Turunçgiller içinde en ağır ve soğuğa en dayanıklı bitki olarak bilinen ağaç kavunu, çileğiyle ünlü Silifke ilçesinde üreticinin alternatif ürünü oldu. Üç yaşına geldiğinde meyve vermeye başlayan ağaç kavununun tane ağırlığı 1 ile 4,5 kilo arasında değişiyor. İlçede hasadına başlanan ağaç kavununun, kilosu 7 TL'den alıcı buluyor. Limon bahçelerinin kenarlarında yetiştirilmeye başlanan ağaç kavunu, tadı ve kokusunun yanı sıra ağırlığıyla da dikkat çekiyor.
'DAYANIKLI VE VERİMİ YÜKSEK'
Silifke'nin Mukaddem Mahallesi'nde, deneme amaçlı ağaç kavunu yetiştiren Bünyamin Şahin, portakal ve limon ağaçlarının arasında üretilen ürünün uyumundan memnun olduklarını belirterek, "Bu ağacın gerçek verimi 15 yıldan sonra başlıyor. Biz dikeli 12 yıl olmasına rağmen çok memnunuz. Kilosunu 7 ile 8 TL arasında satıyoruz. Diğer ürünlere bakılınca hem daha dayanıklı hem de verimi ve fiyatı yüksek. Denemelerimiz şunu gösterdi ki bir ağaç kavunundan aldığımız yaklaşık 150- 200 kilo meyve, 10 portakal ağacından aldığımız ürün ve fiyatına bedel. Böylece insan gücünü daha az kullanmış, hem de maliyeti düşürmüş oluyoruz. Şu anda bizim bahçemizde 50 ağacımız var. İlerleyen zamanlarda portakal ağaçlarını söküp, sadece ağaç kavunu dikmeyi düşünüyoruz" dedi.
![]()
![]()
![]()
Atike Ceylan KAÇAR/MERSİN, (DHA)


Hay Maşallah.Süper bir meyve kış ayında kavun ye.Vallahi bravo,üretici için çok iyi ama gelinen noktada orta gelirliler nasıl alsınlar.Yine zenginin sofrasına gidecek,bu ne ya asgari ücretin 8506 Tl olduğu bir zamanda 400 Tl su,1500 Tl elektrik faturası geliyor.Geiye kalanla bu vatandaş nasıl geçinsin,hani derlerdi ya sudan ucuz diye bir tabir vardı,artık onlar hayal oldu,bir damacana su 35 Tl olmuş.1 euro 20 Tl yi geçti,yakında 500 Tl Bankonatları basarlar,artık 200 Tl yi et fiyatları geçti.Dünya'da Başkanlık yönetimlerinden vaz geçenler olurken,bizim vatandaşımız gitti ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen bu sisteme oy verdi.Ne diyorlardı hele bu sisteme bir geçelim sonra uyum yasalarını çıkarırız,peki şimdi soru şu,aradan 5 yıl geçmesine rağmen neden uyum yasaları çıkarılmadı.Madem Başkalık sistemi olacaktı ABD'deki Başkanlık Sistemine neden evrilmedi.Orada yasama,yürütme ve yargı ayrı ayrı erklerden oluşurken bizde, maalesef her yetki bir makamda toplandı ve vatandaşta bunu bile bile gitti oy verdi.Şimdi de yandım öldüm bittim diye feryat figan etmenin anlamı kalmadı,atı alan Üsküdar'ı geçmişti.Her şeye kulak tıkadın ama gelinen noktada cep den yemeye başlayınca ben ne yaptıma geldin,umarız bu sefer bari zararın neresinden dönülürse kardır deyip bu sistemden kurtulmak için oyunu Millet İttifakından birine verirsin.Çünkü onlar bu sistemi değiştireceğiz diyorlar.