Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
İş insanı Bıdı'nın torun acısı
İş insanı Bıdı'nın torun acısı
Barış Manço'nun aracı Belçika'dan getiriliyor
Barış Manço'nun aracı Belçika'dan getiriliyor
Komedyenlerin polemiğine dahil oldu
Komedyenlerin polemiğine dahil oldu
26 Eylül 2019 Perşembe - 15:54

En Önemli 10 İşe Alım Süreci Aşaması

Bir şirketin işe alım prosedürü sadece çevrimiçi iş ilan panolarına bir ilan vermek ve başvuruların gelmesini beklemekten ibaret olmamalıdır.

En Önemli 10 İşe Alım Süreci Aşaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İşe alım süreçleri nelerdir?

Bir işe alım süreci, yeni çalışanlar bulmak ve işe almak amacıyla organizasyona özel insan kaynakları sürecidir. Tipik olarak, işe alım süreci şirket içi insan kaynakları fonksiyonunda yer almakla birlikte, şirketler genellikle üçüncü taraf işe alım firmaları kullanmaktadır.

İşe alma süreci adımları her zaman aynı mıdır?

Tabii ki, her organizasyon ve şirket için farklıdır. Bir şirket için iyi çalışan bir süreç, başka bir şirket için iyi çalışmayabilir. Bu nedenle, şirketin kendini tanıma kabiliyeti, işe alım sürecinin çok önemli bir bileşenidir.

Bir şirketin işe alım prosedürü sadece çevrimiçi iş ilan panolarına bir ilan vermek ve başvuruların gelmesini beklemekten ibaret olmamalıdır. Bu, mümkün olan en iyi adayların bulunması ve işe alınmasıyla sonuçlanmayacaktır.

Şirket yetkilileri, kuruluşlarının işe alım süreci adımlarını incelerken, proaktif bir zihniyetleri olmalıdır. Başka bir deyişle, odak noktaları, piyasada bulunan en iyi adayları tespit etmek, (aktif olarak yeni istihdam arayışında olup olmadıklarına bakılmaksızın) görüşmek, işe almak ve elde tutmak olmalıdır.   Kısaca, işe alım sürecinin konusu budur.

Siz de işe alım süreçlerini uzmanlık seviyesinde öğrenmek isterseniz: meb onaylı insan kaynakları eğitimi sertifika programına mutlaka katılın

İşe alım süreçlerinin adımları

Şirket yetkilileri kendilerinin farkında olmalı ve kuruluşları için neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını bilmelidir. Ayrıca proaktif davranmaları ve başlangıçta uygun zihin çerçevesine sahip olmaları gerekir. Temel bir işe alım akış şeması oluşturmak süreci daha iyi takip etmenize yardımcı olabilir.

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak, işe alım sürecindeki 10 temel adım aşağıdadır.

# 1 - İşe alma ihtiyacını belirleme

Neye ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız ihtiyacınız olanı bulamazsınız. İhtiyacınız olduğunu bilmek yeterli değil, ayrıca iş tanımının tamamını bilmeniz gerekir. Bununla birlikte, açıklamayı, pozisyonda kalan son çalışan olarak almalısınız, bu kişi işi aldığında yapılan tanımı değil. Çünkü kişiler pozisyondayken yeni veya ek sorumluluklar alabilirler. Böylece bıraktıkları iş, geldiklerinde yaptıklarından farklıdır.

# 2-Planlama

İhtiyacınız olanı tam olarak belirledikten sonra ihtiyacınız olanı bulmak için bir plan oluşturma zamanıdır. Ne dediklerini bilirsiniz: "Planlamayı başaramazsanız, başarısız olmayı planlıyorsunuz demektir." Atacağınız adımlar ve kullanılacak iletişim kanalları hakkında işe alım sürecine dahil olan herkesin süreci anlamasını sağladığınızdan emin olun.

# 3-Arama

Bu, "toplayıcı" değil,  "avcı" olmanız gereken bir durumdur. Çok sayıda şirket "toplayıcı" dır, iyi adayların gökten yağmur gibi yağacaklarını düşünür. Bu yüzden şirketler "avcıları" sürece alıyorlar. Avlanıyorlar, toplanmıyorlar. Sadece bu değil, yaptıkları işte de iyiler.

# 4 - Uygun adayları belirleme

Aday bulmak da yeterli değil. Bir kuruluş (veya işe alan kişi) nitelikli adaylar da bulmak zorundadır. Herhangi bir aday bulabilir. Çünkü onlar her yerdeler. Ama bu üst düzey A oyuncuları her yerde değiller. Dolayısıyla, onları aramak, bulmak ve onları tanımlamak, süreçteki ilk üç adım atılmadığı takdirde daha zor olacaktır.

 # 5 - A düzeyi adayların işe alımı

Uygun adaylar belirlendikten sonra, işe alınmaları gerekir. En iyi adaylar sadece harika bir işle ilgilenmiyorlar. Harika bir işverenle yeni, harika bir işle ilgileniyorlar. İşi seviyorlar, fakat işvereni sevmiyorlarsa, o zaman işi almayacaklardır. Yukarıda belirtildiği gibi, işe alım, işe alım sürecinin önemli bir evresidir.

# 6- Telefon taraması

Elbette, pozisyona ilgi duyan büyük olasılıkla pasif adaylar olan bir sürü uygun adayınız var. Bu bizi sürecin ilk tarama aşamasına getiriyor, telefon görüşmesi. İdeal olarak, hepsi pozisyona ilgi duyan 10 ila 15 çok güçlü aday listeniz olacaktır. Telefon taraması bu listeyi kısaltır, böylece sürecin bir sonraki aşamasına geçebilirsiniz.

# 7- Yüz yüze görüşme

İşe alım sürecinin bu bölümünün iki önemli yönü vardır:

Bu aşama uzun süre uzayamaz, yoksa katılan adaylar ilgisini kaybedecektir.

İşverenler, adayların aday oldukları süreçte nerede olduklarını ve yakın vadede ne bekleyeceklerini bilmelidirler, yoksa adaylar başka bir yere bakmaya başlarlar. Bu, adaylarla en önemli tehlikedir, çünkü birden fazla kuruluşla görüşme ihtimalleri fazladır.

Tabi, görüşme aşamasının başka önemli yönleri de var, ancak bunlar tahmin edilebilecek kadar olumsuz sonuçları olan ve şirketlerin en çok ihmal ettiği durumlardır.

# 8 - İş teklifi

Teklif aşaması, işe alım sürecinin en hassas aşamalarından biridir. Bir işe alma yöneticisi asla bir adayın bir teklifi kesin kabul edeceğini varsaymamalıdır. Bununla birlikte, tüm gerekli işleri önceden yapmışlarsa ve her şeyi iki ya da üç kez kontrol etmişlerse, aday çoğu zaman kabul edecektir.

# 9 - Adayın işe alınması

Teklif adımı ve işe alım adımı neden bir adımda birleştirilmiyor? Çünkü her iş teklifi kabul edilmez. Her teklif kabul edilseydi evet bunu yapabilirdik. Eğer 1 numaradaki bir aday teklifi reddederse, şirket teklifi 2 numaraya götürür. Bir aday istihdam teklifini kabul ettiğinde, resmi sözleşme yapılma evresi gelmiş demektir.

# 10 - Adayın işe adaptasyonu

Bu adayları işe aldıktan sonra elinizde tutamayacaksanız, piyasadaki en iyi adayları işe almanın amacı nedir? Kapsamlı bir işe adaptasyon süreci, işe alım sürecinde belki de en önemli adımdır. Adaptasyona atıfta bulunduğumuz zaman, yeni çalışanların evraklarından ve banyoların nerede olduğunu bilmekten fazlasını konuşuyoruz. Yeni çalışanı resmi olarak kuruma katarken, şirkette çalışma isteğini hissettirmeye devam etmekten bahsediyoruz. Birçok şirket, yeni çalışanlarının ilk iş günlerinde maalesef bunu başaramamıştır.

Üst Düzey İnsan Kaynakları Uzmanı Olmak İçin Kaçırılmaz Fırsat: TIKLA ve İNCLE

Ayrıca sitemizdeki diğer ekonomi makalelerini BURADAN okuyabilirsiniz.

Etiketler:
 
Otomobil takla attı: 2 yaralı
 
150 metreden uçan çitfi emniyet kemeri hayata bağladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil takla attı: 2 yaralı
ADIYAMAN'ın Gölbaşı ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkarak takla ...
AFAD'tan deprem açıklaması
İstanbul'daki 5.8'lik depremin ardından AFAD'tan açıklama geldi. AFAD'tan ...
Adıyaman'da odunluk yangını
ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde 2 katlı bir binanın teras katındaki odunlukta ...
 
Batık gemi parçalara ayrılarak denizden çıkarılıyor
ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde, 2004 yılında batan kuru yük gemisinin su ...
Ormanda kaybolan adamın cesedi bulundu
MUĞLA'nın Menteşe ilçesinde mantar toplamak için gittiği ormanlık alanda ...
Çatıdan düşen işçi yaşamını yitirdi
AYDIN'ın Söke ilçesinde, çatısının bakım ve onarımı için çıktığı çalıştığı ...
 
İstanbul'da korkutan deprem!
İSTANBUL’da saat 13.59'da merkez üssü Silivri ilçesi açıkları olan 5.8 ...
'Para anlaşmazlığı' kavgasında eski ortağını tabancayla yaraladı
TEKİRDAĞ'ın Kapaklı ilçesinde, emlakçı Mahmut İ., eski ortağı Gencay G.'yi ...
10 gündür yurttan kaçan oğlunu arıyor
KONYA'da 10 gün önce okula gitmek için kaldığı yetiştirme yurdundan çıkıp, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva