Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
4 Mart 2024 Pazartesi - 11:13

Miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımı konusu, Türkiye'nin kültürel yapısı, örf ve adetleri ile aile içi dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda, diğer ülkelerden farklı bir öneme sahiptir.

Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Miras paylaşımıyla ilgili en sık karşılaşılan sorunlardan biri, mirasçılar arasındaki yasal hakların yeterince bilinmemesi veya yanlış anlaşılmasıdır. Bu yazıda, miras paylaşımı ve mirastan mal kaçırma konusunda bilinmesi gereken önemli noktalara odaklanacağız.

MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Miras paylaşımı, mirasbırakanın vefatının ardından malvarlığı üzerinde çeşitli tasarruflarda bulunarak gerçekleşir. Bu tasarruflar arasında vasiyetname, miras sözleşmesi ve mirasçı atama gibi yasal olarak öngörülen ölüme bağlı tasarruf şekilleri bulunmaktadır. Bu tasarruflarını gerçekleştirebilmesi için ilk adım, yasal mirasçıların belirlenmesidir. 

Ancak, mirasbırakan, mirasını yasal mirasçılar arasında eşit bir şekilde dağıtmak zorunda değildir. Belirli kişilere daha az veya daha fazla miras bırakabilir; hatta yasal mirasçı gruplarına girmeyen kişileri dahi mirasçı olarak atayabilir. Önemli olan, saklı payları olan mirasçıların saklı paylarına tecavüz edilmemesidir. Mirasbırakanın tasarrufları yaparken bu saklı payları göz önünde bulundurması gerekir. Bu sebeple miras avukatı desteği almak önemlidir.

TÜRK HUKUKUNDA MİRASÇILAR KİMLERDİR?

Türk Medeni Kanunu'na göre miras paylaşımı için üç mirasçı zümresi tanımlanmıştır. Bu zümreler, miras hukukundaki miras bırakanın varislerini belirleme sürecinde kilit bir rol oynamakta ve miras paylaşım oranlarının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

  1. Birinci Zümre Mirasçılar: Bu zümre, miras bırakanın birinci derece mirasçılarını içerir. Bu miras bırakanın çocukları, torunları ve onların alt soyudur. Çocuklar arasında eşit miras paylaşımı yapılırken, vefat etmiş çocukların yerine, kendi alt soyu her derecede mirası alır.

  2. İkinci Zümre Mirasçılar: Bu zümre, miras bırakanın ikinci derece mirasçılar olan ana ve babayı içerir, Ana ve baba eşit haklara sahiptir ve vefat etmiş ana ve babanın yerine, kendi alt soyu mirası alır. Yani, miras bırakanın ana ve babası hayatta değilse, mirasçılar arasında kardeşleri ve kardeşlerinin alt soyu bulunur.

  3. Üçüncü Zümre Mirasçılar: Bu zümre, miras bırakanın 3. derece mirasçılarını içerir, yani büyük anne ve büyük babalarını. Eğer miras bırakanın birinci zümredeki çocukları ve torunları, ikinci zümredeki ana ve babası hayatta değilse, üçüncü zümrede bulunan büyük anne ve büyük babalar mirasçı olacaktır. Eğer bu kişiler de vefat etmişse miras devlete geçer.

Sağ Kalan Eşin Mirasçılığı: Sağ kalan eş, miras bırakanın kan hısımı olmadığı için zümre mirasçısı olarak kabul edilmez. Ancak, sağ kalan eş, diğer mirasçı zümrelerinden bağımsız olarak kendi başına bir mirasçı konumundadır. Eşin miras payı, hangi zümre ile mirasçı olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

MİRASTAN MAL KAÇIRMA DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Miras malının kaçırılması durumunda neler yapılması gerektiği konusunda genellikle bağışlama amacı taşıyan sözleşmelerin, örneğin satış veya ölünceye kadar bakma gibi, görünüşte yapılarak malın gizlenmesi şeklinde ortaya çıkan durumlarla karşılaşılabilir. Bu tür durumlarda, mirasçılar, muris muvazaası davası açarak kaçırılan malları terekeye dahil edebilir ve miras paylaşımı hukuki bir şekilde gerçekleştirebilirler. Muris muvazaası davası, mirasbırakanın mal varlığını azaltma amacıyla gerçekleştirilen hileli işlemleri engellemek için kullanılır ve bu sayede mirasçıların hakları korunmuş olur.

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal Davası: Miras malını kaçırma amacını temsil eden muris muvazası, miras bırakanın mirasçıları aldatarak mal varlığını saklama amacını taşır. Miras bırakan, asıl niyeti olan bir malı bağışlamak yerine, satış veya ölünceye kadar bakma gibi sahte işlemlerle devretmiş gibi gösterir. Bu durumda, mirasçılar muvazaalı tasarrufların geçersizliğini tespit etmek ve mahkemeden bu işlemlerin iptalini talep etmek amacıyla muris muvazaası davası açabilirler.

Tenkis Davası: Tenkis davası, miras bırakanın yaşarken gerçekleştirdiği ölüme bağlı tasarrufların, özellikle vasiyetname veya miras sözleşmesinin, mirasçıların saklı paylarını zedeleme veya ihlal etme durumunda başvurulan hukuki bir süreçtir. Bu dava, miras bırakanın tasarruflarının adil olmayan bir biçimde mirasçıların saklı paylarına müdahale ettiğini düşünen varisler tarafından başlatılır.

Miras paylaşımı süreci karmaşık olabilir. Türkiye'de miras paylaşımında doğru adımları atmak ve yasal hakları korumak için bilgi sahibi olmak, sağlıklı bir sürecin anahtarıdır.

Kaynak: https://www.cbhukuk.com/hizmetler/miras-hukuku/

 
Türkiye'de 3 kişiden 2'si geleceğinden umutlu
 
Uysal, patili dostlar için düzenlenen konsere katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara İstanbul Ambarı ve Nakliyat Hizmetleri
Ankara, Türkiye'nin başkenti olmasıyla birlikte ticari faaliyetlerin yoğun olduğu bir merkezdir.
Tekerlekli sandalye modelleri
Tekerlekli sandalye, hareket kabiliyetini kısıtlı olan bireylerin günlük ...
Tekerlekli sandalye fiyatları
Tekerlekli sandalye, hareket kabiliyetini kısıtlı olan bireylerin günlük ...
 
Fiyatların Nabzını Tutuyoruz: FiyatlarıX
Dijital çağın hızla evrim geçirdiği günümüzde, tüketicilerin bilinçli ...
Sadeliğin Işıltılı Temsilcisi Reis Kuyumculuk
Sadeliğin, şıklığın olmazsa olmaz unsurlarından olduğunun bir kez daha ...
Prekast Dış Cephe Tasarımında Beonsan İmzası
Beonsan, prekast dış cephe tasarımı konusunda sektördeki lider firmalardan biridir.
 
Tarık Dejavu Ülkemizde İlk Kez Yapılacak Dünya Kar Motorsikleti Şampiyonasındaki Yarışmacılara Başarılar Diledi
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Motosiklet Federasyonu destekleri ...
Pubg Mobile Uc Satın Al: Epinby Güvencesiyle Hemen Oyna
Son yılların en popüler oyunları içerisinde pubg yer alıyor. Özellikle ...
Teknede Bekarlığa Veda Partisi: Unutulmaz Bir Deneyim
Evlilik, hayatımızdaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu özel ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva