Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
16 Temmuz 2019 Salı - 12:00

Engeli eğitimine engel olmadı

ANKARA'da doğuştan bedensel engelli Uğurcan Ceyran (23) Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü, akülü aracıyla her gün 4 toplu taşıma aracı değiştirerek, 4 yılda bitirdi.

Engeli eğitimine engel olmadı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ceyran, engellilerin bilgiye ve toplumsal olanaklara erişimde sorun yaşadıklarını söyleyerek, hayatını, engelli bireylerin toplumsal uyumunu arttırmaya ve hayatın her alanında kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine adadığını söyledi.

Canan-Hüseyin Ceyran çiftinin büyük oğulları doğuştan engelli Uğurcan Ceyran, İçel Anadolu Lisesini bitirdikten sonra üniversite sınavına girdi. Ceyran, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazandı. Ailesiyle birlikte Ankara’nın Mamak ilçesine taşınan Uğurcan Ceyran, 25 kilometre uzaklıktaki okuluna her gün 4 toplu taşıma aracı değiştirerek gitti. 1'inci kattaki evinin merdivenleri ile okulundaki merdivenleri ailesi ve arkadaşlarının yardımıyla koltuk değnekleriyle inip çıkan Ceyran, yaşadığı çeşitli zorluklar ve engellere rağmen üniversite eğitimini 4 yılda tamamlayarak, bu yıl mezun oldu. Hayatını engelli bireylerin toplumsal uyumunu arttırmaya ve hayatın her alanında kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine adayan Ceyran, hem eğitimi sırasında hem de mezun olduktan sonra bu konularda projelere katıldı.

'ERİŞİLEBİLİRLİK PROBLEMLERİ VARDI'

Şimdi iş arayan Uğurcan Ceyran, hayatını Ankara'da üniversite eğitimi sırasında oldukça zorlandığını belirterek, "Evim Beytepe kampüsüne yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaydı. Okula giderken 4 taşıt değiştiriyordum. Aynı şekilde okuldan gelirken de 4 taşıt değiştiriyorum. Akülü sandalyeye elverişli olmayan otobüslere insanların yardımıyla biniyordum. Okuduğum binada erişilebilirlik problemleri de vardı. Arkadaşlarımın yardımlarıyla koltuk değnekleriyle merdivenleri çıkmak ve inmek zorunda kalıyordum. Babam Metroya yakın bir yere taşındı ve bir otobüsten kurtuldum. Bu benim için büyük bir olaydı. Daha sonra kampüse rampalı otobüsler geldi. Otobüse kimsenin yardımı olmadan binebiliyordum. Bunlar benim yükümü biraz olsun hafifletti" diye konuştu.

'KENDİMİ ENGELLİLERİN TOPLUMSAL UYUMUNA ADADIM'

Uğurcan Ceyran, her insanın kendi potansiyelini ortaya koymaya çalıştığını; ancak toplum olarak o potansiyeli ortaya çıkarabilecek çeşitli düzenlemeler ve olanakların sunulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu nedenle ben de kendimi bu konuda, engelli psikolojisi alanında geliştirdim. Tüm engel gruplarını tanımaya çalıştım. Görme engelli ve işitme engelli arkadaşlarım oldu. Tüm bu sorunları ve çözüm yollarını tanıdıktan sonra kendimi engelli bireylerin hem toplumsal uyumunu arttırmaya hem de hayatın her alanında kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için çalışmaya adadım. Yapılan sosyal yardımlardan ziyade benim gördüğüm bir şey var; hepsinin kendine özgü engel ve çözüm yolları var; ama gördüğüm şey, arkadaşlarımız bilgiye ve toplumsal olanaklara erişimde sorun yaşıyorlar. Zaten biz bu erişilebilirlik sorunlarını hallettiğimizde insanlar bilgiye ulaştığında zaten kendilerini en üst işlevsellikte gösterebilecekler ve ifade edebilecekler."

'EVRENSEL TASARIM İLKELERİ'

Ceyran, "Yapmamız gereken ülkemizi tüm insanlar için evrensel tasarım ilkeleri çerçevesinde sadece engelliler için değil, yaşlılar için, kadınlarımız için yani herkes için erişilebilir bir hale getirdiğimizde engelliler için ekstra bir şey yapmamıza gerek kalmıyor" diye konuştu. 

Hacettepe Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi olan Deniz Ceyran (20) da okula gidip gelirken ağabeyine yardımcı olmaya çalıştığını söyleyerek, "Ağabeyimle gurur duyuyorum" dedi.

DOGUSTAN BEDENSEL ENGELLI UGURCAN CEYRAN, ENGELINE RAGMEN 4 YILDA UNIVERSITE EGITIMINI TAMAMLADI.  UGURCAN CEYRAN, EVININ MERDIVENLERINI ANNESI CANAN CEYRAN'IN YARDIMIYLA INIP CIKIYOR.  FOTO-NURSIMA OZONUR-ANKARA-DHA

DOGUSTAN BEDENSEL ENGELLI UGURCAN CEYRAN, ENGELINE RAGMEN 4 YILDA UNIVERSITE EGITIMINI TAMAMLADI.   FOTO-NURSIMA OZONUR-ANKARA-DHA

DOGUSTAN BEDENSEL ENGELLI UGURCAN CEYRAN, ENGELINE RAGMEN 4 YILDA UNIVERSITE EGITIMINI TAMAMLADI. UGURCAN CEYRAN'A EGITIMI SIRASINDA ANNESI CANAN, BABASI HUSEYIN VE KARDESI DENIZ DESTEK OLDU.  FOTO-NURSIMA OZONUR-ANKARA-DHA

DOGUSTAN BEDENSEL ENGELLI UGURCAN CEYRAN, ENGELINE RAGMEN 4 YILDA UNIVERSITE EGITIMINI TAMAMLADI. UGURCAN'IN EN BUYUK DESTEKCISI KARDESI DENIZ OLDU.  FOTO-NURSIMA OZONUR-ANKARA-DHA

Nursima ÖZONUR- Kaan ULU/ANKARA, (DHA)

Etiketler:
 
Evlerinde 11 kilo esrar ele geçirilen çift gözaltına alındı
 
'Üzerim ıslak ambulansa girmeyeyim'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlerinde 11 kilo esrar ele geçirilen çift gözaltına alındı
KARABÜK’ün Yenice ilçesinde bir eve düzenlenen operasyonda 11 kilo esrar ...
Balıkçılar inci kefali için Van Gölü'ne ağlarını attı
DÜNYADA sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik balık türü olan inci kefalinin ...
Bamya bu yıl kıymetli
İZMİR'in Urla ilçesinde tarladan sofraya bin bir emekle gelen bamyanın ...
 
Kutulara tahta koyup klima diye satmış
İSTANBUL'da klima ve kombi kutularının içine tahta koyarak "spot mal" ...
Mahkumlar 'Eğitime ve Gönüllere Renk Kat'tı
DENETİMLİ Serbestlik Yasası kapsamındaki hükümlüler, ‘Eğitime ve Gönüllere ...
2 kişi daha sahte alkolden öldü
ADANA ve Mersin'de metil alkolden zehirlenen 2 kişi tedavi gördükleri ...
 
Eskişehir'de kaza: 3 ölü, 6 yaralı
ESKİŞEHİR'in Çifteler ilçesinde hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı. ...
Bahçede başlayan yangın eve sıçradı
KONYA'da bahçedeki boş kasaların tutuşmasıyla başlayan yangın, tek katlı ...
Hasadı yapılan soğanlar görüntüsüyle şaşırttı
ÇANAKKALE’nin Bayramiç ilçesinde, bahçesine ektiği soğanların hasadını ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva