Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Eşi boşanma davası açtı
Eşi boşanma davası açtı
7 Şubat 2015 Cumartesi - 10:44

Cemevi Antalya'da AKP'yi böldü

Antalya’da cemevlerinin ibadethane sayılması konusunda AKP imiye bölündü. Konyaltı’nin AKP’li meclis üyeleri ‘Evet’ derken, Muratpaşa’nın AKP’li üyeleri ‘Hayır’ dedi.

Cemevi Antalya da AKP yi böldü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı karar, Antalya’nın Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde kabul edildi.

Konyaaltı Belediye Meclisi’nin ilçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsü verilmesi ve bu mekanların resmi ibadet yeri olarak kabulünü içeren kararı Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Cemevlerinin tüm Türkiye'de ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Laik bir ülkede herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmalı. Biz belediye olarak tüm inançlara eşit mesafede bulunuyoruz. Eşit yaklaşıyoruz. Bu eşit yaklaşımın gereği, konuyu meclis gündemimize taşıdık. Ak Parti ve MHP'li meclis üyesi arkadaşlarım da bu önergeye imza atarak bizlere destek verdi. Meclisin oy birliğiyle aldığı bu kararın başta Alevi dostlarımız olmak üzere herkes için hayırlı olmasını diliyorum. Ve bir kez daha Konyaaltı Belediye Meclisi üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Alınan karar doğrultusunda cemevlerinin bakım, onarım ve temizliği için diğer ibadethanelerde olduğu gibi belediye tarafından kaynak ayrılacak.

MURATPAŞADA TAMAM DEDİ

Muratpaşa Belediyesi, ilçe sınırlarındaki cemevlerini belediye meclis kararıyla ibadethane olarak kabul etti. Ak Parti grubu, karara karşı çıktı. 

Muratpaşa Belediyesi'nin Şubat meclis toplantısının ikinci oturumu, ilçe sınırlarında cemevinin ibadethane sayılmasına ilişkin gündemi görüşmek üzere toplandı. Çarşamba günü meclis komisyonlarına sevk edilen ilgili gündemin görüşmeleri Plan ve Bütçe, Hukuk İnceleme ve Araştırma İhtisas, Sosyal Amaçlı Yardım, Emekli ve Yaşlı İnsanların Sorunlarını Araştırma ve İnceleme, Planlama ve İmar komisyonlarının ortak raporunun okunmasıyla başladı. 

Ak Partili üyelerin 'ret' şerhi düştüğü raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2 Aralık 2014 tarihi cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kararına atıf yapıldı. Raporda Anayasa'nın din ve vicdan hürriyetini konu edinen 24'üncü maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18'inci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi önerildi. 

CHP adına grup sözcüsü Mutlugül Tarım, “Cemevlerinin ibadethane olduğuna samimi duygularımızla inanıyor ve komisyon raporunu kabul ediyoruz" dedi. MHP sözcüsü Mustafa Taşbaş ise Alevilerin ibadethane olarak kabul ettiği cemevinin ibadethane olarak sayılmamasının eksiklik olduğunu belirterek, komisyon raporuna katıldıklarını açıkladı.

Mecliste 11 üyeye sahip Ak Parti grubu, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin gündemin görüşüldüğü meclise 4 üyeyle katıldı. Ak Parti mecliste grup sözcüsü Cemal Öner, Bengül Hatipoğlu, Osman Kepez ve İzzet Sultanyar tarafından temsil edildi. Ak Parti'nin Alevi meclis üyesi, bir süre önce CHP'den Ak Parti'ye geçen Ercan Merthatun da meclise katılmadı. Parti sözcüsü Öner, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kararın TBMM tarafından alınması gerektiğini savundu. Aksi takdirde belediye meclislerinde bu yönde alınacak kararın karşılığı bulunmayacağını, iyi niyetten öte gidemeyeceğini savunan Ak Parti sözcüsü, “Karara saygı duyuyoruz ama kanunda karşılığı olmayan bir konu. Bugün için böyle bir karara uyma şansımız yok" dedi ve ret oyu vereceklerini açıkladı. Ak Parti'nin tutumu, meclis salonunu dolduran Alevilerce protesto edildi. Oylamanın ardından Muratpaşa'da cemevleri ibadethane olarak kabul edildi.

Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Aklın yolu bir. İnsanlarımızın ibadethane olarak kabul ettiği bir mekana kamunun tek taraflı 'hayır' demesi evrensel hukuk kurallarına, insanlık anlayışına, anayasal güvencelere yakışan bir uygulama değildir" dedi.


 
 

 
Antalya'da resmi olmayan ön seçim
 
Dikkat: Sıcaklık 8 derece azalacak
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KEREM ERDEM 9 Şubat 2015 Pazartesi 10:13

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zaten kararı vermiş. Türkiye er ya da geç bunu uygulamak zorunda...Yine de yerel yönetimlerde bu kararı alanları kutluyorum. Ercan Merthatun çok övündüğü ve her fırsatta kullandğı kendi kimliğine aykırı bir duruş sergilemiştir.Aleviler bunu unutmayacaklardır.

Yorumu oyla      3      3  
bektaşi 8 Şubat 2015 Pazar 19:03

bir Müslümana heryer ibadethanedir.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da resmi olmayan ön seçim
SEÇİM çalışmalarını hızlandıran CHP, 15 Şubat'ta yapılacak parti meclisi ...
MHP'de 5'inci aday Bilge
ANTALYA'da MHP il teşkilatının yapacağı kongre için 5'inci başkan adayı ...
Başkan Ümit Uysal'a çağrımdır
Dursun Gündoğdu'nun yazısı için aşağıdaki linki tıklayın...
 
CHP, kayıp- kaçak bedelini istedi
ANTALYA'da CHP Muratpaşa ilçe örgütü, elektrik faturalarına yansıtılan ...
CHP'de aday belirleme yöntemi ne olacak?
Kılıçdaroğlu'na 110 kişilik kontenjan sağlayan yöntem parti içinde tartışılıyor.
CHP ittifak yolunda
HDP ile ittifak yapmayı sert bir dille reddeden Kemal Kılıçdaroğlu, DSP ...
 
Baykal'ın Antalya turu
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, seçim bölgesi ve memleketi Antalya'da yoğun saatler yaşıyor.
Yumak'ın seçim parolası '666'
ANTALYA'da MHP il başkan adaylığını açıklayan Cemil Yumak, seçimler için ...
Kumbul: AKP yurttaşa gol hazırlığında
ANTALYA'da CHP Muratpaşa İlçe Başkanı Ahmet Kumbul, hükümetin meclise ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva