Turgut Güngör
Türkiye'de terör istemiyoruz. Türk halkı hiç bir zaman terör istemedi. Oysa, yıllardır terörden mağdur oluyoruz.
Terörist, zorla, baskıyla, etki altında kalarak silah bırakmaz. Terör, son terörist yok olduğunda veya silah bıraktığında biter.
"Türkiye'de 86 terörist kaldı ve ayakkabı numaralarına kadar biliyoruz" sözünden, 5 yıl sonra, 30 teröristin silah yakmasıyla da terör hemen sona ermeyecektir, bu bir süreçtir.
Demokratik bir Anayasa istiyoruz. Anayasa, siyasetin paydaşları olan partiler anlaştığında demokratik olur. Partiler anlaşmadan, ortak paydada buluşmadan Anayasa maddeleri değişmez. Sadece 3 partinin (AKP, MHP, DEM) ittifakıyla Anayasanın bazı maddeleri değiştirilerek demokratik toplum sağlanamaz.
SİLAH YAKTILAR
Ekim ayından bu yana bölücü terör örgütü PKK ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına istihbarat kurumunun yaptığı görüşmeler, bugünkü boyuta ulaştı. Terörist başı, "PKK işlevini bitirdi, militanlar silah bıraksın" çağrısı yaptı. Kandil'deki örgütün silahlı elemanları 30 adetle sınırlı sayıda silahlarını yaktı.
Barzani kontrolündeki Irak topraklarında yapılan ve PKK'nın sembolik jest olarak gösterdiği tören, iki taraf için belli ölçüde amacına ulaştı.
PKK sözcüleri, 20 maddelik demokratik istekler listesini televizyon kanalları ve internet haber siteleri üzerinden açıkladı.
5 aylık dönemi kapsayan "silah bırakma" sürecinin bu yılın sonunda bitmesi planlanıyor. Bu zaman aralığında, Türkiye'de özellikle Meclis'te yasal düzenlemelerin yapılması ön görülüyor.
İSTEKLER OLACAK MI
Türk Ceza Kanununda bazı değişikliklerin ardından, sayıları 7 bini bulan cezaevindeki örgüt militanlarına, af yasası çıkması isteniyor. Kolay değil, çok zor olmasına karşın yapılabilir. Meclis'teki görüşmelerin çok tartışmalı geçme olasılığı bulunuyor. AKP, MHP ve Dem Parti'nin birlikte oy vermesi durumunda istenen değişiklikler rahat yapılabilir. Burada şu soru akla geliyor: "AKP ve MHP üyelerinin tamamı, yapılacak düzenlemelere tam kadro oy verecek mi?"
Bebek katiline rahat yaşam ortamı sağlanması ve tutuklu terör militanlarına af çıkarılması maddeleri iki partide sıkıntı yaratabilir, ayrışmaya neden olabilir. Bu olasılık, sürecin son dakikasına kadar "çekince" olarak gündemde yer alacaktır.
Anayasa'daki maddelere ilişkin değişiklik önerilerinin barış sürecinin çeşitli aşamalarında tartışma çıkarma olasılığı bulunuyor.
SIKINTILI SÜREÇ
Silah yakan grubun liderlerinden Behzat Çarçela kod adlı Nedim Seven'in, Kuzey Irak'ta Kürtçe yayın yapan TV kanalına şöyle konuştuğunu öğreniyoruz: "Apo'nun fiziki özgürlüğü sağlanmazsa, demokratik siyasetin önü açılmazsa, yasal düzenlemeler yapılmazsa ve cezaevindeki politik tutsaklar özgür bırakılmazsa yeni kriz oluşur."
Bu sözler, sürecin çok sıkıntılı olacağını işaret ediyor. Aynı gün ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Başkan Trump'ın Suriye özel temsilcisi Tom Barrack da şunları söyledi: "Kürtler hiçbir zaman bir devlet istemedi. ABD, SDG'ye derin bir takdir duyuyor. Ancak özgür bir Kürdistan veya ayrı bir SDG devleti olacağına dair hiçbir işaret yok."
Bu sözler de ABD'nin Suriye'de bir Kürt devletine sıcak bakmadığını anlatıyor.
BURASI ORTADOĞU
Suriye'de 100 bin kişilik askeri güç oluşturan ve bir ordu kuran, 4 eyalet için özerklik isteyen SDG veya YPG veya PKK aynı çizgide yol yürüyen terör örgütleridir. Adları farklı olsa da Irak'ta, Suriye'de, İran'da kurulan bölücü örgütler, Türkiye'deki PKK'nın izinde yürüyor.
Bu bölgenin adı, ne yazık ki Ortadoğu ve bugüne kadar olanlar hiç normal değil.
Kimin aklına gelirdi terörist Şara, bir gün Suriye'nin devlet başkanı olacak?
Terörist başı Apo'ya bizim Meclis'te konuşma daveti yapan Devlet Bahçeli'nin devlet aklı veya öngörüsünün sırrı ne olabilir?
Bugün yaşadıklarımızın ve yanıtını bulamadığımız soruların perde arkası, tarihin arka sayfasında yazılıyor ve ancak yıllar sonra gerçekler gün yüzüne çıkacak.
![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |