Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
19 Ekim 2023 Perşembe - 18:06

Akdeniz Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı törenle açıldı

Antalya'ya BilimFest'in açılışı ve bir dizi ziyaret için gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2023-2024 Akademik Yıl Açılışı ve Fahri Doktora Töreni'ne katıldı

Akdeniz Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı törenle açıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi'nde 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni ve Fahri Doktora Töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ınkatılımları ile gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Tören Alanında Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan Açılış Töreni, Atatürk Konferans Salonu'nda Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın‘Türkiye Yüzyılı'nda Milli Teknoloji Hamlesi’ başlıklı ilk ders sunumu ile devam etti. Törende Akdeniz Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından Bakan Mehmet Fatih Kacır’a biniş giydirilerek fahri doktora diploması takdim edildi.  Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Antalya Valisi Hulusi Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Koç, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Başdanışmanı Dr.Öğr.ÜyesiCem Oğuz,Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İLKLERE İMZA ATAN EKİBE ÖVGÜ

Fahri Doktorasını Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’dan alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır “Az önce burada Akdeniz Üniversitesi’nin tanıtım filmini izledik hep birlikte iftihar ettik, hep birlikte gurur duyduk ki bizim bilim insanlarımız bizim hocalarımız dünyada yapılamayan işlere imza atmışlar. Dünyada yapılamayan cerrahi operasyonları Türk bilim insanları burada Akdeniz Üniversitesi’nde başarmışlar. Muazzam bir ekol kurmuşlar. Türk insanının başaramayacağı ne var. Yeter ki bizler araştırmacıların önündeki engelleri kaldıralım. Onların ayak bağlarını çözelim, onların yanında olalım. Bizim insanımız dünyanın en iyisi işleri başarıyorlar, başarmaya devam edecekler.” şeklinde konuştu.


Milli Teknoloji Hamlesi'nin Türkiye'nin rekabetçi şekilde dünyaya ihraç edilebilmesinin yolculuğu olduğunu belirten Bakan Kacır, “2000'li yıllarda milli ve özgün sistemlerin geliştirilmesi öncelikli bir politika olarak tespit edildi. 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Bizim yanımızda olması gereken ülkeler bize çoğu zaman destek vermedi. Parasını verdiğimiz silahları, araçları bizimle paylaşmadılar. Hatta bazen o silahları mücadele ettiğimiz teröristlerin yanında gördük" dedi.



20 yıllık sürede büyük ilerleme kaydedildiğini de aktaran Bakan Kacır, “2 yıl önce sağlık alanında büyük bir örnek yaşadık. Dünya pandemi mücadelesiyle baş başa kaldı. Aynı yerde, bir arada olan ülkeler bile birbirlerine ihtiyaçları olan sağlık araçlarını vermez oldular. Dünya adeta kilitlendi. Gelişmiş ülkelerin çoğu solunum cihazını bile temin edemediği için vatandaşlarını ölüme terk etti" diye konuştu.

ANTALYA'YA BILIMFEST'IN ACILISI VE BIR DIZI ZIYARET ICIN GELEN SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANI MEHMET FATIH KACIR, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) 2023-2024 AKADEMIK YIL ACILISI VE FAHRI DOKTORA TORENI'NE KATILDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

SIFIRDAN AR-GE ORDUSU

Türkiye'de 100 teknopark olduğunu, 9 bin 600 şirketin de bu alanlarda çalışmalar yaptığını ifade eden Bakan Kacır, “Sıfırdan bir Ar-Ge ordusu kurduk. Bilimsel yayınların sayısı 2006'larda 15 binlerdeyken, şimdi 50 bine yükseldi. Böylece sanayimiz küresel düzeyde bir üretim üssü haline geldi. Onlarca yıl ektiğimiz tohumların meyvesini almaya başladık" dedi.

Türkiye'nin imalat sanayide yıllık 225 milyar dolar ihracat yapabildiğini de kaydeden Bakan Fatih Kacır, Türk milletinin üretip rekabetçi şekilde dünyaya ihraç ettiğini kaydetti. Türkiye'nin ihracatın birçok alanında Avrupa birincisi olduğunu da ifade eden Kacır, “Bugün Türkiye insansız hava aracı üretiminde dünya birincisi. 30'dan fazla ülkeye İHA ihraç etmeyi başardık. Havacılık devi değildi Türkiye. Bu nasıl mümkün oldu? 2000'li yıllarda bir fırsat penceresi açıldı Türkiye'nin önünde. Türkiye, bu defa kuvvetli bir siyasi iradenin kararlılığıyla kendi ürünlerini üretmeye başladı. 5-10 yıl içinde önemli bir teknoloji gücü oldu" dedi.



'İYİ Kİ TOGG BAŞLADI'

Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'la ilgili çalışmaların daha öncelerden başlaması gerektiğini ifade eden Bakan Kacır, “2011 yılında keşke Togg'u başlatsaydık. Geç de olsa 2018 yılında Togg inisiyatifi başlatıldı. 2022 yılında fabrika bandından indi ve 2023 yılında Togg yollarda. İyi ki Togg başladı. Keşkelerimizin azaldığı bir dönemdeyiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda Togg benzeri başarı hikayelerine bu ülkenin evlatları imza atacak" diye konuştu.

Türkiye'nin uzay ve uydu çalışmalarına da ilişkin açıklama yapan Bakan Kacır, “Hem uydu hem de alt sistemlerini ihraç eden bir ülke haline geldik. İlk milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı önümüzdeki yıl uzayla buluşturacağız. Daha güçlü hedeflerimiz var. 42 devlet, vatandaşını uzaya göndermiş bugüne kadar. Biz de bir vatandaşımızı uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. 13 bilimsel deneye imza atacak. Hem bilim literatürüne katkı sağlayacak hem de önümüzdeki yıllarda yapacağımız işlere ufuk açacak" dedi.

'BİZLER KUVVETLİ OLACAĞIZ Kİ UMUT BEKLEYENLERİN YÜZÜ GÜLECEK'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin de konuştu. Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanı başta olmak üzere her alanda güçlü bir devlet olması gerektiğini belirten Kacır, “Biz o kadar kuvvetli olmak zorundayız ki; bir zalim, bir masuma kıymaya cesaret edemesin. Türkiye tarih boyunca bu duruşu ortaya koyabilmiştir. Türkiye hiçbir zaman zulmetmemiştir. Türk milleti, dünyanın en şerefli milletidir. Bizler dünyanın en güçlü devletleri olduğumuz zamanlarda bile bir cana zulmetmedik. Bizler kuvvetli olacağız ki bizden umut bekleyenlerin yüzü gülecek" diye konuştu.

FİLİSTİN’E DİKKAT ÇEKTİ

Törenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, konuşmasına Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek başladı. Rektör Özkan, “İsrail, orantısız bir güç kullanarak hiçbir savaş hukukuyla bağdaşmayan bir acımasızlıkla çocuk, yaşlı, kadın demeden hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumları dahil Filistin’i topyekûn bombalarken, sadece Filistin’i değil, aynı zamanda tüm insanlığı bombalıyor. Orada sadece bebeklerle, kadınlar ölmüyor insanlık ölüyor. Filistinlilerin çaresizliği bizlere milli teknoloji hamlemizin önemini bir kez daha en vurucu şekilde anlatmıştır. Savunma sanayimizin bugünkü gücüne kavuşmasını sağlayan iradenin haklılığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN 100. YIL GURURU

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tam 100 yıl önce ağır bedeller ödeyerek küllerinden doğan bir millet ve devletin bugün gelmiş olduğu noktadan her bir Türk vatandaşı gibi kıvanç duyduklarını belirten Rektör Özkan, “Çok şükür ki Türkiye’miz o zorlu günleri geçerek her alanda bugünkü büyük imkânlarına kavuşmuştur. Ne mutlu ki her geçen gün bizi daha güçlü kılmaktadır. İnanıyorum ki yarınlarımız bugünlerimizden çok daha parlak olacaktır. Ben bu Millet için, bu ülke için, insanlığın yararına bir şeyler yapmak istiyorum, kimler bana destek olur diyorsanız. Akdeniz Üniversitesi arkanızda, Türkiye Cumhuriyeti devleti arkanızda. Yeter ki çalışın, yeter ki hedefleriniz büyük olsun. Güçlü olun, Ülkemize güç katın. Güçlü bir Türkiye demek, güçlü bir Azerbaycan, güçlü bir Kıbrıs, güçlü bir Filistin demektir.” diye konuştu

SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN GÜÇLÜ OLMAK GEREKİYOR

Türkiye’nin insanlığın vicdanı olduğuna vurgu yapan Rektör Özkan,“Ancak sadece insanlığın vicdanı olmak yetmiyor, güçlü de olmak gerekiyor. Çünkü kuralları güçlüler koyuyor. Bunun yolu da bilim ve teknolojiden geçiyor.Tarih bize gösterdi ki sahip olduğunuz en önemli güç, bilgidir! Bilgiye sahip olan, geleceğe yön verir. Ancak burada önemli nokta elbette bilgiyi nasıl kullanacağındadır. Günümüzde bu bilgiyi kullanım alanı özellikle teknolojinin gelişimindedir. Teknolojinin gelişimi, şüphesiz bir ülkenin ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel gelişiminde çok önemli bir role sahiptir. Özellikle son dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve Sayın Bakanımız Mehmet Fatih Kacır öncülüğünde yürütülen eğitim, bilim, sağlık, uzay, sanayi, teknoloji alanlarındaki atılımları kapsayan Milli Teknoloji Hamlesi bu anlamda son derece kıymetlidir. Bu projenin, gelecekte ülkemizin güçlü devletler arasında var olma, söz sahibi olma hedefinde hayati bir mesele olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ ÇALIŞMALARINA FAHRİ DOKTORA ÜNVANI

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve jeopolitik konumu nedeniyle oldukça zorlu, çetrefilli bir bölgede olduğunu hatırlatan Rektör Özkan, “Bu sebeple de Milli Teknoloji Hamlesine özellikle savunma sanayine özel bir önem vermek zorundayız. Küresel ölçekte ve bölgemizde gelişen olaylar nedeniyle bunun önemini çok daha iyi kavramış durumdayız.Bu vizyonla son yıllarda ortaya koyulan iradeyle milli savunma sanayimizde yerlilik oranımız yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkmıştır.” dedi. Milli Teknoloji Hamlesi çalışmaları sebebiyle Bakan Fatih Kacır’aFahri Doktora unvanı tevcih etmenin kendileri büyük bir gurur olduğunu belirten Rektör Özkan, Bakan Mehmet Fatih Kacır’a2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Milli Uzay Programı, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, Mobilite Teknolojileri ile Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına öncülük eden stratejiler kapsamında eylem planlarının uygulanması ve bakanlığın yeniden yapılandırılması süreçlerini yürütmesi sebebiyleAkdeniz ÜniversitesiSenatosu tarafından oy birliği ile  “Yönetim Bilişim Sistemleri” dalında  “Fahri Doktora” unvanı verildiğini ifade etti.

ANTALYA'YA BILIMFEST'IN ACILISI VE BIR DIZI ZIYARET ICIN GELEN SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANI MEHMET FATIH KACIR, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) 2023-2024 AKADEMIK YIL ACILISI VE FAHRI DOKTORA TORENI'NE KATILDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'YA BILIMFEST'IN ACILISI VE BIR DIZI ZIYARET ICIN GELEN SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANI MEHMET FATIH KACIR, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) 2023-2024 AKADEMIK YIL ACILISI VE FAHRI DOKTORA TORENI'NE KATILDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'YA BILIMFEST'IN ACILISI VE BIR DIZI ZIYARET ICIN GELEN SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANI MEHMET FATIH KACIR, AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) 2023-2024 AKADEMIK YIL ACILISI VE FAHRI DOKTORA TORENI'NE KATILDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

 
Antalya'da kaza: 1 yaralı
 
Evin bahçesindeki 2 yavru kediyi öldüren şüpheli, gözaltına alındı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 20 Ekim 2023 Cuma 03:26

Önemli olan barış içerisinde yaşayabilmeyi sürdürmek.Savaş başlamış ise artık bütün kurallar yok olur.Kazanabilmek için akıllara gelen her şeyi denerler.Nasıl ki Hamas'ın sivillere yönelik saldırısı yanlış ise,İsrail'in çoluk çocuk demeden havadan top yekün bombalarla halkı yok etmesi,hatta katliam yapması da çok yanlış.İlk ateş açıldıktan sonra artık neler olacağını kimse bilemez. Rusya,Ukrayna savaşına bakın,şehirler bombalanıyor.Maalesef Dünya nüfusu çok şişti ve gelecekte suya ve gıdaya çok ihtiyaç olacak.Bu nedenle korkunç savaşlar olacak gibi.Derler ya mecbur kalmadıkça savaş cinayettir.1947 den beri Filistin,İsrail savaşı devam etmektedir.Her savaş sonrası İsrail'in lehine olmuştur.Gelinen noktada da herhalde İsrail Gazze'yi işgal edecek gibi bir duruma doğru gidiliyor. Dünya'da barış içerisinde yaşayabilmek için kuvvetli bir orduya ihtiyaç var.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rektör Özkan, Ezber Bozan Genç Dino podcast yayına konuk oldu
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ezber Bozan Genç ...
'Tıbbi müdahale korkusu, meme kanserini geç evreye kadar ilerletiyor'
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Mustafa Karaca, ...
Rektör Özkan'dan genç kadınlara uyarı geldi
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde “Tanıdan Tedaviye Meme Kanseri Yolculuğu ...
 
Akdeniz Üniversitesi'nde çocukların eğitimi için uluslararası toplantı
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde bilim, teknoloji ...
Antalya'da kolu ampute edilmekten kurtarılan kız, hastanede kalacak
YUNANİSTAN'ın Meis Adası'nda asansöre sıkışan kolunu kaybetme tehlikesi ...
Akdeniz Üniversitesi, THE 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında yükseldi
AKDENİZ Üniversitesi, Times Higher Education (THE) 2024 Dünya Üniversiteleri ...
 
Antalya'da turunçgillerin atıklarından üretilecek, ithalinin yerini alacak
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Fatih ...
AÜ Tıp Fakültesi'nde yeni müfredat ile yeni dönem
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim yılının ...
Go-kart aracına saçını kaptıran Lara, ölümden döndü
Antalya'da go-kart'a binen Iraklı Lara Ali Turki Aljanabad'ın (15) uzun ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva