Konyaaltı Belediyesi şair Didem Madak’ı unutmadı
Konyaaltı Belediyesi şair Didem Madak’ı unutmadı
Altın Portakal'da jüri başkanı Ferzan Özpetek
Altın Portakal'da jüri başkanı Ferzan Özpetek
Serdar Dursun Alanyaspor'da...
Serdar Dursun Alanyaspor'da...
Sezen Aksu’yu dolandırdılar
Sezen Aksu’yu dolandırdılar

Turgut Güngör

Tasarruf paketi
13 Mayıs 2024 Pazartesi

Cumhurbaşkanı için ülkenin her köşesine saraylar yapılıyor. Merkez Bankası, İstanbul'a 350 metre yüksekliğinde gökdelene taşınıyor. Kentlerin dışında, ulaşımı çok güç, devasa boyutta Şehir Hastaneleri inşa ediliyor. Yolcusu olmayan yerlere havaalanları açılıyor. 

Türkiye'nin her yerinde, hemen her ilçesinde yeni imar düzenlemeleri ile çok katlı binalar yükseliyor. Savaştan çıkmış bir ülkenin yeniden yapım sürecini çağrıştıran bir inşaat seferberliği görülüyor. Küçük tasarruflar, yılların birikimleri, elde avuçta olanlar betona gömülüyor.

İtibar merakı ve gösteriş uğruna yapılan israfın boyutları, hesabı zor miktarlara ulaşıyor. Halktan toplanan vergiler bir anlamda har vurup harman savruluyor. Bırakın Ankara'da ülkeyi yöneten bürokratları, en küçük ilçenin Belediye Başkanı bile en lüks arabaya biniyor, en pahalı eşya ile makam odasını donatıyor.

11 AY SONRA PAKET

Bu kadarla kalsa yine kabul edelim. TBMM çatısı altında bir komisyon toplantısında bile pahalı kuru yemişler yeniliyor. Belediyeye kayyım atanan yönetici 267 kilo çerez alıyor, 769 bin lira tutan parasını bütçeden ödüyor. Yerel seçim öncesi görevdeki başkanlar 50 bin tane termos, el feneri, kahve tepsisi, fincan siparişi veriyor ve seçilemiyor. Bir başkası tanesi 2 bin liradan albüm yaptırıyor. Oysa, en pahalı albümün piyasadaki fiyatı 500 lira.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve geldikten 11 ay sonra tasarruf paketi açıklıyor. Kamudaki 125 bin araç ne olacak? Kiralık arabalara 3 ayda 880 milyon lira ödemesi devam edecek mi? Diyanet İşleri Başkanının yılda bir iki kez Suudi Arabistan'a gittiğinde bindiği milyonluk otomobil yerinde duracak mı?

ÜLKEDE ALTIN VAR

 Bu yılın bütçesinin 2 trilyon 194 milyarlık açıkla başlaması çok karamsar bir tablodur. Tasarruf ve verimlilik diyerek paket açıklamak pansuman tedavisidir. "Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna ederek, inandırmalıyız" diyen Bakan Şimşek'in önlemleri, ancak acı reçete olur. Şimşek, bu kez "yerel halkın" boynunda, kolunda, yastığının altındaki altınlara göz dikmiş gibi görünüyor.  Bakanın şu sözlerini başka nasıl yorumlayalım: "Kusura bakmasınlar, ülkede olmayan bir metali (altın), olmayan dövizle ithal edeceksiniz, sonra bir köşede duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Biz, Cumhurbaşkanımızın vizyonunun hayata geçmesi için ne gerekiyorsa yapacağız."

Sayın Şimşek, güzel vatanımızda altın var. Yabancılara çıkarma izin belgesi ve yatırım teşviği bile verilmiş, onlar çıkarıyor, bize yüzde 4 komisyon ödüyor. Bakanın sözcüklerindeki gizli mesaj önemli: "olmayan döviz". 

VERGİLER YETMİYOR

Bakan Bey, "Hazine tam takır, kuru bakır, para pul yok, siz tasarruf diye altın alıyorsunuz" demek istiyor, bir anlamda halkı uyarıyor. Altın, tüm Merkez Bankalarının ortak para değeridir. İnsanlar ise, birikim yapar ve onu korumak için altın alır. Enflasyon karşısında erimeyen tek değer altındır. Enflasyonu sıfırlanırsa "yerel halk" farklı yatırım araçlarına yönelir. 

Kamudaki araç israfına, "çerez parası" diyen Bakan, "yerel halkın" altın tutkusuna söz edemez. Halk enflasyon altında ezilen parasını altınla korumaya çalışıyor. 

Vatandaş kazancının vergisini veriyor. Devleti yönetenler daha çok istiyor. Vergi oranı yükseliyor, vergi çeşidi artıyor, verginin vergisi çıkıyor. Ne yazık ki, toplanan vergiler gösterişe, itibara, birilerine kaynak aktarmaya yetmiyor. 

Cumhurbaşkanının bugüne kadar ki vizyonu ile ekonomide kötü tabloyu yaşıyoruz. Bu gidişle kim bilir daha neler göreceğiz? 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
İbradı'da bir gün...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
‘Yapay Zeka‘ işçi dostu mu ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kıbrıs'a selam
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tüm vicdan sahibi olanlara çağrı ‘’YASAYA HAYIR’’ diyelim…
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva