Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
14 Mart 2024 Perşembe - 11:26

Boris Volfman: Kestane İhracatı Gelirleri 27 Milyon Doları Aştı

Dünyanın 3. Büyük kestane üreticisi olan Türkiye, kestane ihracatında da listenin ilk sıralarında yer alıyor. TÜİK verilerine göre 2023 yılında Türkiye dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdiği kestane ihracatından 27 milyon doların üzerinde gelir elde etti.

Boris Volfman: Kestane İhracatı Gelirleri 27 Milyon Doları Aştı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ülkemizde ve dünyada sıkça tüketilen kestane sadece sofraları değil aynı zamanda ihracat gelirlerini de şenlendiriyor. Pandemi sürecinde ciddi düşüş yaşayan kestane ihracatı gelirleri dönem dönem dalgalanma yaşasa da toparlanma sinyalleri gönderiyor. Dünya kestane ihracatı 400 milyon dolar seviyelerine yaklaşırken uzmanlar önümüzdeki 5 yılda kestane ihracatından elde edilen gelirin iki katına çıkabileceğini öngörüyor. Bu öngörünün gerçekleşmesi içinse verimli üretim ve markalaşma şart.  

“Kestane ihracatında potansiyel yüksek”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Çin dünya kestane üretiminde lider konumunda bulunuyor. Çin’in ardından ikinci sırada bir Güney Amerika ülkesi olan Bolivya gelirken Türkiye kestane üretiminde dünya üçüncüsü konumunda yer alıyor. Katma değeri yüksek bir ürün olan kestane ihracatına yönelik detayları anlatan Boris Volfman “Kestane direkt olarak tüketilen bir ürün olduğu gibi başta tatlılar olmak üzere birçok ürün için de işlenerek kullanılan bir hammadde konumunda bulunuyor. Türkiye bu güzide tarım ürününün üretiminde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Üretim alanları karşılaştırıldığında lider konumunda bulunan Çin’i geçmemiz kısa vadede gerçekçi değil. Fakat ikinci sırada bulunan Bolivya’yı üretimde geçmemiz için birkaç yıl yeterli. Bu da doğru üretim ve aynı alandan daha fazla verim alma çalışmaları ile mümkün. Türkiye’nin kestane üretiminde ve ihracatında potansiyeli oldukça yüksek. TÜİK verilerine göre kestane ihracatından 2023 yılında elde edilen gelir 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam pandemi öncesinde 35 milyon dolar seviyesindeydi. Fakat pandeminin en ağır etkilerini gösterdiği 2020 yılında 23 milyon dolar seviyelerine geriledi” dedi.

Boris Volfman: “Tarımsal ihracatta örnek alacağımız ülke İtalya”

Boris Volfman; “2021 yılı verilerine göre Türkiye kestane ihracatı gelirlerinde de dünya üçüncüsü konumunda bulunuyor. İlk sırada İtalya, ikinci sırada ise üretimde lider konumda olan Çin yer alıyor. Fakat dikkat çekmemiz gereken başka bir husus var. İtalya dünyada aynı zamanda en büyük kestane ithalatçısı ülke konumunda. Türkiye’nin de kestane ihracatında en büyük müşterisi İtalya. Örneğin Türkiye 2023 yılında 27 milyon dolarlık kestane ihracatı gerçekleştirmiş. Bu ihracatın üçte ikisi yani 18 milyon dolarlık kısmı İtalya’ya yapılmış. Öyleyse burada görünenden farklı bir hikaye var diyebiliriz. İtalya ithal ettiği ürünleri işliyor ve katma değerli bir şekilde farklı ülkelere ihraç ediyor. Bu da bize şunu gösteriyor, Türk ihracatçısının örnek alacağı ülkelerinde başında kesinlikle İtalya geliyor. Bizler aynı hikayeyi fındıkta da görüyoruz. En büyük fındık üreticisi ülke olmamız bu üründen en çok parayı kazanan ülke olduğumuz anlamına maalesef gelmiyor. Bu çağda sadece üretmek yetmiyor, inovasyon ve markalaşma da ürünün fiyatını katlamaya olanak sağlıyor. İtalya bunu çok iyi şekilde başarıyor, bizler de bunu başarabilecek potansiyele sahibiz.” şeklinde konuştu.

Kestane deyince akla Bursa geliyor ama lider Aydın

Türkiye’de kestane denildiğinde akla ilk gelen şehir Bursa oluyor. Bu düşüncenin altında yatan en büyük etkenlerden birisi de hiç şüphesiz Bursa şehrinin kestane şekeri ile özdeşleşmesi. Fakat Türkiye’de kestane üretimi denildiğinde ilk sırada Aydın şehri yer alıyor. Öyle ki Aydın tek başına ülkemizdeki kestane üretiminin üçte birinden fazlasını gerçekleştiriyor. İkinci sırada ise Ege’nin incisi İzmir konumlanıyor. Bursa ise Türkiye’nin kestane üretiminin yalnızca %2,5’luk kısmını karşılayarak dokuzuncu sırada yer alıyor. Kestane ihracatı ile ilgili bir diğer önemli konu da yüksek fiyattan alıcı bulabilmek. İhracatçılar Türk kestanesinin daha yüksek fiyattan alıcı bulma potansiyeli olduğunu vurguluyor. İhracat gelirleri de bu tezi destekliyor. TÜİK verilerine göre pandemi öncesine kadar ton başına 2.500 dolar civarı gelir elde edilen kestaneden son 2 yıldır ton başına 3.000 doların üzerinde gelir elde ediliyor.

 
PROFİLİST: Otomatik Kepenk Sektöründe Kalitenin Adresi
 
Okan Buruk'a İtalyan ilgisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PROFİLİST: Otomatik Kepenk Sektöründe Kalitenin Adresi
Firmanın başarısının arkasında yatan en önemli unsurlardan biri, sektöründe ...
Ofis Mobilyaları Modelleri
Ofis mobilyaları seçenekleri içerisinden özellikle bilgisayar masaları ...
Yüksek Performanslı Ryzen VDS Hizmetleri
Günümüzde internet teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte, web siteleri, ...
 
Toptan Havlular Dünyasına Dalış: Bir Alıcı Rehberi
Hiç duştan çıktıktan sonra sizi sert ve yıpranmış bir havlu karşıladı ...
Paratoner ve Yıldırımsavar Nedir?
Paratoner’in kavram olarak, kökeni fransızca bir kelimedir. Yıldırımsavar veya yıldırımı ...
Asos1 Acil Sağlık Otomasyonu Nedir?
Asos1, Acil Sağlık Otomasyon Sistemi'nin kısaltmasıdır.
 
Yeni Maaş Hesaplama Araçları İle Finansal Planlamanızı Kolaylaştırın
Finansal planlama, bireylerin ve ailelerin geleceğini güvence altına almanın ...
En İyi İnternet Kampanyaları İçin Neden Kablonet?
Kablonet, internet kullanıcılarına sunduğu geniş bant internet erişim ...
Ovion: Türkiye'nin Yerli ve Milli Teknoloji Markası
Herkesin son teknolojiye ulaşma hakkının olduğu inancı ve misyonuyla tüketiciyle buluşmaya geliyor.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva