AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
4 Mart 2011 Cuma - 12:08

Enflasyon açıklaması

Merkez Bankası, Şubat ayında yıllık enflasyonun yüzde 4.16 düzeyine gerilemesinde işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçen yılın yüksek bazının belirleyici olduğuna dikkat çekerek, temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranının ise yükseldiğini ifade etti.

Enflasyon açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Merkez Bankası, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiğine dikkat çekti. Merkez Bankası Şubat Ayı Fiyat Gelişmelerini açıkladı. Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.73 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 4.16 düzeyine gerilediğini vurgulayan Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de öngörüldüğü gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçtiğimiz yılın yüksek bazının belirleyici olduğunu, temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranının ise yükseldiğini ifade etti. Merkez Bankası, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiğine dikkat çekti.
Şubat ayında enerji, islenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 4.22’ye, bu endeksten islenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 3.78’e yükseldi. Hizmet fiyatları Şubat ayında yüzde 0.38 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 4.22’ye geriledi. Grup enflasyonunun bu düşük seyrinde lokanta-otel grubu fiyatlarının işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle yavaşlaması etkili oldu.

-AKARYAKIT FİYATLARINDA GÖRÜLEN ARTIŞIN ULAŞTIRMA HİZMETİ FİYATLARINA YANSIMASI SÜRDÜ-

Son dönemde akaryakıt fiyatlarında görülen artışların ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansımaları sürerken kira yıllık enflasyonu düşük düzeydeki seyrini korudu. Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) grubu fiyatları Şubat ayında yüzde 0.21 oranında gerilerken, grup yıllık enflasyonu 1.31 puan artarak yüzde 3.31 oldu. Bu gelişmede, ithalat fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle artış eğilimini sürdüren dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları belirleyici oldu. Bu dönemde özellikle otomobil fiyatlarındaki yüzde 3.73 oranındaki artış dikkat çekti.

-PAMUK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TEKSTİL VE GİYİM SANAYİ FİYATLARINA YANSIDI-

Uluslararası pamuk fiyatındaki artışların tekstil ve giyim imalat sanayi fiyatlarına yansımaları Şubat ayında da sürdü. Söz konusu etkilerin yeni sezonda giyim grubu fiyat artışları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturdu.

-PETROL FİYATLARI VE KUR GELİŞMELERİNİN AKARYAKIT FİYATLARINA YANSIMASI SINIRLI DA OLSA SÜRDÜ-

Şubat ayında uluslararası petrol fiyatları ve kur gelişmelerinin yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansıması sınırlı da olsa sürdü. Öte yandan, bu dönemde İstanbul ili su tarifelerinde indirim gözlendi. Böylelikle, Şubat ayında enerji grubu fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmedi ve grup yıllık enflasyonu yüzde 6.23 seviyesine geriledi. Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 2.53 puan azalarak yüzde 4.53 seviyesine geriledi. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle yüzde 4.32 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu kırmızı et fiyatlarındaki azalış ve baz etkisine bağlı olarak yüzde 2.89’a geriledi.

-BUĞDAY İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİNİN SIFIRLANMASI, İŞLENMİŞ GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARI SINIRLAYACAK-

İslenmiş gıda fiyatları ise ekmek ve tahıl ürünleri ile katı ve sıvı yağ fiyatlarında süregelen artışlar neticesinde yüzde 0.94 oranında artarken bu grubun yıllık enflasyonunda bir değişim gözlenmedi. Buğday ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin 1 Mayıs 2011’e kadar geçici olarak kaldırılmasının önümüzdeki kısa dönemde işlenmiş gıda fiyat artışlarını sınırlayacağı tahmin edildi.

-DÖVİZ KURU VE EMTİA FİYATLARINDAKİ HAREKETLER İMALAT SANAYİ FİYATLARINDA ETKİLİ OLMAYI SÜRDÜRDÜ-

Üretici fiyatları Şubat ayında yüzde 1.72 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 10.87 oranı ile sabit seyretti. Tarım fiyatları meyve ve sebze fiyatlarındaki artısın etkisiyle yüzde 2.15 oranında yükseldi. Bu dönemde, canlı hayvan fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmezken pamuk fiyatlarında yüzde 8.04 düzeyinde yüksek oranlı artış kaydedildi. Şubat ayında, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki hareketler imalat sanayi fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam etti. İmalat sanayi fiyatları Şubat ayında yüzde 2.32 oranında artarak yükseliş eğilimini sürdürdü. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatları ise yüzde 2 oranında arttı.

-ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞTE, ENERJİ HARİÇ TÜM ALT GRUPLAR ETKİLİ OLDU-

MIGS sınıflamasına göre üretici fiyatlarındaki yükselişte enerji hariç tüm alt gruplar etkili oldu. Ara malları fiyatları ana metal ile kumaş imalatı fiyat artışlarına bağlı olarak artarken, sermaye malları fiyatları büyük ölçüde metal eşya ile motorlu taşıtlar imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldi. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları temelde mobilya imalatı fiyatlarındaki artışla yükselmeye devam ederken, dayanıksız tüketim malları fiyatları ise gıda, giyim ve tekstil ürünleri imalatı fiyat gelişmeleri neticesinde yükseldi.

 
Memur adayına 35 yaş müjdesi
 
'Dur'madı kanala uçtu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Para arzı geriledi
En geniş tanımlı para arzı M3, 11-18 Şubat tarihleri arasında 818.3 milyon ...
Döviz rezervi arttı
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 18-25 Şubat haftasında 1 milyar 599 ...
Şubat enflasyonu
Enflasyon, Şubat ayında tüketici fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde ...
 
Sanayide istihdam arttı
Sanayide istihdam 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.5 arttı. 2010 ...
TÜİK verileri açıklandı
Türkiye’nin 2011 yılı Ocak ayında 9 milyar 561 milyon dolar dolayında ...
Dış ticaret açığı arttı
İhracat 2011 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.1 artarak ...
 
Finansal kiralama şirketlerinin karı arttı
Finansal kiralama şirketlerinin net dönem karı 2010 yılında bir önceki ...
Güven endeksi arttı
İstanbul Piyasa Güven İndeksi, 2011 yılı Ocak ayında 105.38 ile iyimserlik ...
Evden alışveriş arttı
Tüketicinin 2011’e hızlı girdi. Tüketicinin evden çıkmadan yaptığı alışveriş ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva