Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Burdur turizmine 'Gül Yolu' rotası
Burdur turizmine 'Gül Yolu' rotası
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
Antalyaspor-Adana Demirspor: 2-1
8 Nisan 2016 Cuma - 11:22

Kadına yönelik şiddeti tespit için bir 'Neden' yeter

ADLİ tıp uzmanı Dr. Fatmagül Aslan, özellikle birinci basamak sağlık kuruluşları ve acil servislerde görev yapan hekimlerin şiddet mağduru kadına soracağı "Neden" sorusunun yaşadıklarını anlatmasını sağlayabileceğini belirtti

Kadına yönelik şiddeti tespit için bir  Neden  yeter
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA) - ADLİ tıp uzmanı Dr. Fatmagül Aslan, özellikle birinci basamak sağlık kuruluşları ve acil servislerde görev yapan hekimlerin şiddet mağduru kadına soracağı "Neden" sorusunun yaşadıklarını anlatmasını sağlayabileceğini belirterek, “Hekimlere düşen görev, 'Acaba bu kadında böyle bir şey olabilir mi?' diye 1 saniye durup düşünmek. Kadına bu soru sorulmuyor, dolayısıyla tespit edilemiyor" dedi. 

Antalya Tabip Odası ve Antalya Barosu, kadına yönelik şiddetin tanı, tedavisi ve değerlendirilmesinde hekimlere yönelik referans kitapçığı hazırladı. Şiddet mağduru kadınlara ilişkin tutulan raporlar nedeniyle mağdurların ciddi hak kaybına uğradığı, suçluların cezasız kalabildiği eleştirisine karşı basılan kitapçıkta, mağdura sorulacak sorular yer aldı. 

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

Kitapçığın yazarlardan adli tıp uzmanı Dr. Fatmagül Aslan, Dünya Sağlık Örgütü'nün, cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplum içersinde ya da özel yaşamında baskı görmesine ve kısıtlanmasına neden olan her türlü davranışı kadına yönelik şiddet kapsamına aldığını söyledi.

Yine Dünya Sağlık Örgütü'nün kadına yönelik şiddetin üreme çağındaki kadınların ölüm nedenleri ve sakatlıkları arasında, kansere eşdeğer ciddiyette değerlendirdiğinin altını çizen Dr. Aslan, ancak şiddet mağdurlarıyla karşılaşma ve hizmet sunma olasılığı olan hekimler ve diğer sağlık çalışanları, avukatlar, savcı ve hakimlerin konu hakkında yeterli bilgi ve duyarlılığa sahip olmamasının, önemli bir sorun olduğunu dile getirdi. 

UYGUN OLMAYAN RAPOR MAĞDURİYETİ

Dr. Aslan, Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'nun, özellikle birinci basamak sağlık kuruluşları ve acil servislerde çalışan hekimlerin tuttuğu adli raporlarla ilgili eleştiri ve önerileri sonrası Antalya Tabip Odası'nın uygulamaları analiz ederek bir çalışma başlattığını söyledi.

Yapılan bir dizi toplantıda uygun düzenlenmeyen adli raporlar ve kullanılmayan rapor formları nedeniyle şiddet mağdurlarının ciddi hak kaybına uğradığı, suçluların cezasız kalabildiğinin toplantılarda değerlendirildiğini belirten Dr. Aslan, acil servis ve aile sağlığı merkezlerinde görev yapan hekimlere dağıtılmak üzere referans kitapçık oluşturulmasına karar verildiğini aktardı. 

BİR SORU BAZEN YETER

Kitapçığın ana amacının şiddete uğrayan kadınlara ve bunu tespit eden sağlık ekibine yol haritası sunmak olduğunu aktaran Dr. Aslan, şunları söyledi:

“Şiddete uğrayan kadın şikayetçi olmaktan çekiniyor. Kadına 'Neden sık sık idrar yolu enfeksiyonuyla geliyorsun?', 'Neden ilaç içtin, bileklerini kestin, neden intiharı deniyorsun?' 'Gözündeki morluktan emin misin, kapıya çarpmış olamazsın' gibi açık uçlu sorular sormadığınız sürece şiddet gördüğünü söylemiyor. Söylese bile bunun raporlanması sırasında, sonrasında karakola giderken yaşayacağı zorluklar onu şikayetçi olmaktan alıkoyuyor. Hekimlere düşen görev, 'Acaba bu kadında böyle bir şey olabilir mi?' diye 1 saniye durup düşünmek. Atlanan nokta, akla gelmemesi. Kadına bu soru sorulmuyor, dolayısıyla tespit edilemiyor. Tespit edilemeyen bir sorunun çözümü de mümkün olmuyor."

ÖYKÜNÜN ALINMASI ÖNEMLİ

Sağlık çalışanlarının şiddetin yaygınlığı ve her olguda karşılaşılabileceğini akılda tutması gerektiğini belirten Dr. Aslan, bu durumun hastanın öyküsünün alımı sırasında sorgulanması, kadına yönelik şiddetin saptanmasında en önemli faktör olduğunu vurguladı. Hekimlerin tıbben belgelenmesi gereken pek çok fiziksel bulgunun, kadın sağlık çalışanına ulaşana kadar iyileşmiş ve kaybolmuş olduğunu da göz ardı etmemesi gerektiğini kaydeden Dr. Aslan, bu noktada travmanın yol açtığı ruhsal değişimler ve bunların saptanmasının şiddetin tek delili olduğuna dikkat çekti. Dr. Aslan, “İyi alınmış bir öykü, ayrıntılı ve atlamadan yapılan fizik muayeneyle işbirliği, bu konuda büyük önem taşımaktadır" dedi.


ADLI TIP UZMANI DR. FATMAGUL ASLAN, OZELLIKLE BIRINCI BASAMAK SAGLIK KURULUSLARI VE ACIL SERVISLERDE GOREV YAPAN HEKIMLERIN SIDDET MAGDURU KADINA SORACAGI "NEDEN" SORUSUNUN YASADIKLARINI ANLATMASINI SAGLAYABILECEGINI BELIRTEREK, "HEKIMLERE DUSEN GOREV, 'ACABA BU KADINDA BOYLE BIR SEY OLABILIR MI?' DIYE 1 SANIYE DURUP DUSUNMEK. KADINA BU SORU SORULMUYOR, DOLAYISIYLA TESPIT EDILEMIYOR" DEDI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)

Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA) - 

 
Caner Alper ile Mehmet Binay evlendi
 
'Yaşa Sen Anne' heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'dan Kılıçdaroğlu'na destek
ANTALYA'da CHP İl Kadın Kolları üyeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ...
Alanya'da yabancıların gözdesi köpekbalığı eti
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde balıkçıların sıkça yakaladığı camgöz cinsi ...
Dünyanın en büyük kelebeği 'Atlas' Antalya'da
ANTALYA'nın Kundu Turizm Bölgesi'nde 5 milyon TL yatırımla kurulan Kelebek ...
 
Kandilde camiler doldu
ÜÇ ayların başlangıcı olan Regaip Kandili nedeniyle Antalya'da birçok ...
Gündoğmuş'ta öğretmenlere özel eğitim
ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi'nde öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim semineri verildi.
Kaş'ta Müzik Köyü kurulacak
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi müzik öğretmeni ...
 
Antalyalı manken şövalye oldu
ANTALYA'da yaşayan Alman fotoğrafçı Michael Mağyer, yurt dışında yayınlanan ...
Kaş'ta kansere dikkat çektiler
ANTALYA'nın Kaş İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi, 'Kanser Haftası' etkinlikleri ...
Kaş- Kekova Çalışma Grubu toplandı
WWF Dünya Doğayı Koruma Vakfı Türkiye tarafından yürütülen Kaş- Kekova ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva