Uzman Dr. Gürhan Günay, kalp kapak hastalığı olan hastalar eforla artan nefes darlığı, ileri derecede kapak hastalığı olanlarda istirahat sırasında nefes darlığı, kanlı balgam, çarpıntı, karında ve bacaklarda şişlik şikayetleri ile doktora başvurduğunu kaydetti. Dr. Günay, “Mitral darlığı ile birlikte atrial fibrilasyon denilen ritim bozukluğu da varsa, kalpte pıhtı oluşumuna bağlı hastalarda felç gelişebilmektedir. Ciddi aort kapak darlığında ise bayılama ve ani ölümler ortaya çıkabilir” dedi.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BOĞAZ ENFEKSİYONUNA DİKKAT
Çocukluk döneminde geçirilen boğaz enfeksiyonunun kalp kapağı hasarına neden olabildiğini belirten An-Deva Hayat Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürhan Günay, şunları söyledi:
“Mitral darlığının en sık nedeni romatizmal ateştir. Akut romatizmal ateş çocukluk çağında A- grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonuna bağlı oluşan tonsillit sonrası gelişmektedir. Romatizmal ateş geçirildikten yıllar sonra mitral darlık ortaya çıkabilir. Mitral darlığının diğer nedenleri ise romatizmal hastalıklar, doğumsal, ilaçlar ve nadir görülen bazı hastalıklardır.”
TANI EKOKARDİYOGRAFİ İLE KONUR
Mitral darlığın tanısının ekokardiyografi ile konulduğunu ifade eden Dr. Günay, “Tedavisi ise eğer kapak yapısı uygun ise cerrahiye gerek kalmadan yapılan balon valvuloplasti işleminde hastalar bir gün sonra taburcu olmaktadır. Mitral kapakta ciddi yetmezlik ve ağır kireçlenme varsa cerrahi olarak kapak değiştirilmektedir. Mitral yetmezliğin en sık sebepleri ise, romatizmal, mitral kapak prolapsusu, iskemik kalp hastalıkları ve kalp kapağı iltihabıdır. Tanısı ekokardiyografi ile konulmaktadır. Mitral yetmezliğinin tedavisi ise mitral kapak replasmanı ve uygun vakalarda kapak tamiridir” diye konuştu.