Bir dönem Grup Lokomotif'in bateristliğini yapan Ferudun Mete, devlet tarafından özel eğitimleri tamamlandıktan sonra mezun edilen engelli çocukları, Yaşam Akademi Derneği çatısı altında bir araya getirdi. Dernekte takı ve resim yapan, ritim grubunda müzik yapan engellilerin özel eğitim programları bittikten sonra başıboş bırakılmasından yakınan Mete, "Buradaki çocuklar yaş olarak büyük. Devlet özel eğitimlerini tamamlayan çocuklara ödenek ödemiyor. Bu nedenle de ortada kalıyorlar. Kimisi parkta, bahçede kimisi evinde kapalı kutu içine giriyor. Biz bu çocukların ufkunu açıp toplum içinde yer sahibi olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
ÖMÜR BOYU DESTEK LAZIM
Ailelerin tek isteğinin 'Biz öldükten sonra bu çocuğa ne olacak?' sorusuna cevap bulmak olduğunu vurgulayan Ferudun Mete, "Antalya'da yüzlerce engelli çocuk var. Belediyelerin veya sosyal hizmetlerin açtığı rehabilitasyon merkezlerinde birkaç yıl eğitim görüyorlar. Sonra ellerine bir kağıt parçası veriliyor ve gönderiliyor. Bu çocuklara bu kadarı yetmiyor. Kendi kendine yaşayabilen, kendi hayatını idame ettirebilen bir çocuk olması için öncelikle meslek sahibi olmalılar. Toplum içinde yer sahibi olmaları gerekli. Sadece rehabilite etmekle iş bitmiyor" dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARINA SİTEM
Yaşam Akademi Derneği'nin tamamen kendi imkanlarını kullanan bir oluşum olduğunu söyleyen Mete, "Bize devletin hiçbir kademesi yardımcı olmuyor. Belediyeler yardım etmiyor. Belediye başkanları bizi etkinlikler de fotoğraf çektirmek için kullanıyor. Ardından unutuyor. Biz ailelerin küçük destekleriyle, Şelale Öncül ve benim emekli maaşımdan desteklerle bu oluşumu devam ettiriyoruz. Buradaki amacımız özel eğitimlerini bitiren ve ortada kalan çocuklara bir çatı altı vermek. Onları boşluğa itmek yerine, sosyalleşmelerini sağlamak" diye konuştu.
HAYALİ 'YAŞAM EVİ'
Engelli gençlerin kendi kendine yaşayabilmesi, hayatını idame ettirebilmesi için öncelikle meslek sahibi olması gerektiğini aktaran Ferudun Mete, hedefinin 'yaşam evi' kurmak olduğunu belirtti. Mete, şunları söyledi:
"Çocuk sabah işine gidecek, akşam dönecek. Kendi yemeğini yapacak, kendi ihtiyaçlarını görecek. Hayalimizdeki projede şimdi aileleriyle yaşayan engelli çocukların, bir zaman sonra yalnız kaldıklarında kendi hayatlarını idare etmelerini sağlamak. Bu proje gerçekleşip hayata geçtiğinde
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)