Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
16 Şubat 2023 Perşembe - 09:40

'Depremin yıktığı yerler birinci sınıf tarım alanları'

AKDENİZ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Leventeli, depremlerin kaya zemini yıktığına örnek olmadığını, yıkılan yerlerin birinci sınıf tarım alanları olduğunu söyledi.

 Depremin yıktığı yerler birinci sınıf tarım alanları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doç. Dr. Yasemin Leventeli, her deprem sonrası neredeyse sadece levha tektoniğinin konuşulduğunu belirtip, 'deprem zamanı' üzerinde tartışıldığına dikkat çekti. Bunu 'bulanık suda balık avlama' olarak nitelendiren Leventeli, “Medyada izlediğimiz genel jeoloji-tektonik uzmanları hocalarımıza saygımız sonsuz, iyi ki varlar ve sayelerinde 85 milyon insan 'Fay nedir, deprem nedir, nasıl oluşur?' öğrendi. Ne yazık ki bu bilgilerin halkta ve uygulamada karşılığı yok" dedi.

Bu hocalara ait çalışmaların, mühendislik projelerinin temelini oluşturan jeolojik veriyi sağladığını kaydeden Doç. Dr. Leventeli, “Ancak konuşması gerekenler, bu jeolojik verileri, mühendislik projelerine yer seçerken kullanan 'mühendislik jeolojisi-jeoteknik' uzmanlarıdır. Dolayısıyla 'Deprem ne zaman olacak?' yanlış bir sorudur çünkü biz falcı değiliz. Doğru soru, 'Nerede olacak ve nerede hasar verecek?' Nerede olacağına tektonik uzmanları, nerede hasar vereceğine de mühendislik jeolojisi-jeoteknik uzmanları yanıt verebilmektedir" diye konuştu.

'TOPRAK ZEMİNDE ÇOK KATLI BİNALAR YIKILMAYA EĞİLİMLİ'

Türkiye'nin, depremin yıkıcı etkisini en aza indirebilmek açısından Uzak Doğu ülkelerinden daha şanslı ve deprem enerjisinin açığa çıkmasının, Uzak Doğu'dan tamamen farklı olduğunu anlatan Doç. Dr. Leventeli, şöyle konuştu:

“Ülkemizde, yer kabuğunun yer değiştirme hareketinin olacağı çizgisellikler oldukça belirgindir. Başka bir anlatımla, söz konusu ülkelerde okyanus kabuğu kıta kabuğunun altına daldığında kırılma ve ezilmeler 10-30 kilometre derinlikte olmaktadır. Oysa Türkiye'de, geniş ezik kuşaklar yüzeyde oluşmaktadır. Ülkemizdeki depremler ana fay kuşakları içerisinde yinelenmektedir. Fay kuşakları boyunca oluşan toprak zeminler üzerinde birinci sınıf tarım ovaları oluşmuş ve oluşmayı sürdürmektedir. Depremler sırasında yer altında yayılan sismik dalgalar yer yüzeyine ulaştıklarında titreşimler üretir. Yer yüzeyindeki herhangi bir yerde etkiyen bu titreşimlerin süresi ve büyüklüğü, depremin büyüklüğüne, kaynağına olan uzaklığa ve yerel zemin koşullarına bağlıdır. Burada hayati önem taşıyan konu, deprem dalgalarının kaya ve toprak zeminlerdeki yayılımıdır. Toprak zeminlerde sismik dalga hızının çok yavaş (dalga boyunun uzun) olması nedeniyle çok katlı binalar yıkılmaya eğilimlidir."

'DEPREMLERİN KAYADA YIKTIĞINA ÖRNEK YOK'

Kaya zeminlerde ise tersi durumun söz konusu olduğunu açıklayan Doç. Dr. Leventeli, “Kısacası depremin zarar verebileceği bütün alanlar yer bilimciler için günışığındadır. Problem de çözümü de son derece yalındır. Kaya zemin ile toprak zemin sınırını belirlemek çok kolaydır ve sorunun temel çözüm noktasıdır. Depremlerin kayada yıktığına örnek yoktur. Depremin yıktığı yerler birinci sınıf tarım alanlarıdır. Sulu ovalar ve kayma sahaları bunların başında gelmektedir. Yer altı suyunun varlığında sıvılaşma, sıkılaşma, oturmalar ve benzeri duyarsızlık sorunları toprak zeminlere özgü birer olumsuzluktur. Unutmayalım kayada sıvılaşma olmaz. Deprem sarsıntısının olumsuz etkisini azaltmak için yapı kaya zeminin üzerine oturtulup, toprak zeminler verimli tarım arazisi olarak değerlendirilmelidir. Kaya zeminler tarım için oldukça elverişsizken, yapılaşma için son derece uygundur. Ovaların boşaltılarak, kayalık alanlara çıkarılması yeter koşul değil ama gerek koşuldur" dedi. 

'BİNALAR ULUSLARARA KODLARA GÖRE YAPILMALI'

Yerleşim alanları, sulanabilir tarım alanları ve kayma sahası içerisinde değilse hiçbir sorunla karşılaşılmayacağına da dikkati çeken Doç. Dr. Leventeli, şu uyarılarda bulundu:

“Depremin nerede ya da ne zaman olacağı değil nerelerde yıkacağı önemlidir. Bu tehlikeli kesimler de tarım alanlarına denk gelmektedir. Yapı ova ve kayma alanları dışındaysa depremden korkacak bir durum yoktur. Anayasa'nın 44, 45 ve 46'ncı maddeleri gereği ovaların sadece tarım için kullanılıp, yapılaşmaya açılmaması gerekmektedir. İnsanlar depremin ne zaman ve nerede olacağıyla değil malına ve canına zarar gelip gelmeyeceğiyle ilgilenir. Bu da insani bir haktır. Binalar her koşulda ilgili uluslararası kodlara uyarak yapılmalıdır. Bu tür sorunları, sorun olmaktan çıkarmak için bilimi kılavuz edinmek yeterlidir." 

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DOC. DR. YASEMIN LEVENTELI, DEPREMLERIN KAYA ZEMINI YIKTIGINA ORNEK OLMADIGINI, YIKILAN YERLERIN BIRINCI SINIF TARIM ALANLARI OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO:IBRAHIM LALELI/HATAY-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DOC. DR. YASEMIN LEVENTELI, DEPREMLERIN KAYA ZEMINI YIKTIGINA ORNEK OLMADIGINI, YIKILAN YERLERIN BIRINCI SINIF TARIM ALANLARI OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO:IBRAHIM LALELI/HATAY-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DOC. DR. YASEMIN LEVENTELI, DEPREMLERIN KAYA ZEMINI YIKTIGINA ORNEK OLMADIGINI, YIKILAN YERLERIN BIRINCI SINIF TARIM ALANLARI OLDUGUNU SOYLEDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI MUHENDISLIK FAKULTESI JEOLOJI MUHENDISLIGI BOLUMU'NDEN DOC. DR. YASEMIN LEVENTELI, DEPREMLERIN KAYA ZEMINI YIKTIGINA ORNEK OLMADIGINI, YIKILAN YERLERIN BIRINCI SINIF TARIM ALANLARI OLDUGUNU SOYLEDI. (TOPRAK ZEMIN VE KAYA ZEMIN DALGALANMALAR) (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)

 
Prof. Dr. Öncel: Profesyonel mühendisliğe geçilmesi gerek
 
Depremzedeler kimliğini, ayakkabısını alamadan Antalya'ya geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da kemik kıran Rus-Ukrayna savaşı
Antalya Kundu'da aynı otelde kalan Rusya Ligi takımı Shinnik Yaroslavl ...
Harçlıklarını depremzedelere bağışladı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde 8 yaşındaki Ramazan Berkay Topcan, kumbarasında ...
Ciple motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde ciple motosikletin çarpışması sonucunda ...
 
Kıyıya vuran yunus, depremzede aile sayesinde kurtarıldı
GAZİANTEP'teki evleri depremde yıkıldıktan sonra Antalya'nın Alanya ilçesine ...
Falcon Otel'e 'Dur' denildi
Antalya Valiliği, Falcon Otel’in kıyı bandındaki inşaatın Doğal SİT alanı ...
Antalya'daki depremzedeler: Evlerimiz yapıldığında geri döneceğiz
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerde, Hatay'ın Elbistan ilçesindeki evleri ...
 
Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde virajı alamayan otomobilin şarampole devrildiği kazada 4 kişi yaralandı.
İngiliz kadının darbedildiği olayda terlik ve taşın silah sayılması istendi
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde eşi Hadi Kurtulan (46) ve kızı ile evlilik ...
2 bin 500 gönüllü avukat deprem bölgesine gidiyor
TÜRKİYE Barolar Birliği (TBB) öncülüğünde 10 ilin baro başkanlıkları iş ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva