Biyolojik mücadelenin geleceğinin tehlikeye düşüren ise yine bu amaçla kullanılan 'creontades pallidus' (bitki kurusu) adlı yararlı böcek. İlaç kalıntı sorununun önüne geçmek için uygulanan seralarda zararlı böceklerin tamamen tükenmesiyle birlikte yiyecek ihtiyacını gidermek isteyen 'creontades pallidus' sebzelerin suyunu emiyor.
Özellikle biber seralarında kullanılan böcek, sebzede lekeye yol açarak zarar veriyor. Üreticiler Avrupa'ya biber ihracatının kapısını açan biyolojik mücadelenin geleceğinin tehlike altında olduğunu söyledi. Demre'nin biyolojik mücadelede pilot bölge ilan edildiğini ve yaklaşık 2500 dekar alanda uygulama yapıldığını kaydeden böcek pazarlayan firmada görevli Ziraat Mühendisi Kenan Kütük, "Creontades Pallius adlı böcek geçen yıldan beri Türkiye ve İspanya'da görülüyor. Böceğin popilasyonu belli bir eşiği geçerse zarar veriyor" dedi.
YARARLI BÖCEK ZARAR VERİYOR
Böceğin emici bir tür olduğunu kaydeden Kütük, "Meyve üzerinde emilme yaptığı için, lekeler oluşturuyor. Bazen bu lekeler delik şeklinde görülüyor. Biyolojik üretimde kullandığımız 'Creontades Pallius', thrips, beyaz sinek, kırmızı örümcek ve yaprak bitine karşı etkili. Serada zararlı böcekler bitince, beslenmek istiyor. Bu nedenle çiçeğe ve meyveye zarar veriyor" diye konuştu.
PANİK GEREKSİZ
Biber, domates, salatalık ve patlıcan üretiminde kullanılan böceğin biber türleri 'California', 'Şili' ve 'kapia'ya zarar verdiğini kaydeden Kütük, bu böceğin yok edilmesi için 'Flonicamida' adıyla bilinen 'Teppeki' adlı ilacın kullanılması gerekiyor. Sorunu kısa sürede çözeceğiz. Üreticinin panik yapmasına gerek yok. Türk çiftçisinin kurtuluşu, ürünlerin Batı Avrupa marketlerine girmesinin tek yolu biyolojik yöntemle yapılan üretim. 'Tuta' zararlısı var diye domates üretiminden vazgeçilmedi. Bu sorun da çözülecek" diye konuştu.
ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
Tüm seralarında biyolojik yöntemle üretim yapan üreticiler Rıza Sarıca, şöyle dedi: "Geçen yıl biyolojik üretim sayesinde yüzde 25-30 verim artışı sağladık. Ürünlerimizi satmada bir sorun yaşamadık. Ancak bu yıl seralarımızdaki California, Şili, Macar türü biberlerde yüzde 30'a varan verim düşüşü var. Bazı seralarda yüzde 50'ye ulaştı. Böcekler, çiçeğin çanak yaprakları üzerinden emgi yapıyor ve döküyor. Biyolojik mücadeleden vazgeçmek istemiyoruz. Sorunun çözüme kavuşturulmasını ve üreticinin zararının karşılanmasını istiyoruz. Bu sorun ne gübrelemeden, ne mevsimden kaynaklanıyor. Bu sorun biyolojik mücadele yöntemi ile üretim yapılan seralarda görülüyor."
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)