Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
22 Temmuz 2020 Çarşamba - 09:08

Kötü niyetli telefon tamircilerine dikkat

ÇEŞİTLİ arızalar nedeniyle akıllı telefonlarını yetkili servislere ya da tamircilere götürenler, özel yazışma, fotoğraf ve videolar gibi dosyaların üçüncü kişilerin eline geçmesi konusunda endişe yaşıyor.

Kötü niyetli telefon tamircilerine dikkat
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonların önemi her geçen gün daha da artarken, mahremiyet özelliği bulunan çeşitli yazışmalar, rehber bilgileri, fotoğraflar ve video gibi dosyaların güvenliği de tartışma konusu oldu. Herhangi bir arıza durumunda telefonlarını yetkili servislere ya da tamircilere verenler, özel dosyalarının ve bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesi konusunda tedirginlik yaşadıklarını ifade ederken, çeşitli önlemler aldıklarını da söyledi. Birçok kişi, bu tarz olumsuzluklardan kaçınmak için tuş kilidi ya da parmak izi kilidi koymak, telefondaki dosyaları silmek gibi tedbirler alırken, Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Hasan Koltuksuz bu tarz tedbirlerin daha bilinçli olarak alınması gerektiğini söyledi.

'YETKİLİ SERVİSE GÖTÜRÜN'

Telefonların, yetkili servise götürülmesinin siber güvenlik açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Koltuksuz, "Yetkili servise değil de herhangi bir tamirciye götürdüğünüzde, telefonunuzu kime emanet ettiğinizi bilmiyorsunuz. Herhangi bir olumsuzluk durumunda, daha sonra geriye giderek o kişileri orada bulmak kanuni açıdan oldukça zor. Çoğu zaman, ya çalışan kişilerin ya da telefona yapılan işlemlerin kayıtları tutulmayabiliyor. Dolayısıyla, telefona bir siber saldırı gerçekleşirse kanuni olarak bir şeyler yapılması çok zorlaşıyor. Yetkili serviste de böyle bir şey olabilir mi? Olabilir. Ancak kimin nasıl bir işlem yaptığı daha kolay tespit edilebilir" dedi.

'DOSYALARI YEDEKLEYİP SİLİN, SD VE SIM KARTLARI ÇIKARIN'

Koltuksuz, siber saldırıdan korunmak için telefonu servise götürmeden önce yapılması gereken en önemli şeyin, her türlü dosyanın yedeklenip, SD ve SIM kartlarının çıkarılması olduğunu belirterek, "Cep telefonlarının hemen hepsine SD kart takılıyor. Biz gerek telefondaki kişiler olsun gerek çekilen fotoğrafların ve diğer tüm bilgi ve dosyaların SD kartta tutulmasını öneririz. Dolayısıyla telefonunuzu teslim etmeden önce hem SIM hem de SD kartınızı çıkarttığınızda telefonunuzun içinde erişilebilecek bir şey kalmamış olur. Ancak bazı modellerde SD kart takılamıyor. Böyle durumlarda da dosyaların, fotoğrafların ve diğer her şeyin bir yedeğinin alınması gerekiyor. Bunları, bilgisayar ya da bluetooth üzerinden yedekleyebilirsiniz. Servise verirken de, yedekleme işleminden sonra dosyaları silebilirsiniz" diye konuştu.

'SİLİNEN DOSYALAR DA GERİ GETİRİLEBİLİR'

Cep telefonundan silinen dosyaların geri getirilmesinin teknik olarak mümkün olduğunu dile getiren Koltuksuz, şunları söyledi:

"Bunlar telefon listesi olabilir, çekilen fotoğraflar olabilir, her türlü dosya olabilir. Kalıcı olarak silmek için, çeşitli yazılımlar var. Onların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunları telefonunuza indirebilirsiniz. Kullandığınız telefon tipine göre bunları ya ücretsiz olarak ya da düşük bir ücret karşılığında indirebilirsiniz. Telefonunuzu dosyasız tutmak, telefon hijyeni açısından oldukça önemlidir."

'TUŞ KİLİDİ YA DA ŞİFRE KOYMAK ANLAMSIZ'

Koltuksuz, telefona tuş kilidi ya da şifre koyarak alınan önlemlerin bir anlam ifade etmediğini belirterek, "Yetkili servisler zaten teknik olarak bunları aşabilir. Aşmasa dahi, tamir aşamasında bir test gerekebilir ve bu durumda telefonu açmak zorunda kalabilirler. Dolayısıyla siz tuş kilidi koysanız dahi, size tuş kilidinin ne olduğunu sorarlar ve yine açmak durumunda kalırsınız. Bunlar etkili bir önlem değil" dedi.

VATANDAŞLAR TEDİRGİNLİKLERİNİ İFADE ETTİ

Öte yandan, telefonlarını çeşitli arızalar nedeniyle servis ya da tamircilere vermek zorunda kalan vatandaşlardan Berrak Güneş Sevinç, "Ben pek servislere güvenmiyorum. Telefonumu vermeden önce şifresini değiştiriyorum ve bazı önemli fotoğraflarımı siliyorum. Bazı programlara özel parmak izi kilidi koyuyorum. O yüzden içim pek rahat etmese de alabileceğim maksimum önlemleri alıyorum. Zaten servisler bizden şifreyi istiyorlar bazı arızaları tamir etmek için. Dolayısıyla güvenmekten başka çaremiz yok" diye konuştu.

Buket Nur Süslü ise, "Telefonumu vermeden önce içindekileri siliyorum. Çünkü içindeki dosyaları yedekleyip, bizlerin aleyhine kullanabilirler. O yüzden güvende hissetmiyorum, insan tedirgin oluyor. Sadece servis odaklı düşünmemek lazım, telefonlarımızı bir yerde unutabiliyoruz aynı zamanda. Bunlardan kaçınmak için tuş kilidi koyuyorum" dedi.

Osman Efe de, "Güvenmekten başka bir seçeneğimiz yok. Tamamen tamircilere bağlı olduğumuzu düşünüyorum. Etik olarak tabi ki yapmamaları gerekiyor. Ben önce özel bilgilerimi ve dosyalarımı bilgisayarıma yedekleyip, telefonumdaki her şeyi silerek tamircilere veririm. Elimizden gelen önlemler bunlar" şeklinde konuştu.

CESITLI ARIZALAR NEDENIYLE AKILLI TELEFONLARINI YETKILI SERVISLERE YA DA TAMIRCILERE GOTUREN VATANDASLAR, OZEL YAZISMALAR, FOTOGRAF VE VIDEOLAR GIBI DOSYALARIN UCUNCU SAHISLARIN ELINE GECMESI KONUSUNDA ENDISE YASIYOR. VATANDASLAR, TUS KILIDI YA DA PARMAK IZI KILIDI KOYMAK VE CESITLI DOSYALARI SILMEK GIBI ONLEMLER ALSALAR DA, YASAR UNIVERSITESI BILGISAYAR MUHENDISLIGI BOLUMU OGRETIM UYESI AHMET HASAN KOLTUKSUZ (FOTOGRAFTA), SILINEN DOSYALARIN GERI GETIRILMESININ MUMKUN OLDUGUNU BELIRTEREK, "BUNLARI KALICI OLARAK SILMEK ICIN CESITLI YAZILIMLAR VAR VE BUNLAR YA UCRETSIZ YA DA COK DUSUK BIR UCRETLE KULLANILABILIYOR. AYRICA, TUS KILIDI KOYMAK GIBI ONLEMLER COK ANLAMLI DEGIL, CUNKU BUNLAR SERVISLER YA DA TAMIRCILER TARAFINDAN KOLAYCA ASILABILECEK SEYLER" DEDI. (FOTO: DAVUT CAN / IZMIR DHA)

CESITLI ARIZALAR NEDENIYLE AKILLI TELEFONLARINI YETKILI SERVISLERE YA DA TAMIRCILERE GOTUREN VATANDASLAR, OZEL YAZISMALAR, FOTOGRAF VE VIDEOLAR GIBI DOSYALARIN UCUNCU SAHISLARIN ELINE GECMESI KONUSUNDA ENDISE YASIYOR. FOTOGRAFTA OSMAN EFE. (FOTO: DAVUT CAN / IZMIR DHA)

CESITLI ARIZALAR NEDENIYLE AKILLI TELEFONLARINI YETKILI SERVISLERE YA DA TAMIRCILERE GOTUREN VATANDASLAR, OZEL YAZISMALAR, FOTOGRAF VE VIDEOLAR GIBI DOSYALARIN UCUNCU SAHISLARIN ELINE GECMESI KONUSUNDA ENDISE YASIYOR. FOTOGRAFTA BUKET NUR SUSLU. (FOTO: DAVUT CAN / IZMIR DHA)

CESITLI ARIZALAR NEDENIYLE AKILLI TELEFONLARINI YETKILI SERVISLERE YA DA TAMIRCILERE GOTUREN VATANDASLAR, OZEL YAZISMALAR, FOTOGRAF VE VIDEOLAR GIBI DOSYALARIN UCUNCU SAHISLARIN ELINE GECMESI KONUSUNDA ENDISE YASIYOR. FOTOGRAFTA BERRAK GUNES YAPRAK. (FOTO: DAVUT CAN / IZMIR DHA)

Davut CAN/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Kadınlar, 'Rabia Naz' ve 'Pınar' için bir araya geldi
 
Kepçelerin kaldıramadığı türbe, yol ortasında kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP Ordu il başkanı istifa etti
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Ordu İl Başkanı Köksal Yılmaz, görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Sosyal medyada tuzağa düşürüp şantaj yapanlara operasyon
SAKARYA’da, sosyal medya üzerinden tanıştıkları erkeklerle buluşup, fotoğraflarını ...
Sofralık üzüm ihracat yolcusu
EGE BÖLGESİ'nin önemli ihraç ürünlerinden, düşük şeker oranı ve mayhoş ...
 
Buğday tarlasında erkek cesedi bulundu
YOZGAT'ın Sorgun ilçesinde buğday tarlasında, henüz kimliği belirlenemeyen ...
Dereye düşen ineği itfaiye kurtardı
BOLU'da, Örencik köyünde dereye düşen inek, itfaiye ekiplerince kurtarıldı.
Anneannesinin desteğiyle LGS'de birinci oldu
ESKİŞEHİR'de Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) soruların tamamını doğru ...
 
Bursa'da tekstil fabrikasında yangın
BURSA'da bir tekstil fabrikasında çıkan yangın, itfaiyenin 1 saatlik çalışmasıyla ...
Spor camiasından 'Pınar Gültekin' mesajları
Spor camiası, Muğla'da eski erkek arkadaşı 32 yaşındaki C.M.A. tarafından ...
Avcılar'da sendikacıların kavgasında kan aktı
BELEDİYE-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Savaş Doğan, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva