Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
26 Şubat 2020 Çarşamba - 15:54

Fabrika çatılarına güneş enerjisi için dört şart

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, 'Çatılara Özgürlük' adı altında, 267 fabrikanın çatılarının güneş enerjisi paneliyle kaplanması halinde, OSB'nin kullandığı 420 milyon kilowatt/saat elektriğin tamamının üretilebileceğini belirtti.

Fabrika çatılarına güneş enerjisi için dört şart
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 'Çatılara Özgürlük' sloganıyla, yaklaşık üç yıl süren bir çalışma neticesinde hazırladıkları, tüm fabrikaların çatılarına güneş enerjisi paneli yapılması ve böylece bütün OSB'nin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini açıkladığı projeyle ilgili dört maddenin olmazsa olmaz olduğunu açıkladı. Ali Bahar, OSB'lerdeki fabrikaların çatılarının güneş enerjisi paneliyle kaplanması konusunun son dönemde Enerji Zirvesi ve TBMM gibi alanlarda konuşulmaya başlandığını, bundan çok mutlu olduklarını, ancak altının doldurulması gerektiğine işaret etti.

OSB KENDİ ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAR

Bu işin dört ayağı olduğuna dikkat çeken Ali Bahar, “Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların bütün çatıları güneş panelleriyle kaplanırsa, dışarıdan elektrik almaya ihtiyaç duymayacağız. Şu anda kullandığımız elektrik ithal. Antalya OSB'nin elektrik tüketimi 420 milyon kilowatt/saat. 267 fabrikanın tamamı güneş panelleriyle kaplandığında 420 milyon kilowatt/saat civarında bir elektrik enerjisi üretimi öngörüyoruz" dedi.

ÇATILARA ÖZGÜRLÜK

Ali Bahar, bu projenin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi için gerekli dört maddeyi ise şöyle sıraladı;

“Birincisi, devletin bir kanun çıkarması gerekiyor. Devletin, 'Ben bu çatıyı altındaki binadan ayırıyorum' demesi gerekiyor. Yani sadece OSB'lerdeki çatılar özgür hale getirilecek. Hiçbir mahsuru yok, çünkü üzerine yapıldığı fabrikayı daha değerli hale getiriyor. İkincisi, banka sadece o çatının üzerine yapılan yatırımı ipotek alacak. Altındaki ile ilgilenmeyecek. Üçüncüsü, Organize Sanayi Bölgesi, güneş enerjisiyle üretilen elektrikten gelen paranın, borç bitinceye kadar bankaya ödenmesi için garantör olacak, kefil değil. Altındaki fabrika batsa bile güneş enerjisinden elektrik üretimi devam edecek ve hiçbir mahsuru yok. En önemlisi dördüncüsü, banka bu çatıya kredi verdiğinde, verilen kredi altındaki mülk sahibinin kredi limitini etkilemeyecek. Büyük bir fabrika sahibi arkadaşımız, 'Ben yapayım eyvallah ama tamamen çatıları güneş paneliyle kaplarsam 25 milyon dolar tutuyor. Bu 25 milyon dolar benim kredi limitime girerse, benim krediye ihtiyacım var ve buna giremem' diyor. Haklı."

YÖNETMELİKLERDE DÜZENLEME GEREKİYOR

Bu dört ayak olmadan çatılara özgürlüğün anlatılamayacağını vurgulayan Ali Bahar, “Dört madde dışında ve kanuni düzenlemeler konusunda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği ve OSB'lerin Elektrik Piyasalarındaki Faaliyetleri Yönetmeliği'nde sınırlar, trafolar ve çatı metrekareleri serbest bırakılmalı. Bunlar olmadan 'Fabrika çatılarına güneş paneli döşenmelidir' şeklindeki sözler sadece temennide kalır, topyekün bir proje halini alamaz" dedi.

7 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

1 megawattlık güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini sağlayacak yatırım maliyetinin yaklaşık 700-800 bin dolar olduğunu belirten Ali Bahar, yatırım maliyetinin 7 yılda kendini amorti ettiğini, 7 yıl sonra o fabrikanın üzerindeki güneş enerji sistemiyle daha da değerli hale geleceğini kaydetti. Bahar, “Çünkü fabrikanın çatısı elektrik üretimine devam edecek. Bu konudaki önerimizin ardından birçok banka bizimle görüşme isteğinde bulundu. Ancak bu dört madde ve yönetmeliklerle ilgili düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuştu.

ANTALYA OSB'DE CANLI BİR ÖRNEK

Bahsedilen maddeler hayata geçirildiği ve fabrika çatıları güneş enerji panelleriyle kaplandığında, fabrika batsa dahi, çatısının elektrik üretimine devam edeceğini söyleyen Bahar, varsa borcunu ödeyeceğini, yoksa da para kazandırmaya devam edeceğini dile getirdi. Bunun bir örneğinin şu anda Antalya OSB'de bulunduğunu belirten Bahar, adını vermediği fabrikanın zor şartlar nedeniyle kapandığını, ancak 3 yıl önce çatısına güneş enerji panelleri yapıldığından, fabrika kapanmış olmasına rağmen, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini sürdürdüğünü kaydetti. Bahar, fabrika sahibinin aylık 130 bin TL civarında bu şekilde kazancı olduğunu söyledi.

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI (OSB) BASKANI ALI BAHAR, 'CATILARA OZGURLUK' ADI ALTINDA, 267 FABRIKANIN CATILARININ GUNES ENERJISI PANELIYLE KAPLANMASI HALINDE, OSB'NIN KULLANDIGI 420 MILYON KILOWATT/SAAT ELEKTRIGIN TAMAMININ URETILEBILECEGINI BELIRTTI. ALI BAHAR, BU PROJENIN HAYATA GECIRILMESI ICIN DORT MADDE SIRALADI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Keçilerini beslemek için her gün 8 kilometre yol gidiyor
 
İdlib bombalanıyor: 12'si çocuk 31 ölü, 104 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Panelin geliriyle genç kızlar meslek edinecek
ANTALYA Kaleiçi Rotary Kulübü tarafından düzenlenen '1. Yeni Yönetim Yaklaşımları ...
8 Mart'ta kadınlar dans edecek
MURATPAŞA'da kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde 'Kadına şiddete ...
Kumluca'da biyolojik mücadele toplantısı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde bitki koruma ürünleri bayii ve ziraat mühendislerine ...
 
Antalya'da bakın nasıl dolandırdılar
ANTALYA'da, telefonda kendilerini savcı olarak tanıttıkları F.M.'yi 100 ...
'Aşk Grevi' sahnelenmeye devam ediyor
ANTALYA'nın Finike ilçesindeki tarihi Şekerci Han'da düzenlenen tiyatro ...
Bitki üretim miktarı Türkiye'de yüzde 2, Antalya'da 2,6 büyüdü
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2019 yılında ülkemizdeki ...
 
Antalya'da nefes kesen operasyon
ANTALYA'da ikisi 18 yaşından küçük 4 kişi, internetten tanışıp yarı çıplak ...
Cinayete teşebbüs şüphelisi tutuklandı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde kasten öldürmeye teşebbüs ve yaralama suçlarından ...
İstihdam fuarı açılıyor
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde 'Manavgat'ta iş var' sloganı ile 8 kurumun ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva