Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
9 Ekim 2014 Perşembe - 10:42

İnşaat mühendislerinin 'expo kule' endişesi

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Expo 2016'nın simgesi 96 metrelik 'Expo Kule'nin 40 milyon liralık maliyetinin 17 milyona düşürülmesini, endişeyle karşıladıklarını belirtti.

İnşaat mühendislerinin  expo kule  endişesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kule alanındaki zeminin su ve balçıktan oluştuğuna dikkat çeken Oğuz, "Erzurum'daki atlama kuleleri alel acele yapıldığı için çökmüştü. Kule için süre çok az, aynı olayı yaşamayalım" dedi.
 
Türkiye'de ilk kez Antalya'da düzenlenecek 'Çiçek ve Çocuk' temalı A1 kategorisi botanik dalındaki Expo 2016 için düzenlenen mimari yarışmada birinci olan Serdar Kızıltaş ve Melike Atay'ın 96 metrelik palmiyeyi andıran Expo Kule projesinin uygulanmasına karar verildi. Maliyeti 40 milyon lira olan kulenin Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu başkanı da olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından 17 milyon liraya uygulanacağı yönündeki açıklaması, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.
 
'ERZURUM'DAKİ KULELER GİBİ OLMAYALIM'
 
Erzurum'daki kayak merkezinde çöken atlama kulelerini hatırlatan İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, o bölgede yaptıkları incelemede çökmenin, işi yetiştirmek için acele edilmesi ve heyelan bölgesi üzerindeki zeminin kaymasından kaynaklandığını anlattı. Kamu işi olduğundan denetimden muaf tutulduğuna dikkat çeken Cem Oğuz, buradan yola çıkarak Expo Kulesi'ne ilişkin önemli uyarılarda bulundu.
 
'İNŞALLAH DÜZGÜN YAPILMIŞTIR'
 
Expo'nun düzenleneceği alanda harita üzerinde mavi kısmın fuar alanı, sarı alanın da taşkın alanı olduğuna dikkat çeken Cem Oğuz, burada her yıl taşkın yaşandığı ve bazılarının ölümlü olduğunu hatırlattı. 'Expo'da altyapı çalışmaları tam gaz' şeklindeki açıklamaları da hatırlatan Oğuz, "Burada altyapı çalışmaları, yalıtımlar o kadar hızlı yapıldı ki inşallah düzgün yapılmıştır. Birinci korkumuz bu. Çünkü denetim yok" dedi.
 
SU SEVİYESİ ZEMİNDE
 
İkinci korkularının ise kule olduğunu belirten Oğuz, şunları söyledi:
 
"Kuleye onay çıktı ve 40 milyon lira maliyetli kulenin 17 milyona yapılacağı söylendi. 40 milyon liralık proje 17 milyona nasıl yapılabilir? Burası denetimden muaf, taşkın alanı. Balçıklı, sulu bir zemin. 96 metre kulenin yüksekliği ve sağlam temel için derinlik kaç metre olmalı? Bu kadar yükseklikte bir yapının suyun üzerinde yapılması gerçekten mühendislik harikası gerektirecek. Süre çok az kaldı. Paldır küldür sağlam zemin bulunmadan, o kazıkların tam mukavemesini yapmadan inşaatına başlayacaklar."
 
ÖZEL MALZEME KULLANILMALI
 
Kulenin maliyetinde çok büyük indirim yapıldığını aktaran Cem Oğuz, şöyle konuştu:
 
"Malzeme kalitesi yüksek beton kullanılması gerekiyor. O yüksek dayanıklı betonlar, özel bir mühendislik bilgisiyle üretilecek. Yani normal inşaatlar için üretilen betonlar burada kullanılamaz. C40, C45 sınıfı beton olmalı ve Antalya'da ilk kez kullanılacak. Antalya'da şu an en yüksek C35 beton var. Burada üretilmesi lazım ve başında durularak, özel deneyler gerektiriyor. Kule için özel bir imalat olması gerekiyor. Eğer normal beton kullanılırsa, Erzurum'daki kuleler gibi olur. Hatta daha felaket bir durum yaşarız."
 
UÇAKLARIN HAVA KORİDORU
 
Alanın uçakların hava koridorunda yer alması nedeniyle sürekli bir titreşim yaşanacağını kaydeden Cem Oğuz, "Tasarruf etmek için fiyat indiriliyor, ama insanlar kar etmek için malzemeden ödün verebilir. Özel beton, özel çelik, temel sistemi herşeyiyle özel olacak ve bunların hepsi maliyeti artırıcı şeyler. 40 milyonluk bir işi 17 milyona yapmak çok büyük bir soru işareti. '40 milyon maliyet çıkartılan bir işi ben 17 milyona yaptırdım' demek çok büyük bir risktir. Bu kulede Erzurum'dan daha kötüsünü yaşamayalım."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 
INSAAT MUHENDISLERI ODASI (IMO) ANTALYA SUBE BASKANI CEM OGUZ, EXPO 2016'NIN SIMGESI 96 METRELIK 'EXPO KULE'NIN 40 MILYON LIRALIK MALIYETININ 17 MILYONA DUSURULMESINI, ENDISEYLE KARSILADIKLARINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

INSAAT MUHENDISLERI ODASI (IMO) ANTALYA SUBE BASKANI CEM OGUZ, EXPO 2016'NIN SIMGESI 96 METRELIK 'EXPO KULE'NIN 40 MILYON LIRALIK MALIYETININ 17 MILYONA DUSURULMESINI, ENDISEYLE KARSILADIKLARINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Meme kanserine farkındalık için daldılar
 
Müzik yeniden başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HATA HATA DOGURUR 10 Ekim 2014 Cuma 23:27

5 SENE ONCEKI KEPEZ MEYDAN TRAMVAY YOLU DA OYL OLDU YA...SECIME HAZIROLSUN DIYE YAPTIK OLDUYAGETIRILDI VAGON DEVRILDI RAYLAR IYI DOSENMEDIGINDEN...BU KULE KI UCAKLARDAN 2016YILINIDA GOREMEYEBILIR...VERGILER COPE

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meme kanserine farkındalık için daldılar
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' kapsamında ...
Kaş'ta turizmci çifte bayram yaptı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, turizmciler Kurban Bayramı'nda çifte bayram ...
Altın portakal kortejle başlıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 51'incisi düzenlenecek Uluslararası ...
 
Halk ozanı 400 bin tl dolandırıldı
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde halk ozanı 74 yaşındaki Ahmet Teke, iki ...
Kuyumcu dertli: Altına 4 taksit de yeterli değil
ANTALYA Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, kredi kartıyla altın alışverişinde ...
Antalya'da 4 gözaltı
Antalya Kepez'de, Kobani eylemcilerinden 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına ...
 
'Ya Esra, ya ölüm'
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde evlenmek istediği kızın ailesinin karşı ...
200 kişilik eylem
Antalya’da sosyal medyada örgütlenerek bir araya gelen HDP’li ve Emek ...
Antalya'da Türk bayrağı yaktılar
ANTALYA’da Toptancı Hal Caddesi’nde yaklaşık 75 kişilik grup, Kobani’ye ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva