Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
29 Temmuz 2019 Pazartesi - 14:12

Mimarlar Odası, Salda Gölü'ne Millet Bahçesi projesinin iptalini istedi

MİMARLAR Odası Antalya Şubesi, turkuaz rengi ve beyaz kumsallarıyla dünyaca ünlü Salda Gölü'ne Millet Bahçesi projesinden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Mimarlar Odası, Salda Gölü ne Millet Bahçesi projesinin iptalini istedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ Başkanlığı, Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine ait Sosyal Donatıları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi ihalesi, 31 Temmuz tarihinde yapılacak. Millet Bahçesi projesinin iptali için dava açan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, ihaleye katılmayı düşünen firmalara, 'Katılmayın' çağrısında bulundu. Halen askıda olan imar planlarının askıdan inmesinden sonra iptali istemiyle de yargıya başvurulacağı belirtilen açıklamada, “Projenin ve imar planlarının iptali halinde mağdur duruma düşülmemesi için ihaleye katılmaması halkımız adına beklentimizdir" denildi.

İHALEYE ÇIKILAN ALAN 140 BİN 496 METREKARE

Salda Gölü'nün Sit Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇK) olduğuna dikkat çekilen açıklamada, her ölçekteki imar planları kesinleşmeden, nedeni açıklanamaz bir acelecilikle, kentsel tasarım projeleri ve yapılaşmaya ilişkin uygulama projeleri de yapılmadan ihaleye çıkıldığı dile getirildi. İhaleye çıkılan alanın 140 bin 496 metrekare olduğu belirtilerek, “E=0.20 emsal ile alana, açık alan düzenlemeleri hariç 28 bin 100 metrekare kapalı alan yapılabilecektir ki, ÖÇK ilan edilen bu alan için çok yoğun bir yapılaşmadır. Bu yoğun yapılaşma ve dolayısı ile burayı kullanacak insan yoğunluğu nedeniyle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslararası öneme sahip Salda Gölü çevresindeki ekosistem, flora ve fauna büyük zarar görecektir" denildi.

KRİTİK TÜRLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Salda Gölü'nün, doğallık, görsellik ve biyolojik çeşitlilik özellikleriyle eşsiz ve etkileyici görünüme sahip bir alan olduğu vurgulanan açıklamada, suyun berrak ve turkuaz renkli oluşunun alanı manzara açısından da eşsiz kıldığına işaret edildi. ÖÇK gerekçeleri arasında 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türüyle, bunlar içinde tehlike sınıfı ve endemizm açısından 20 türle biyoceşitliliği yüksek bir alan olduğu, jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırdığı endemik türlerle Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan uluslararası ve ulusal düzeyde öneme sahip bir alan olduğu kaydedildi.

MARS'A BENZEYEN İKİ YERDEN BİRİ

Dünyada Mars gezegeninin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan dünyadaki iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunun gösterildiği de hatırlatılarak, "Salda Gölü ve çevresinde sulak alan, dere, kumul, ibreli orman, ağaçlık, dağ bozkırı, kayalık, tarım gibi habitatlar mevcuttur. Alan içerisinde yapılacak yapılar ve aşırı kullanım yükü, günümüzde mevcut kullanımlardan ve uygulamalardan yola çıkarsak, iyi niyetle de olsa ziyaretçi sayısının artırılmasına yönelik plan ve ihale sonucu yapılacak aydınlatma, yol, otopark gibi altyapı tesisleri binlerce yıl içerisinde doğal olarak oluşmuş Salda Gölü ekosisteminin bozulmasına, çevre kirliliğine neden olacak" denildi.

'HUKUKA VE ÜST ÖLÇEKLİ PLANLARA AYKIRI'

Ayrıca gürültü ve ışık kirliliği sebebiyle, göl kıyılarında üreyen kuş popülasyonu ve kuş yavrularıyla diğer canlılar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olacağı da belirtilerek, “Doğal yaşam ortamına ve sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerlere geri dönülmez zararlar verecek, bu önemdeki bir alan kaybedilecektir. Ucu açık yapılaşma ihalesi ile alanın yapılaşmaya açılmasında, bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği dolayısıyla planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlık bulunmadığından hukuka aykırıdır. Yapılaşmaya ilişkin alt ölçekli plan kararları üst ölçekli plana aykırıdır. Planların ve ihalenin açıkça korumaya yönelik değil ranta yönelik olduğu görülmektedir" denildi.

'MİLLET BAHÇESİ TANIMI VE AMAÇLARINA UYMUYOR'

Salda Gölü'nde Millet Bahçesi yapma hedefinin her şeyden önce Millet Bahçesi'nin tanımına ve amaçlarına uymadığı kaydedilen açıklamada, “Millet Bahçeleri, Salda Gölü gibi zaten güncel haliyle doğa harikası olan alanlarda değil, rant uğruna betonlaşan ve bu nedenle nefes alamayan yoğun şehir merkezlerinde, nefes alacak alanlar tasarlayarak kamu yararı oluşturmak hedefiyle ortaya çıkmıştır. Salda Gölü'nde Millet Bahçesi düzenlemesi yapmak kamu yararı oluşturmadığı gibi insan faaliyetleri sonucunda meydana gelen baskıyı artıracağından göl üzerinde ve çevresinde olumsuz etkilere yol açacaktır" ifadelerine yer verildi.

'VAZGEÇİN' ÇAĞRISI

Bugünkü haliyle de yeterli denetim olmadığı için göl ve çevresinin kirlendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Festival düzenlemelerine olanak tanıyacak, insan eliyle yapılacak peyzaj düzenlemeleri ve yapılaşmaya yönelik millet bahçesi projesi ile anlık insan yoğunluğu artacak, böylece göl ve çevresinde daha fazla kirlenme gerçekleşecek, çevresi ve ekosistem olumsuz etkilenecektir. Gölün yok olmasına neden olacak bu tür proje ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Vazgeçilmelidir ki, doğa 'doğal' kalsın ve bu güzellikleri gelecek kuşaklara aktarabilsin. Çünkü bu güzellikler bize dedelerimizden miras değil, torunlarımızın emanetidir. Rant uğruna tahrip ederek emanete ihanet edilmemelidir" denildi.

MIMARLAR ODASI ANTALYA SUBESI, TURKUAZ RENGI VE BEYAZ KUMSALLARIYLA DUNYACA UNLU SALDA GOLU'NE MILLET BAHCESI PROJESINDEN VAZGECILMESI CAGRISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

MIMARLAR ODASI ANTALYA SUBESI, TURKUAZ RENGI VE BEYAZ KUMSALLARIYLA DUNYACA UNLU SALDA GOLU'NE MILLET BAHCESI PROJESINDEN VAZGECILMESI CAGRISINDA BULUNDU.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da çocukların fıskiyeli serinliği
 
Bir günde dünyaları aydınlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da çocukların fıskiyeli serinliği
ANTALYA'da sıcaktan bunalan çocuklar, kent merkezindeki süs havuzları ...
PashaDance Theater EXPO'da sahne alacak
OSMANLI- Türk kültür mirasını geniş kitlelere tanıtan PashaDance Theater, ...
Davut Çetin'den Kocaoğlu'na Üst Kurul tebriği
ÇALIŞMALARINI Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) koordinatörlüğünde ...
 
Şiir gecesi
ANTALYA'nın kültür-sanat yaşamına amatör tiyatro oyunlarıyla katkıda bulunan ...
Konservatuvar kayıtları başladı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı icra ...
Feslikan'ın başpehlivanı İsmail Balaban
BU yıl 22'ncisi gerçekleştirilen Konyaaltı Belediyesi Feslikan Yaz Şenlikleri, ...
 
İlyas Yalçıntaş Alanya'da sahneye çıktı
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde hayranlarıyla buluşan İlyas Yalçıntaş birbirinden ...
Elmalı yüzme havuzu hayata renk katıyor
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi bünyesindeki ...
Büyükşehir kurban kesim yerlerini belirledi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi kurban kesim yerlerini belirledi. Bu yıl ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva