Antalya'da bıçakçılarda Kurban Bayramı yoğunluğu
Antalya'da bıçakçılarda Kurban Bayramı yoğunluğu
Teknoloji ile moda birleşti
Teknoloji ile moda birleşti
83 sivil toplum kuruluşu ASSİM’de eğitimde
83 sivil toplum kuruluşu ASSİM’de eğitimde
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası başladı
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası başladı
7 Ocak 2011 Cuma - 21:03

Türkiye rakibinin zeytinyağını satıyor

Egeli zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, iç pazarda ürün bulamadıklarından zeytinyağını İspanya’ya, zeytini ise Yunanistan’a ürettirip teslimatlarını bu ülkeler üzerinden yapıyor.

Türkiye rakibinin zeytinyağını satıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Krizin etkilerinin azaldığı 2010 yılında birçok sektör ihracatını toparlamaya başlarken zeytin ve zeytinyağı ihracatında sert düşüşler yaşandı. Kriz yılı 2009’da 154 milyon dolar olan ihracat yüzde 19’luk azalışla 2010 yılında 125.5 milyon dolar olurken, 2009 Aralık ayında 18.9 milyon dolarlık ihracat yapan Egeli zeytinciler 2010 yılının aynı ayında yüzde 42 daha az mal satarak ancak 10.9 milyon dolara ulaşabildi. İhracatçılar, gelecek yıllar için de umutsuz konuşurken, ihracat için yurtdışından hammadde ithalatını serbest bırakan Dahilde İşleme Rejimi’nin (DİR) zeytinyağında da geçerli olma taleplerinin haklılığını rakamların gösterdiğini savunuyorlar.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, 2010’da hava şartlarının hasadı etkilemesinden kaynaklı yeterli ürün bulamadıkları için ihracatın düştüğünü belirtti.

SİPARİŞLERİ İSPANYA’YA YAPTIRIYORLAR

İhracattaki azalmanın devam edeceğini, 2011’de de Türkiye ihracatının geçen yılın yarısını bulabileceğini kaydeden Güreli, bu durumdan üreticinin de zarar göreceğini savundu. Bu yıl zeytin ağaçlarının çok iyi çiçek bağlamasından kaynaklı daha fazla mahsul olacağını, ancak hava şartlarından kaynaklı çiçeklerin kuruyup döküldüğünü belirten Ali Nedim Güreli, “Örneğin sadece Aydın 60- 70 bin ton yağ yapacaktı. Ancak şu anda 20 bin ton yağ çıkıyor. 2011’de daha da düşecek. Artık benim firmam da dahil birçok firma gelen siparişleri Türkiye’de karşılayamadığı için İspanya’ya yaptırıyor. Zeytincilerin bir kısmı da Yunanistan’a yaptırıyor. Özellikle markalı ihracatta müşterisini kaçırmak istemeyen ihracatçı mecburen bu yola başvuruyor. Bir ülkede raflara girmiş ihracatçı müşterisine 'Sen bu sene yağ satma seneye daha bol olacak’ diye bir durum uluslararası ticarette yok” dedi.

'ARKADAŞLARIMIZ MECBUR KALIYOR'

Gelen bütün taleplerde değil mecbur kalındığında bu yönteme başvurduklarını anlatan Güreli, “Oradaki üreticiler de sonuçta bizim rakibimiz. Zeytinyağındaki bütün değerler tutsa da kendi rakibine zeytinyağını verir mi? Biz stok fazlasını almak gibi çeşitli yolları deniyoruz. Kendi ülkesinde, tesisinde yapmakla aynı şey değil ama mecburiyet arkadaşlarımıza bunu yaptırıyor” diye konuştu.

'BU SENE 10 BİN TONUN ALTINA İNER'

Türkiye’deki firmaların zeytinyağında markalaşma çalışmalarına da değinen Ali Nedim Güreli, “Artık üreticinin de öyle bir hedefi yok. Çünkü ülkenin de yok. Süreklilik arzetmeyen bir üründe marka olamazsınız. 2005 yılında 98 bin ton zeytinyağı ihraç etmişiz, 2010 yılında düşe düşe 18 bin ton olmuş. Bu sene de 10 bin tonun altına iner. Bu yüzden çoğu arkadaşımız müşteri kaçırmamak için zeytinyağını İspanya’da yaptırıyor, zeytinciler de Yunanistan’da yaptırıyor” dedi.

'DİR TALEBİNDE HAKLIYIZ'

EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, zaman zaman hakarete varan eleştirilere rağmen 'Dahilde İşleme Rejimi (DİR) talebini 3 yıldır dile getirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Talebimizin doğru olduğu ihracat rakamlarıyla da doğrulanıyor. Ekonomi gönül işi değil, kesin rakamlar gerçeği gösteriyor. Bu izni verecek olan devlet ama bu sene de vermez çünkü seçimler var. Diğer yandan üreticiler de 'mağdur olur’ diye yanıltılıyor. Halbuki DİR ile Türkiye’ye giren malların satılması mümkün değil. Çünkü devlet gümrük oranı kadar teminat mektubu alıyor."

'POPÜLİZM KANSERDEN TEHLİKELİ'

Artık sektörleriyle ilgili öngörüde bulunamadıklarını vurgulayan Ali Nedim Güreli, genelde tarım, özelde de zeytincilik konusunda sağlam bir politika oluşturulması gerektiğini ifade etti. Güreli, tarımın bütün dünyada desteklendiğini, Türkiye’de ise tam tersinin olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

“Devlet Et Balık Kurumu’nda, Marmarabirlik’te batırdığı paraları çiftçiye dağıtsaydı çiftçi daha mutlu olurdu. Böyle bir reform yapılabilirdi, ancak her reformdan korkulur. O riski alabilecek siyasi kararlılığınız olması lazım. Türkiye’de popülizm pankreas kanserinden daha tehlikeli bir durumdur. Türkiye’de hakim politika popülizmdir. O yüzden de yapacak pek fazla bir şey yok.”

 
Van'a mermer fabrikası
 
Renault'ta casusluk
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van'a mermer fabrikası
Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük mermer ve granit fabrikasını Van'da kuruluyor. ...
Girşimcilik ders olarak okutulsun önerisi
TÜRKİYE Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Coşkunkan, girişimciliğin ...
Çimento sektörü Avrupa lideri
Çimento sektörünün 100’ncü yılında 66 milyon tonun üzerine çıkarak üretim ...
 
İthal kiraz 100 TL
Antalya' da manavlık yapan Şükrü Doğan, mevsiminde yetişmeyen meyvelere ...
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Avrupa’da beş kriz
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Fenerbahçe Cumhuriyeti 
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva