Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
21 Mart 2022 Pazartesi - 13:34

Osman Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı

İSTİNAF mahkemesinin beraat kararlarını bozmasının ardından yeniden görülen 17 sanıklı Gezi ana davasında, Osman Kavala'nın tahliye talebi reddedilerek tutukluluğunun devamına karar verildi. Mahkeme, son savunmalar için süre isteyen avukatların talebini kabul etti. Duruşma 22 Nisan'a ertelendi.

Osman Kavala nın tutukluluğuna devam kararı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Ayşe Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman'ın arasında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar katıldı. "Adil yargılama yapıldığına inancı kalmadığını" açıklayarak bir süredir duruşmalara katılmayan Osman Kavala ise tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile bazı konsoloslukların temsilcileri de duruşmaya izleyici olarak katıldı.

Duruşma savcısı celse arasında sunduğu esas hakkındaki mütalaasını tekrarladığını belirtti. Bunun üzerine söz alan sanık Can Atalay, usule karşı itirazlarını dile getirerek savcının mütalaasını duruşma salonunda okumadan, savunma yapılamayacağını söyledi. Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar ise bozma kararlarından sonra sanıkların yeniden ifadesinin alınması dışında bir yenilik olmadığını belirtti. Bayraktar, "Mahkemeniz yetkili olmamasına rağmen 10-15 sanık dinleyip dava bitmiştir diyor. Doğrudan karara gitmiştir. Müvekkilim 4,5 yıldan beridir tutukludur. Haksız yere tutukludur, bu nedenle dosya esas mahkemesi olan  30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmelidir" dedi. Avukat Aslı Kazan ise müvekkili Yiğit Aksakoğlu yönünden dosyada yer alan ses kayıtlarının mütalaada kayıtlara rağmen yanlış yazıldığını ifade etti. Avukat Tora Pekin de dosyada tanık dinlenmediğini ifade ederek savunmalar için süre talebinde bulundu. Diğer sanık avukatları da ses kayıtlarının eksik ve kesintili olduğunu tamamının getirtilmesi gerektiğini ifade ederek kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerde bulundular.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Duruşma savcısı, kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin talepleri mahkemenin takdirine bırakarak avukatların mütalaa için istedikleri sürenin kabulünü istedi. Savcı ayrıca Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamını talep etti.

KAVALA: CASUSLUK SUÇUNDAN TUTUKLANMIŞ OLMAM HUKUKSUZ

Mütalaaya karşı söz verilen Osman Kavala, "Beraat ettikten ve tahliye edildikten sonra iki ayrı suçlamadan tutuklandım. Önce 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin ve sonra da casusluk suçlaması. Henri Barkey ile görüşmeye dair herhangi bir somut bilgi, belge ortaya konmamıştır. Bu görüşmeler sadece birbirine yakın baz istasyonundan gelen sinyallere dayanıyordu. Benim çalışma ofisim de Taksim'dedir ve baz istasyonu ofisimin yanındaki binadadır. Özellikle ‘casusluk’ suçlamasına dair ne ortada temin edilmiş bir bilgi var, ne de iddia makamı bu bilginin ne olduğunun araştırılmasına dair bir çaba. Casusluk suçundan tutuklanmış olmamın hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir" dedi.

Kavala'nın avukatlarından Köksal Bayraktar ise "Tutuklama hali ölçülü tedbirdir diyor savcı. 4,5 yıldır işlediği suçu bilmeksizin tutuklu olan bir kişi hakkındaki tedbir nasıl ölçülü olur? Ölçülülük işlenen fiile göre tespit edilir diyor AİHM. Peki müvekkilimiz hangi fiili işlemiş? Suçun vasıf ve mahiyeti yönünden diyor savcı. Hangi suçun vasıf ve mahiyeti?" diyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti. Kavala'nın avukatı İlkan Koyuncu da "Kavala casusluk suçlamasıyla 2 senedir tutuklu olmasına rağmen iddia makamı mütalaasında Kavala'nın casusluktan cezalandırılmasını da, beraatını da isteyememiştir. Casusluk suçlaması başka bir suça unsur da yapılmamıştır" dedi.

KAVALA'NIN TAHLİYE TALEBİNE RET

Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla sanık Osman Kavala'nın avukatlarının tahliye taleplerini reddederek tutukluluğunun devamına hükmetti. Bir üye hakim ise Osman Kavala'nın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesi yönünde karşı oy bildirdi. Aralarında Henri Barkey, Can Dündar'ın da bulunduğu sanıkların yakalamalarının infazının beklenmesine karar veren heyet, sanık ve avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin dosyanın geldiği aşama ve dosyaya bir katkı sağlamayacağı kanaatiyle reddine hükmetti. Sanık ve avukatlarının savunmalar için süre talebini kabul eden heyet, bir daha süre verilmeyeceği konusunda da uyarıda bulundu. Duruşma 22 Nisan'a ertelendi.

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) 

 
Afyonkarahisar'da TIR kazası: 1 yaralı
 
Beyzbol sopasıyla avukatı yaralayan sanığa tahliye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi caminin muslukları ikinci kez çalındı
EDİRNE'de 15'inci yüzyılda yapılan tarihi Dar'ül Hadis Camii'nin muslukları ...
İstanbul'da 173 göçmen yakalandı
İSTANBUL'da düzenlenen operasyonda 173 göçmen yakalandı. Göçmenleri yurtdışına ...
Doğu Karadeniz'de kar esareti
DOĞU Karadeniz Bölgesi'nde 9 ilde etkili olan kar yağışı nedeniyle 626 ...
 
Mezar açtıran şüphede, müebbet hapis cezaları istendi
BURSA’da, 9 yıl önce evlendiği gün hayatını kaybeden Ahmet Yeşildağ’ın ...
Ümitcan, Sema'yı bayılttıktan sonra da tehditlerine devam etmiş
ANKARA'da, 'Aleyna Çakır' olarak bilinen Sema Esen'i (21) ölümünden önce ...
7 yolcunun midesinden 11 kilo kokain çıktı
TİCARET Bakanlığı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü Narkotim ekiplerince ...
 
İşe giderken kalbinden bıçaklanarak öldürüldü
ÜMRANİYE'de, işe gitmek üzere evden çıkan Batuhan Kurt, yolda yürüdüğü ...
Zeytin toplamaya gitti, 15 aydır kayıp
AYDIN'ın Germencik ilçesinde, yeğeni ve arkadaşı ile 22 Aralık 2020'de ...
Kamyonet ve tren, hemzemin geçitte çarpıştı
KAHRAMANMARAŞ'ın Türkoğlu ilçesindeki hemzemin geçitte, kamyonet ile yolcu ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva