Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
27 Ocak 2020 Pazartesi - 12:24

Subaşı’dan ‘Hemşire’ler için soru önergesi

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının 2014 yılındaki kanun değişikliğine göre atamalarının durdurulmasına karşı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

Subaşı’dan ‘Hemşire’ler için soru önergesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2014 Yılında torba kanunla birlikte Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olunması kaldırılmıştı. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrencilere, ön lisans veya lisans düzeyinde ebelik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Kanun değişikliği ile birlikte atamaları kaldırılan sağlık meslek lisesi mezunları için Milletvekili Hasan Subaşı, soru önergesi verdi.

Kalifiye iş gücü açığının kapatılması amacıyla 2008 yılında başlatılan sağlık reformu kapsamında Sağlık Meslek Liseleri’nden mezun olan hemşirelere kamuda iş gücü sağlanmaktaydı. Ancak 2014 yılında değiştirilen kanunda atamaları durdurulan mezunların sayısı her geçen gün arttı. Subaşı vermiş olduğu soru önergesinde, genç mezunların istihdamları konusunda şu sözlere yer verdi.

Ülkemizde sağlık alanında ihtiyaç duyulan kalifiye işgücü açığının kapatılması amacıyla 2008 yılında başlatılan sağlık reformları kapsamında Sağlık Meslek Liselerinden mezun olan hemşirelerin kamuda istihdamı yolu açılmıştır. 6514 sayılı 18/01/2014 tarihli Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişiklik ile Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olunması kaldırılmıştır.

2014 yılına kadar, Sağlık Meslek Lisesinden mezun olan öğrenciler  ebe ve hemşire unvanıyla KPSS'de yeterli puan alarak ebe veya hemşire olabilmekteydi ve ön lisans veya lisans düzeyinde ebelik veya hemşirelik bölümü okuma zorunluluğu yoktu. Ancak 18 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile sağlık meslek lisesi öğrencilerinin ebe veya hemşire kadrosuna atanma durumları ortadan kaldırıldı. Yapılan değişiklikle beraber Ebe ve Hemşire Unvanlarının yerini, Ebe Yardımcısı ve Hemşire Yardımcısı Unvanları aldı.

2018 yılında ilk mezunlarını veren Sağlık Meslek Lisesi Ebe-Hemşire Yardımcıları, KPSS sınavına girerek Sağlık Bakanlığı'nın Kadrolu(4A) ve Sözleşmeli(4B) alımlarını beklerken, Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 ve KPSS 2019/4 Sözleşmeli Personel alımlarında Ebe ve Hemşire Yardımcısı Unvanlarının yer almaması dikkat çekti. Daha sonra Bakanlığın 14 Ocak 2019 tarihinde Taşra Teşkilatı Hizmet Birimlerinde İstihdam Edilmek Üzere Sürekli İşçi Alımı İlanında, Ebe-Hemşire yardımcılarının İşçi Statüsünde Klinik Destek Elemanı meslek adıyla yer verildi.

Bununla birlikte, 2014 yılı öncesinde “hemşire” olarak mezun olan ve atama bekleyen pek çok gencimiz bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve ÖSYM verileri baz alındığında; 2012-2018 yılları arasında Lisans hemşire mezun sayısı 71.000; Lise hemşire mezun sayısı 69.146’dir. Ancak; Lisans hemşire atanan sayısı 45.154 iken Lise hemşire atanan sayısı 9.809’dir. Atama bekleyen Lisans hemşire sayısının 25 bin, Lisans hemşire sayısının ise 70 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla, Sağlık Meslek Liselerinden hemşire olarak mezun olan ancak atama bekleyen binlerce gencimiz mevcuttur.

2012-2018 yıllarında yapılan alımlarda Bakanlık adına toplam 54.963 hemşire alınmıştır. Fakat bu sayının yalnızca %17 (9809) kadarı lise mezunu hemşirelere ayrılmıştır. 2012-2018 yılları arası alımlarda lisans-lise dengesi kurulmamış %82.2 (45.154) oranında lisans hemşire alınmıştır.

Bu bilgiler ışığında;

1-Sağlık Meslek Liselerinden “hemşire” olarak mezun olan gençlerin istihdamı konusunda Bakanlığınızın görüşü ve çalışmaları nelerdir?

2-Sağlık Meslek Lisesinden “hemşire” olarak mezun olan gençlere hemşire alımlarından daha yüksek oranda pay verilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır?

3-2019 yılı alımlarında Ebe-Hemşire yardımcılarının İşçi Statüsünde Klinik Destek Elemanı olarak sınıflandırılması hakkında Bakanlığın görüşü nedir?

 
Antalya OSB'nin şampiyonu Doktor Tarsa
 
Parkenin Akrepleri, Beşiktaş'ı ağırlıyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
erdal 29 Ocak 2020 Çarşamba 08:51

Saglk meslek lisesi mezunlarına üniversite alanları için niçin yeterli ek puan verilmiyıor? Yetkililer buna bir el atsınlar istiyoruz ve bekliyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya OSB'nin şampiyonu Doktor Tarsa
BU yıl beşincisi düzenlenen Antalya Organize Sanayi Bölgesi Firmalar Arası ...
Başkan Uysal: Depreme tedbirli olmamız lazım
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya İş Sağlığı ve Güvenliği ...
Kazada ölen gence siyah balonlu anma
ANTALYA'da geçen yıl trafik kazasında yaşamını yitiren Satılmış Fırat ...
 
Antalya'daki belediyelerin 'Sayıştay' raporlarını yayınlıyoruz
Belediyelerin korkulu rüyası ‘Sayıştay’ raporları yayınlandı. Belediye ...
Eski bina kreşe dönüşecek
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Ermenek Mahallesi'nde yeni binasına ...
Su jimnastiğinin kraliçeleri
MURATPAŞA Belediyesi'nin Süleyman Erol Yüzme Havuzu'nda düzenlediği ücretsiz ...
 
Karne hediyesi tiyatro
ANTALYA'nın önde gelen eğitim kurumlarından FHC Sahne Sanatları Akademisi ...
Manavgat'ta uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde polis tarafından uyuşturucu madde ticareti ...
Kumluca'da Geleneksel Deve Güreşleri yapıldı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde bu yıl 15'incisi düzenlenen Geleneksel Deve ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva