Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Dışişlerine 3 bakan yardımcısı atandı
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
Generallerin affı; 'Gecikmiş ama doğru bir karar'
28 Şubat davası sanıkları affedildi
28 Şubat davası sanıkları affedildi
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
16 Aralık 2019 Pazartesi - 09:54

Disleksi olan Ilgın, konservatuvara birincilikle girdi

MUĞLA'da yaşayan Ilgın Durmuş'un (10), ilkokul birinci sınıfta öğrenme güçlüğü olarak bilinen 'disleksi' olduğu ortaya çıktı. 3 yıl boyunca özel eğitim alarak disleksiyi yenen Ilgın, azmiyle bütün zorlukların üstesinden gelmeyi başardı.

Disleksi olan Ilgın, konservatuvara birincilikle girdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de yaşayan ve Milas'ta özel bir şirkette yöneticilik yapan Hikmet Durmuş (44) ile ev kadını Neslihan Durmuş'un (44) kızları Ilgın'ın birinci sınıftayken sesleri birleştiremediği farkedildi. Yapılan test ve muayenelerde, ilk başta hiperaktif olduğu sanılan Ilgın'ın normal zeka seviyesine sahip olmasına rağmen öğrenme güçlüğü olarak bilinen 'disleksi' olduğu ortaya çıktı. 3 yıl boyunca özel eğitim alarak disleksiyi yenen Ilgın, spordan sanata kadar imkansız denilen birçok şeyi başardı. Okuma hızı diğer çocuklardan yüzde 30 daha az olan Ilgın, Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nü birincilikle kazandı. Özel bir kolejde 5'inci sınıf öğrencisi olan Ilgın, evinde piyano ve özel ders alırken, boş zamanlarında 'Duman' isimli kedisi ile zaman geçiriyor.

BAŞARISINI AİLESİ, ÖĞRETMENLERİ VE KEDİSİNE BORÇLU

Konservatuvar sonuçları açıklandığı zaman birinci olduğuna şaşırdığını belirten Ilgın Durmuş, "Kitapları okurken harfleri karıştırıyorum. Harfler birbirlerinin arasına giriyor gibi oluyor. 3'üncü sınıfta sportif yetenek taramasına katıldım ve onu kazandım. Tiyatro ile cimnastiğe gidiyorum. Annemin hazırladığı ses kayıtlarıyla konservatuvar sınavına hazırlandım. Annem bana iki oyun seçti. Yatmadan önce ya da annemler televizyon izlerken kayıtları dinliyordum. Bu şekilde sınava hazırlandım. Birinci olduğumu öğrenince şaşırdım. Başarımı aileme, öğretmenlerime ve 'Duman' isimli kedime borçluyum. Çok tatlı bir kedi. Okulda çarpma ve bölme işlemlerinde zorlanıyorum. Fen, müzik ve resim dersini çok seviyorum" dedi. Ilgın, ailelerin dislektik bireylere baskı yapmamaları gerektiğini belirterek, "Onlara yardımcı olmalarını istiyorum. Arkadaşlarım bana hiç okuyamıyorum diye tepki göstermediler. İlk başlarda annem kelimeleri ezberleyip,  yutuyorum diye düşünüyordu. Uyuyor yerine uyumak diye okuyordum. Konservatuvar sınavında 97 kişi içinden birinci oldum. Pinokyo tiradını ezberledim. Annem ses kayıt yapınca çok rahat oldu. Bir çok ders alıyordum. O dersler sayesinde okumam biraz daha üst düzeye çıktı" diye konuştu.

'KIZIMLA GURUR DUYUYORUM'

Anne Neslihan Durmuş, kızının arkadaşlarına göre daha çok çalışması gerektiğini dile getirerek, "Hiç boş zamanı yok. Piyano, yan flüt ve tiyatro eğitimi alıyor. Disleksi ile baş edebiliyor. Evladım ile gurur duyuyorum. Sabah okuluna gidiyor ve saat 17.00'de çıkıyor. Her gün mutlaka bir programı var. Cumartesi günleri konservatuvar eğitimi saat 09.00'da başlıyor ve akşama kadar sürüyor" dedi.

'DİĞER ÇOCUKLAR EMPATİ GELİŞTİRDİLER'

Ilgın'ın sınıf öğretmeni Aylin Bal, akademik çalışmanın telafi edilebileceğini ancak değersizlik duygusunun çocuğun kendisini kötü hissetmesine neden olacağını vurgulayarak şöyle dedi:

"Ilgın'ın disleksi olduğu 1'inci sınıfta ortaya çıktı. 2'nci sınıfa kadar kendisine süre tanıdık. Bu konuda daha önce eğitim almıştım. Kendisiyle yoğun çalışmalar yaptık. Çocukların sportif ve sanatsal anlamda desteklenmeleri durumunda dönüşü güzel oluyor. Ilgın da bunun en güzel örneği oldu. Sürecin sağlıklı yürümesinin en güzel sebeplerinden birisi arkadaşlarının ona saygılı davranmasıydı. Dışlanma sorunu yaşamadığı için derslerinde ve faaliyetlerinde başarılı oldu. Akademik çalışma telafi edilebilir. Ancak değersizlik duygusu, çocuğun kendisini kötü hissetmesini ve okula karşı ön yargılı olmasına neden olabiliyor. Ilgın'ı anlama konusunda o kadar sağlıklı bir süreç yürütmüşüz ki arkadaşı Elif Ecrin Yıldız, kendi isteğiyle onun sürecini anlatan bir şiir ve hikaye yazdı. Diğer çocuklar empati geliştirdiler. Ilgın'ın güler yüzlülüğünü korumasının altında yatan arkadaşları ve öğretmenlerinin ona karşı güzel ilişki kurmasından kaynaklanıyor."

MUGLA'DA DISLEKTIK BIREY OLAN 10 YASINDAKI ILGIN DURMUS (ORTADA), AZMIYLE ZORLUKLARIN USTESINDEN GELMEYI BASARDI. MUGLA BUYUKSEHIR BELEDIYESI KONSERVATUVARI TIYATRO BOLUMU'NU 97 OGRENCI ICINDEN BIRINCILIKLE KAZANAN ILGIN, YAN FLUT, TIYATRO, PIYANO VE CIMNASTIK EGITIMI DE ALIYOR. ILGIN'IN ANNESI NESLIHAN DURMUS (SOLDA) VE BABASI HIKMET DURMUS (SAGDA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'DA DISLEKTIK BIREY OLAN 10 YASINDAKI ILGIN DURMUS (SAGDA), AZMIYLE ZORLUKLARIN USTESINDEN GELMEYI BASARDI. MUGLA BUYUKSEHIR BELEDIYESI KONSERVATUvARI TIYATRO BOLUMU'NU 97 OGRENCI ICINDEN BIRINCILIKLE KAZANAN ILGIN, YAN FLUT, TIYATRO, PIYANO VE CIMNASTIK EGITIMI DE ALIYOR. ILGIN'IN SINIF OGRETMENI AYLIN BAL (SAGDA) (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

MUGLA'DA DISLEKTIK BIREY OLAN 10 YASINDAKI ILGIN DURMUS (SAGDA), AZMIYLE ZORLUKLARIN USTESINDEN GELMEYI BASARDI. MUGLA BUYUKSEHIR BELEDIYESI KONSERVATUVARI TIYATRO BOLUMU'NU 97 OGRENCI ICINDEN BIRINCILIKLE KAZANAN ILGIN, YAN FLUT, TIYATRO, PIYANO VE CIMNASTIK EGITIMI DE ALIYOR. (FOTO: MUGLA, DHA)

MUGLA'DA DISLEKTIK BIREY OLAN 10 YASINDAKI ILGIN DURMUS (FOTOGRAFTA), AZMIYLE ZORLUKLARIN USTESINDEN GELMEYI BASARDI. MUGLA BUYUKSEHIR BELEDIYESI KONSERVATUvARI TIYATRO BOLUMU'NU 97 OGRENCI ICINDEN BIRINCILIKLE KAZANAN ILGIN, YAN FLUT, TIYATRO, PIYANO VE CIMNASTIK EGITIMI DE ALIYOR. ILGIN, DUMAN ISIMLI KEDISINI YANINDAN HIC AYIRMIYOR. (FOTO: CAVIT AKGUN / MUGLA, DHA)

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)

Etiketler:
 
Online alışverişte 'güvenlik' uyarısı
 
'Define avcıları, mahalleyi köstebek yuvasına çevirdi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Online alışverişte 'güvenlik' uyarısı
TÜRKİYE'deki kullanıcılara ait 463 bin 378 banka ve kredi kartı bilgisinin ...
Atasever ve Çelik'ten, 'kopya' itirafı
USTA bir hattat ile genç bir ressamın yollarının kesişmesini anlatan 'Dilsiz' ...
İmam nikahlı eşini, pompalı tüfekle yaraladı
ADANA'da, Serhat S. (27), sokak ortasında tartıştığı imam nikahlı eşi ...
 
Annesini döven oğul tutuklandı
ELAZIĞ'da, F.G., tartıştığı annesi Handan G.'yi (58) dövdü. Yazande ve ...
Gece kulübünde yangın: 2 kişi dumandan etkilendi
ANKARA'da, bir gece kulübünün mutfağında çıkan yangında, 2 kişi dumandan etkilendi.
113 kaçak göçmen yakalandı
İZMİR'in Seferihisar ve Urla ilçelerinden yasa dışı yollarla ve lastik ...
 
İşçi minibüsü vince çarptı: 15 yaralı
ÇANAKALE'de, işçileri taşıyan minibüs, önündeki vince çarptı. Kazada, ...
DSİ Genel Müdürlüğü'nde yangın
ANKARA'da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü binasında çıkan yangın, ...
Özel harekat destekli narkotik operasyonu
İSTANBUL Narkotik polisi, Bağcılar ve Beyoğlu başta olmak üzere birçok ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva