Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Başkan Kocagöz, 11 Haziran'da hakim karşısına çıkacak
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Belediye çalışanına dolandırıcılık davası
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Antalya DOB’dan bir ilk ‘fuaye sohbetleri’
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
Aşkına karşılık vermeyen kadını öldürdü
29 Kasım 2019 Cuma - 12:15

Dipsiz Göl ile ilgili savcılık soruşturması

GÜMÜŞHANE Cumhuriyet Başsavcılığı'nca merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısında, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok olmasıyla ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı.

Dipsiz Göl ile ilgili savcılık soruşturması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi. Bölgede, 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Dipsiz Göl'de, 4 gündür sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndü.

2 MÜDÜR, 1 MEMUR AÇIĞA ALINDI

Tepki çeken kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile müze müdürlüğü çalışanı Yunus Ağa açığa alındı. Gümüşhane Valiliği'nce de kazı izni raporunun özensiz hazırlandığı açıklandı. Gölün eski haline dönüştürülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 maddelik Eylem Planı kapsamında çalışma başlatıldı. 

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Dipsiz Göl'ün yok olmasıyla ilgili sorumlular hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Savcılığın açığa alınan 2 müdür ve 1 memur ile diğer ilgililerin ifadelerine başvuracağı öğrenildi.

Öte yandan bakanlık ve valiliğin başlattığı idari soruşturma kapsamında ise müfettişler çalışma yürütüyor. Dipsiz Göl'de yapılan kazı ile ilgili verilen idari izinler ve süreçlerle ilgili yazışmaları toplayan müfettişler, ilgililerin ifadelerine başvuruyor.

DEFİNE ARAMA YÖNETMENLİĞİNE UYULMAMIŞ

Müfettişlerin sürdürdüğü soruşturmada, Dipsiz Göl'de yasal izinle yapılan kazıya ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Başvuru üzerine alanın tarihi, arkeolojik ve doğal sit dışında olması nedeniyle arkeolog ve uzman tarafından yapılan tespit sonucu Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildiği; ancak Define Arama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesi çerçevesinde tespit yapan ve uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenlerin mevzuat kriterlerine uymadığı belirlendi. Yönetmenliğe göre, aralarında üniversitelerden ilgili kişiler ile jeologların da yer alacağı, alanında uzman en az 3 kişiden görüş alınması gerekirken, buna uyulmadığı, kazının yapılmasında sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun özensiz hazırlandığı belirlendi.

VALİYE BİLGİ VERİLMEMİŞ

Müfettişler, Müze Müdürü Elif Öktem'in, kazıya ilişkin verdiği onaydan valiyi de bilgilendirmediğini saptadı. Öktem'in, valiliğe sadece kazı yapılacak sahada jandarma görevlilerince önlem alınması için ada- pafta bilgileri üzerinden yazı yazarak, görevlendirme emri istediği öğrenildi. 100 parsel alanda yapılacağı belirtilen kazının ise 400 parsel alanı kapsadığı ortaya çıktı.

GUMUSHANE'DE, MERKEZE BAGLI DUMANLI KOYU SINIRLARINDAKI TASKOPRU YAYLASI'NDA BULUNAN, KAYNAGI VE AKARI OLMAYAN DIPSIZ GOL FOTO: DHA (ARSIV)

GUMUSHANE'DE DEFINE KAZISININ ARDINDAN TOPRAKLA DOLDURULAN  DIPSIZ GOL ALANININ ESKI HALINE DONUSTURULMESI CALISMALARI SURYOR.  FOTO: DHA-ARSIV

GUMUSHANE'DE DEFINE KAZISININ ARDINDAN TOPRAKLA DOLDURULAN  DIPSIZ GOL ALANININ ESKI HALINE DONUSTURULMESI CALISMALARI SURYOR.  FOTO: DHA-ARSIV

GUMUSHANE'DE, MERKEZE BAGLI DUMANLI KOYU SINIRLARINDAKI TASKOPRU YAYLASI'NDA BULUNAN, KAYNAGI VE AKARI OLMAYAN DIPSIZ GOL'DE, YASAL IZINLE YAPILAN KAZI TAMAMLANDIKTAN SONRA EKIPLER ALANDAN AYRILDI. VALILIGIN, ALANIN ESKI HALINE GETIRILDIGI ACIKLAMASINI YAPTIGI DIPSIZ GOL'UN TOPRAKLA DOLDURULDUGU GORULDU.  FOTO: DHA (ARSIV)

GUMUSHANE KULTUR VE TURIZM MUDURU HUSEYIN ATES ACIGA ALINDI.  FOTO: DHA

 GUMUSHANE'DE DEFINE KAZISININ ARDINDAN TOPRAKLA DOLDURULAN  DIPSIZ GOL ALANININ ESKI HALINE DONUSTURULMESI CALISMALARI SURUYOR,FOTO: DHA  (ARSIV)

DIPSIZ GOL SORUSTURMASI KAPSAMINDA GUMUSHANE MUZE MUDURU ELIF OKTEM ACIGA ALINDI.  FOTO: DHA

Sinan UÇAR/GÜMÜŞHANE, (DHA)

Etiketler:
 
Finike'de minikler için trafik eğitim seferberliği
 
Silivri'de lodos kayık batırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyarbakırlı çocukların kırsal mahallede ses yarışması
DİYARBAKIR'ın kırsal Yemişalan Mahallesi'nde yaşayan çocuklar, televizyon ...
Polislerin kurtardığı sürücü yaşadıklarını anlattı
DİYARBAKIR'da hareket halindeki aracında dili boğazına kaçan, durumu ark ...
15 yaşındaki futbolcu antrenmanda kalp krizi geçirip öldü
BURSA'da, formasını giydiği amatör futbol kulübünde antrenman yaptığı ...
 
Adana'da diplomalı çobanlar yetişiyor
ADANA'nın Kozan ilçesinde, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ile Tarım ve Ormancılık ...
Manyetik kumdan takılar yapıyor, siparişlere yetişemiyor
ORDU'da yaşayan jeofizik mühendisi Orhan Yiğit (63), şifalı olduğuna inanılan ...
Takla atan otomobilin sürücüsü öldü
İZMİR'in Bergama ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda takla atan ...
 
Çiftçi, nakil kollarıyla yaşama tutunuyor
AYDIN'ın Efeler ilçesinde yaşayan ve iki kolunu silaj makinesine kaptırarak ...
Şehit Uzman Onbaşı Çabuk, törenle memleketine uğurlandı
IRAK'ın kuzeyinde Hakurk bölgesindeki 1530 rakımlı Tepe Üs Bölgesi'ne ...
Emekli polis memuru, pop müzik şarkıcısı oldu
DENİZLİ'de, 25 yıl polis memurluğu yaptıktan sonra emekli olan Abdullah ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva