Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
Antalya'da uyuşturucu operasyonunda 75 gözaltı
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
MSB: Irak'ın kuzeyinde 12 terörsit etkisiz hale getirildi
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Görme Engelli Para Atletizm Milli Takımı Kobe’de
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
Yoldan çıkan TIR'ın sürücüsü yaralandı
29 Ocak 2015 Perşembe - 16:19

Hisarçandır'da mermer ve taş ocakları kapatılsın kampanyası

ANTALYA'da Expo'nun sembol çiçeği şakayığında doğal yaşam alanı Hisarçandır'da 800 yıllık sedirlerin kesildiği Ekizce Yaylası'ndaki mermer ocağıyla bölgedeki dört taş ocağının kapatılması için imza kampanyası başlatıldı.

Hisarçandır da mermer ve taş ocakları kapatılsın kampanyası
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da büyük tepkilere yol açan 200- 800 yıllık sedir ve kızlçam ağaçlarının kesildiği Hisarçandır'ın Ekizce yaylasındaki mermer ocağı ve bölgede faaliyet gösteren dört taş ocağının kapatılması için çevre örgütleri harekete geçti. Birçok kesimden de tepkilerin gösterildiği mermer ve taş ocaklarının kapatılması için A Platformu isimli çevre örgütü tarafından change.org isimli internet portalı üzerinden başlatılan kampanyaya kısa sürede 1000'in üzerinde kişi imza atarak destek verdi.

DİLEKÇELER İKİ BAKANA GİDİYOR
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in muhatabı olarak gösterildiği kampanyada Ekizce Yaylası'nda 100 dönümlük alanın mermer ocağına tahsis edildiği dikkat çekilerek talepler sıralanıyor. Kampanyayı imzalayan kişilerin adına her iki bakana da dilekçeler elektronik ortamda gönderiliyor. Sedir ormanı olduğu belirtilen kampanya dilekçesinde, bu alanın baştan başa doğal orman ekosistemine sahip olduğu ve ormanı yavaş yavaş kemiren mermer ve taş ocaklarının açılmasının, zamanla ura dönüşüp bütün ormanı yok etmeye yöneldiği belirtildi.

YABAN HAYATI ZENGİN
Sedir ağacı üretmenin ekonomiye mermer ocağından daha çok katkı sağlayacağına dikkat çekilerek, gerekçeler şöyle sıralandı:
“Orman ekosistemine bakış açımız bütüncül olmalıdır, burası bozulmamış doğal orman ekosistemini ve yaban yaşamı barındırır. Hisarçandır'da yoğunluğu sedir ağaçları olmak üzere ardıç, meşe, akça kesme, pıynar meşesi, yabani mersin, kuşburnu, yabani çilek yaşamaktadır. Adı geçen ağaçların arasında ise; ağaçkakan, şahin, kartal (nesli tehlike altında), yabani güvercin, keklik, yaban domuzu, kara yılan, boz yılan, tilki, tavşan, kurt, sincap ve Toros Karakulağı (Vaşak) yaşamaktadır. Alanda Akdeniz'in en önemli yaban yaşam canlılarından biri olan çift boynuzlu yaban keçisi de (nesli tehlike altında) burada yaşamaktadır." 

ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ
"Hisarçandır, Ekizce Yaylası Expo 2016'nın sembol çiçeği olan endemik bitki Paeonia kesronensis (syn:turcica) yani şakayık bitkisinin doğal yaşam alanıdır. Tam da Antalya EXPO 2016 öncesinde buraya mermer ocağı açılması, Türkiye'nin hem prestijini zedeleyecek, hem görsel anlamda tahribat bütün dünyanın gözleri önüne serilecektir. Alanda kardelen, çiğdem, tüylü çiğdem, boylu çiğdem, keklik çiğdemi, vargit, ekinçiçeği, şalba cinsleri, adaçayı, pembe adaçayı, beyaz adaçayı, yılan yastığı, sümbül, papatya ve sklamen vardır ve alandaki her 4 bitkiden 1'i endemiktir. Hisarçandır Ekizce yaylasının ana su kaynağı havzasıdır ve 3 ayrı su kaynağı vardır. Tahsis alanı sınırında 2 adet antik Likya kenti vardır. Ekizce Yaylası çıplak gözle bile rahatça görülebilen bir heyelan bölgesidir ve bölgeyle ilgili 1960 ve 1980'li yıllara ait 2 ayrı rapor vardır. Mermer ve taş ocakları halkın ana ulaşımını sağlayan karayollarını bozan en büyük etkendir."

TAŞ OCAKLARI OLİMPOS SAFRANINI YOK EDİYOR
Taş ocaklarının faaliyet gösterdiği alanların da koruma altındaki Olimpos Safranı'nın doğal yetişme alanları olduğuna yer verildi. Bölgede açılmış 4 taş ocağına ilişkin şunlara dikkat çekildi:
“Hisarçandır Kum Mahallesi'nde çalışan taş ocağı Olimpos Safranı'nın yaşam alanındadır ve toplamda 253 adet birey olarak sayılan bitkinin yaşam alanı hızla tahrip edilmektedir. Boğaçay'ın Çakırlar girişinde Üzümcek Mevkii'nde çalışır durumda taş ocağı, portakal bahçelerinin yanındadır ve zarar vermektedir. Suiçecek Mahallesi Döllük Mevkii'nde Karayolları tarafından açılmış taş ocağı, tarım alanlarının yanındadır ve zarar vermektedir. Hisarçandır Aktoprak Mevkii'nde açılmış, ancak dava açılarak yürütmeyi durdurma kararı verilen ve mahkemesi devam eden taş ocağı. Bu ocaklar bölgede çok sayıda soruna neden olmaktadır. Doğaya ve halk sağlığına zarar veren mermer ve taş ocaklarının kapatılmasını ve doğal değerlerimizin korunmasını talep ediyorum."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Kanserden ölen polis toprağa verildi
 
Uyuşturucuyla yakalanan şüphelilerden çobanlık savunması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şükrü toros 30 Ocak 2015 Cuma 12:43

alo ormancılar, buraya ocak ruhsatına onay verdiğiniz için emekli bir orman teknik elemanı olarak sizden nefret ediyorum ve size her gün beddua ediyorum.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanserden ölen polis toprağa verildi
ANTALYA'da görev yapan polis memuru 42 yaşındaki Saniye Küçükler, yakalandığı ...
Genç kuşaklarla iletişimde büyükler rol model olmalı
BİRLİK Vakfı Antalya Şubesi tarafından düzenlenen konferansa katılan Akdeniz ...
Musluk hırsızları yakalandı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde camilerin şadırvanındaki muslukları çaldığı ...
 
Meteoroloji'den Antalya için kuvvetli yağış uyarısı
METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü, Antalya'nın merkezi ve doğu ilçeleri için ...
Antalya'daki kazadan fotoğraflar
ANTALYA'da Gazipaşa- Anamur karayolunda mevsimlik işçileri taşıyan otobüs ...
Antalya’da su kesintisi
Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT), ...
 
Muratpaşa’da kurslara büyük ilgi
Muratpaşa Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nce düzenlenen 24 farklı meslek ...
Pazar yerleri Muratpaşa’ya yakışacak
Muratpaşa Belediyesi; pazar yerlerine ilişkin düzenleme çalışmalarını ...
Askere Gidecek Gençlere Başkan Gül’den Moral
Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Kemer Merkez ASPAVA Restauratta düzenlenen ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva