Karadeniz'in renkleri Antalya'da
Karadeniz'in renkleri Antalya'da
Tutuklu başkan: Manavgat Belediyesi'ne kumpas kuruldu
Tutuklu başkan: Manavgat Belediyesi'ne kumpas kuruldu
24. Geleneksel Antalya Eğitim Sempozyumu başladı
24. Geleneksel Antalya Eğitim Sempozyumu başladı
Hakan Taşıyan'ın son sağlık durumu
Hakan Taşıyan'ın son sağlık durumu
29 Ocak 2026 Perşembe - 11:46

Kuryelerin sürücü belgesinde değişiklik: Yaş sınırı yükseltildi

Kara yolu taşımacılığına ilişkin mesleki yeterlilik düzenlemesiyle kuryelerin sürücü belgeleri iptalinde uygulanan yaş sınırı 69'a çıkarıldı.

Kuryelerin sürücü belgesinde değişiklik: Yaş sınırı yükseltildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle "SRC kurye mesleki yeterlilik belgesi" ilk kez tanımlandı. Bu belge kapsamında, motosiklet ve motorlu bisiklet (moped) kullanan kuryelerin kayıt altına alınması ve denetlenmesi hedeflenirken, mesleki yeterlilik eğitimiyle bilgi ve tecrübelerinin artırılması, son dönemde artış gösteren kurye kazalarının azaltılması, hizmet kalitesi ile güvenin yükseltilmesi amaçlandı.

66 olarak uygulanan yaş sınırı 69'a yükseltildi

Bu kapsamda, mesleki yeterlilik belgelerinin iptalinde uygulanan sürücü yaş sınırı da yeniden düzenlendi. Yönetmelikte 63 olan ancak fiilen 66 olarak uygulanan yaş sınırı 69'a yükseltildi. Salgın, ticaret koridorlarındaki değişim, küresel gelişmeler ve artan ticaret hacmi nedeniyle kara yolu taşımacılığı sektöründe ortaya çıkan şoför ihtiyacının karşılanması amacıyla, 2021'den bu yana geçici olarak uygulanan düzenleme mevzuatla kalıcı hale getirildi.

Buna göre 66 yaşından gün almış sürücü belgeli kuryeler, geçerli sürücü sağlık raporu ile psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını belgelemeleri halinde, belgelerini 69 yaşından gün alana kadar kullanabilecek. Ancak 66 yaşından sonra ilk kez SRC türü mesleki yeterlilik belgesi düzenlenmeyecek.

Nitelikli yönetici sayısı artırılacak

Yönetmelikle kara yolu taşımacılık sektöründe nitelikli yönetici sayısının artırılması da hedeflendi. Uluslararası ticaret veya lojistik alanında lisans, bu alanlarda yüksek lisans veya doktora mezunlarına talep ettikleri üst düzey yönetici ve dış ticaret, lojistik ile ulaştırma, trafik hizmetleri ön lisans mezunlarına ise orta düzey yönetici belgesi verilebilecek.

Ayrıca Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında kara yolu taşımacılığı alanında en az 3 yıl şube müdürü ve üstü kadrolarda görev yapan yöneticilere de talep etmeleri halinde üst düzey yönetici belgesi düzenlenebilecek.

Mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin mesleki saygınlığına ilişkin hükümler Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile uyumlu hale getirildi.

Sürücülerin uzun süreli taşıt kullanmalarından kaynaklanan trafik kazalarının en aza indirilmesi amacıyla takograf sürücü kartı kullanma zorunluluğu bulunan taşıtlarda, sürüş esnasında başkasına ait takograf kartı kullandığı tespit edilen sürücülerin, hem kart sahibi hem de kartı kullanan sürücünün SRC belgeleri iptal edilecek.

(Ekonomim)

 
Askeri uçak düştü: 2 ölü
 
İran'daki olaylarda ölenlerin sayısı 6 bin 373'e yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narin Güran cinayetinde yeni gelişme
DİYARBAKIR Bölge Adliye Mahkemesi 7'nci Ceza Dairesi’nin Narin Güran cinayetinde ...
'Aziz İhsan Aktaş' davasında üçüncü gün
Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize ettiği ...
CHP milletvekili Akdoğan'ın eski danışmanı ölü bulundu
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan'ın bir dönem danışmanlığını yapan ...
 
Dilruba'yı öldüren sanık: Yaşamasını istediğim için 112’yi aradım
BALIKESİR'de kız arkadaşı Dilruba Elif Çetin'i (22) 4 bıçak darbesiyle ...
Bir oyuncak-aksesuar ürünü piyasadan toplatılıyor
Ticaret Bakanlığı, 'Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi' üzerinden sağlık riski ...
Can Yaman ile Esat Yontunç'un test sonucu belli oldu
Ünlülere yönelik yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında kan ve saç ...
 
11 yaşındaki Eymen, yangında hayatını kaybetti
İzmir’in Buca ilçesinde bir apartman dairesinde çıkan yangında, bulunduğu ...
Üniversiteli Deniz, beş gündür kayıp
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki Deniz İbişler, 24 Ocak ...
19 ilde siber suç operasyonları; 200 şüpheli yakalandı
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, 19 ilde 'Nitelikli dolandırıcılık, çevrim ...
 
Dursun Gündoğdu
Kriz kapıyı çaldı
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Ben gazeteci değilim, vicdanımla yazan biriyim
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Emeklilerin boynu bükük
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
İspanya 39 ölümlü bu kazayı konuşuyor
İsa Altun
İsa Altun
Bağımlılık bir sonuçtur
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
2025'e veda, yeni yıla merhaba
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Sevgili Koç, Ocak 2026'nın ilk yarısında ev, aile ve gayrimenkul konularında uzun süredir sizi meşgul eden belirsizlikler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva