu zedeler” ifadelerini kullandı.
Ayrıca örgüt suçlarında da cezaların ağırlaştırıldığını, çocukların örgütsel faaliyetlerde kullanılması hâlinde ekstra ceza verileceğini söyledi.
“Hukuk toplumun nefesidir”
Sencer, son olarak şu mesajı verdi:
“Yasa koyucunun amacı toplumu korumak ama bunu yaparken bireyin hak ve özgürlüklerini zedelememek gerekir. ‘Genel ahlak’ veya ‘biyolojik cinsiyete aykırı davranış’ gibi soyut ifadeler, uygulamada keyfiliğe yol açabilir. Net, ölçülü ve öngörülebilir kurallar olmadan hukuk güvenliği sağlanamaz. Unutmayalım, hukuk hepimizin nefesidir.”
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||
