Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Uluslararası Kemer Sualtı Günleri tamamlandı
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Antalya'da sıcak havada deniz keyfi
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi ziyarete açıldı
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
Fransız turistler gemiyle Alanya'ya geldi
22 Şubat 2011 Salı - 11:09

Şili ile serbest ticaret

Türkiye ile Şili arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması 1 Mart'ta yürürlüğe girecek. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Şili ile serbest ticaret
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan 1 Mart’ta yürürlüğe girecek Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik basın açıklaması yaptı. Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi. Açıklamada anlaşmaya ilişkin bilgilere de yer verildi. Açıklamaya göre Bakan Çağlayan ile Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez tarafından 14 Temmuz 2009 tarihinde Santiago’da imzalanan anlaşma Latin Amerika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Geliştirme Stratejisi kapsamında ilk Serbest Ticaret Anlaşması olma özelliği taşıyor. Anlaşma, taraflar arasında mal ticaretinde tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılması, hayvan ve bitki sağlığı önlemleri, fikri, sınai ve ticari mülkiyet hakları, menşe kuralları, iç vergilendirme, yapısal uyum, anti-damping, korunma önlemleri, ödemeler dengesi gibi birçok başlığa ilişkin düzenlemeler içeriyor.
Latin Amerika’nın dünya ekonomisindeki artan önemi göz önüne alındığında, Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması’nın Türkiye’nin ihracatının sektörel ve bölgesel temelde çeşitlendirilmesini sağlayarak rekabet gücünün artırılması ve yabancı yatırımların teşvikinde de önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Öte yandan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin arttırılması konusunda önemli bir adım da 8 Kasım 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Şili’ye Ticaret Müşavirliği açılması oldu.

-ANLAŞMAYLA BİRLİKTE TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ÇIKARILACAK-

Türkiye’nin Şili ile olan ticaret hacmi 2007 yılında 576 milyon dolar olarak gerçekleşirken, küresel krizin etkisiyle 2008 yılında 474 milyon dolar, 2009 yılında ise 238 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılında ise Şili ile Türkiye’nin dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 65’lik artışla 393 milyon dolar olarak kaydedildi. STA ile birlikte Türkiye-Şili ticaret hacminin, ürün çeşitliliği de sağlanarak iki yıl içerisinde 1 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedeflendi.

-ANLAŞMA NELER GETİRİYOR?-

-Türkiye, Şili menşeli sanayi ürünleri için uygulanan gümrük vergilerini STA’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte kaldırmayı taahhüt ederken, Şili tarafı da ülkemizin Şili’ye ihracatında değer olarak önemli bir yer tutan sanayi ürünlerinde gümrük vergilerini STA’nın yürürlüğe girdiği tarih itibarı ile kaldırmayı kabul etti. Anılan ürünler dışında kalan ve Şili’ye ihracatın yüzde 5 kadar küçük bir bölümüne tekabül eden ürünler için ise Şili tarafı, gümrük vergilerini 4 yıllık bir indirim takvimi kapsamında kademeli olarak kaldırmayı taahhüt etti.
-Tarım ürünlerinde ise Türkiye, belirli sayıda üründe tarife kotaları kapsamında veya dönemsel temelde tarife indirimi gerçekleştirmeyi taahhüt ederken, Şili tarafı daha geniş bir açılım sağlayarak, sınırlı sayıda ürün hariç Türkiye menşeli tarım ürünleri ithalatında uyguladığı gümrük vergilerini herhangi bir kota sınırı olmaksızın kaldıracak.
-Halen iki ülke arasında ticarete konu mallar arasında en yüksek paya sahip ürünler Türkiye’nin ihracatı açısından demir-çelik ürünleri, motorlu taşıtlar, makine ve cihazlar ve bazı kimyasallardan, ithalat açısından ise bakır ve bakırdan eşya, bazı kimyasallar, yenilen meyveler ve kabuklu yemişler, odun hamuru ve yağlı tohumlar-sebze tohumları ve hayvan yemlerinden müteşekkil olacak.

 
EPDK'dan ceza
 
Öğretmen çocuklarına burs iptali
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EPDK'dan ceza
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) petrol ve doğal gaz sektöründe ...
Alacak 25.6 milyar TL
Hazine Müsteşarlığı’nın alacağı 2011 yılı Ocak ayı sonunda 25.6 milyar ...
Güven azaldı
Reel sektörün güveni 2011 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 2.6 puan ...
 
Kapasite üretimi arttı
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı 2011 yılı Şubat ayında ...
'Vaftiz'i keşfettiler
Gelinlik sektörünün yıldızının giderek parlamasıyla daha özel müşteri ...
Mey içki 2.1 milyar dolar
İngiltere’nin dev içki şirketi Diageo PLC, Mey İçki Sanayi ve Ticaret ...
 
6 ilde özelleştirme
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Mardin, Muğla, Aydın, İzmir, ...
Yurt dışı sermaye azaldı
Yurtdışına doğrudan yatırım için göç eden yerli sermaye 2010 yılında bir ...
Özelleştirmeler onay bekliyor
İhalesi tamamlanmış 13.7 milyar dolarlık özelleştirme, onay ve sözleşme imzası bekliyor.
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva