AKM'de flüt konseri
AKM'de flüt konseri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
24 Haziran 2023 Cumartesi - 11:47

Antalya'da yabancıya yıllık kiralar, yerini yerli kiracıya bıraktı

ANTALYA'da, fahiş rakamlarla ev kiralayan yabancıların oturum izinleri uzatılmayınca rüzgar tersine döndü. 1 yıllık peşinatlı on binlerce liralık kiralama ücretleri büyük oranda düşerken, ev sahipleri de artık yabancı yerine yerli kiracı tercih ediyor.

Antalya da yabancıya yıllık kiralar, yerini yerli kiracıya bıraktı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası 2 ülkeden birçok kişi, daha güvenli buldukları Türkiye'ye göç etti. Türkiye'de ise tatil için tercih edip, daha aşina oldukları Antalya'yı seçen Rus ve Ukraynalılar, kentte 1 yıllığına ya da 6 aylığına evler kiralayıp ödemeleri de çoğunlukla peşin yaptı. Bu nedenle yaklaşık 1,5 yıldır kentte ev satın alma ve kiralama maliyetleri katlandı. Bazı mülk sahipleri yerli kiracıları çıkarıp, evlerini yabancılara kiralama yolunu seçerken, bu nedenle çok sayıda mağduriyet yaşandı. Aynı binada savaş öncesi 2 bin liraya oturan yerli kiracı ile savaştan kaçıp gelen Rus ya da Ukraynalı aileler 10-15 bin liradan oturmaya başladı. Bu durum nedeniyle zaman zaman yerli kiracılar ile ev sahipleri davalık oldu. Kent genelinde emlak sektöründe fahiş kira artışı nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar, kirada oturduğu daireyi kaybetmemek için istenen oranda zam yapıp anlaşma yolunu seçti. Mağduriyetler sonucu hükümetin getirdiği yüzde 25'lik üst limit artışı, kısa süreliğine çözüm oldu.

BU KEZ EV SAHİPLERİ MAĞDUR

Klimalı, eşyalı evleri fahiş kiralarla Rus ve Ukraynalılara kiralayan bazı ev sahipleri, döviz bazında peşin aldıkları kiraların hesabını yaparken, bazı Rus ve Ukraynalılar haber vermeksizin evi boşalttı. Bazıları da evdeki değerli eşyaları da beraberinde alıp kayboldu. Mağduriyet yerli kiracıdan ev sahiplerine geçti.

OTURUM İZİNLERİNİN YENİLENMEMESİ ÇÖZÜM OLDU

Son günlerde alınan bir başka tedbir de Rus ve Ukraynalılar arasında geçici oturum izinleri dolanların, yeni oturum taleplerinin onaylanmaması oldu. Oturum izinleri sona erenler Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. Mülk sahipleri, yabancıya kiraya vermek için birkaç ay boş tuttuğu evini, daha fazla zarar etmemek için yerli kiracılara vermeye başladı. 20-100 bin TL arasında yabancıya verilen kiralık daireler, bugünlerde yerliye peşinatsız ve şartsız 10-15 bin TL'den kiralanmaya başlandı.

'BİZDE DE FIRSATÇILAR VAR'

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, çok sayıda mağduriyet yaşandığını ve bunun üzücü olduğunu söyledi. Sektörün de durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Çağlar, "İkamet izinleri iptal edilince memleketlerine dönmek zorunda kaldılar. Şu anda fiyatlar artmıyor. Ancak yine de yüksek. İç kesimlerde 8-10 bin liraya, sahilde 240 bin liraya ev kiralanıyor. Bu fırsatçılık maalesef vardı. Bizde de var o fırsatçılık. Asgari ücretin 9-10 bin lira olduğu yerde ev kirası 40-50 bin liraya çıkıyor. Ama şimdilerde mülk sahipleri 'Türk olsun, sağlam olsun' diyor" dedi.

Antalya'da emlak işiyle ilgilenen Halit Mert, son günlerde oturum izinleri verilmeyen Rus ve Ukraynalıların Gürcistan'a gittiğini söyledi. Bu durumun piyasayı da etkilediğini belirten Mert, "Önceden ev sahipleri 'Yabancıya verelim, 6 ay ya da 1 yıllık peşin alalım' diyordu. Ancak oturma izinleri verilmeyince geri dönmeleri nedeniyle kiralarda yüzde 30 oranında düşme var. Ev sahipleri kriterleri değiştirdi. 'Yerli vatandaş olsa da olur. Aylık peşinatlı da olsun, yeter ki evimiz boş kalmasın' diyorlar" dedi.

PİYASA NORMALE DÖNÜYOR

Mert, yabancıların 'oturma izniyle ilgili sorun yaşarım' korkusuyla yıllık kiralamayı artık tercih etmediğini söyledi. Piyasanın yeniden normale dönmeye başladığını belirten Mert, "Bir miktar da olsa krizin çözülmeye başladığını söyleyebiliriz. Birçok yerde aylık ödemelerle yerli vatandaşa veriliyor. Memur kefilin bile ortadan kalktığı yerler var" diye konuştu.

Bir başka emlakçı Hüseyin Başyiğit de piyasanın normale dönmesinden memnun olduğunu söyledi. Ev sahiplerinin yabancıya kar ederek ev kiraladığını düşünürken zarar ettiğini söyleyen Başyiğit, "Güzel rakamlardan evlerini kiraya verdiklerini düşündüler ama yaşadıkları zarar daha fazla oldu. Bazı sitelerde yabancıya konut vermeme kararı alındı" dedi.

YABANCI KİRACI ÖDEME YAPMAYIP EŞYALARI ALIP GİTMİŞ

Evini yabancıya kiraya verip daha sonra mağdur olan mülk sahipleri de var. Emekli Erol Boz (56) mülk sahibi olduğu dairelerini yabancıya vermeyi tercih ettiğini, ancak zarar gördüğünü belirterek, artık yerli kiracıyı desteklediğini aktardı. Boz, "1 yıllığına vermiştim yabancıya. 3'üncü ayda çıkıp gittiler. Kirayı alamadık. Eşyalarımızı alıp gitmişler. Kapıyı çilingirle açtık ve fark ettik. Ütü, süpürge gibi elektronik eşyaları alıp gitmişler. Biz artık bildiğimiz kendi vatandaşımıza vereceğiz. Yabancıya eşyalı 15 bin liraya vermiştim. Şu anda 8-10 bin liraya vatandaşımıza verdik" diye konuştu.

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR. ANTALYA EMLAKCILAR, OTO GALERICILERI, IS TAKIPCILERI ODASI BASKANI ISMAIL CAGLAR, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR. EMEKLI EROL BOZ (56) MULK SAHIBI OLDUGU DAIRELERINI YABANCIYA VERMEYI TERCIH ETTIGINI, ANCAK ZARAR GORDUGUNU BELIRTEREK, YABANCI YERINE ARTIK YERLI KIRACIYI DESTEKLEDIGINI AKTARDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR. EMLAKCI HUSEYIN BASYIGIT, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA FAHIS RAKAMLARLA EV KIRALAYAN YABANCILARIN OTURUM IZINLERININ UZATILMAMASIYLA RUZGAR TERSINE DONDU. 1 YILLIK PESINATLI ON BINLERCE LIRALIK KIRALAMA UCRETLERI BUYUK ORANDA DUSERKEN, EVSAHIPLERI DE ARTIK YABANCI YERINE YERLI KIRACI TERCIH EDIYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Mezuniyet töreninde depremde ölen arkadaşlarını unutmadılar
 
Çanakkale'de 43 kaçak göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THK Antalya Şubesi, bayramda kurban derisi toplayacak
TÜRK Hava Kurumu (THK) Antalya Şube Başkanı Dr. Cengiz Nizam, Kurban Bayramı'nın ...
Muratpaşa ve Lomza arasında iş birliği protokolü
Muratpaşa Belediyesi, Kaleiçi Oldtown Festivali’nin katılımcı şehirleri ...
Antalya LGS'de birinci rekoru kırdı
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023 Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını ...
 
Antalya'da jandarmadan uyuşturucu operasyonu
ANTALYA'da Jandarma ekipleri, Demre ilçesinde ihbar üzerine farklı adreslere ...
Antalya'da orman yangını!
ANTALYA'nın Kaş ilçesi İkizce Mahallesi'nde öğle saatlerinde çıkan orman ...
Şehit Uzman Çavuş Aras, Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı
PENÇE- Kilit Operasyonu bölgesinde çatışmada yaralandıktan bir hafta sonra ...
 
Antalya'da drift yapan alkolü sürücüye ceza
ANTALYA'nın Finike ilçesinde drift yapan alkollü araç sürücüsüne 32 bin 534 lira ceza kesildi.
Tütüncü, Kepez Belediyesi personeliyle bayramlaştı
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ...
Başkan Esen, Konyaaltı personeli ile bayramlaştı
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Kurban Bayramı dolayısıyla belediye ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva