Millilere baklava dopingi
Millilere baklava dopingi
Mezuniyet sergisi
Mezuniyet sergisi
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
9 Aralık 2022 Cuma - 14:57

Hamilelikte Kahverengi Akıntı

Op. Dr. Kadriye Şener, “Hamilelikte Kahverengi Akıntı” hakkında bilgiler verdi.

Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı, bazıları zararsız olan çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilirken, bazıları bazı komplikasyonlara işaret eder. Kahverengi akıntı, gebeliğin sonraki aşamalarında, uterustaki eski kanın rahim ağzından aktığı ve vajinal akıntı ile karıştığı zaman ortaya çıkabilir. Çoğu vaka iyi huylu nedenlerden kaynaklansa da bir doktora görünmek akıllıca olacaktır. Kahverengi akıntıya neyin neden olabileceğini ve bu konuda ne yapılması gerektiğini öğrenmek için doktorunuzu muayene etmesi gerekebilir.

Kahverengi akıntı, eski kanla renklendirilmiş vajinal akıntıdır ve kahve telvesine benzeyebilir. Bu kan bir süredir rahimdedir ve yavaş yavaş boşalır. Zamanla, parlak kırmızı kan oksitlenir ve kahverengi bir renge dönüşür. Hamile kadınlar, çeşitli nedenlerle hamilelik sırasında herhangi bir zamanda kahverengi akıntıya sahip olabilirler. Tıbbi bakıma ihtiyacınız olup olmadığını bilmek için birlikte var olan semptomları aramalısınız.

Detay için: Hamilelikte Kahverengi Akıntı

Hamilelikte kahverengi akıntı normal midir?

Hamileliğin erken döneminde, sıvıdan mukus benzeri dokuya kadar değişen lekelenme veya açık kahverengi akıntınız varsa ve ilişkili semptomları olmayan bir ped veya külotlu astarı ıslatmak için yeterli değilse, normal kabul edilebilir. Aksi takdirde hemen kadın doğum uzmanınızı görmeniz gerekebilir.

Kahverengi akıntı, uterusun doğum için hazırlandığı son tarihe yakın üçüncü trimesterde de normal olabilir. Bununla birlikte, plasental abrupsiyon gibi durumlarda da görülebilir. Bazı kadınlar plasenta previa veya erken doğum nedeniyle ikinci trimesterde kahverengi akıntı yaşayabilir.

Hamilelikte kahverengi akıntı ne kadar sürer?

Hamilelik boyunca kahverengi akıntı yaşayabilirsiniz. Ancak genellikle daha kısa bir süre için doğal koşullar nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin, implantasyon kanaması veya cinsel ilişki nedeniyle hamileliğin erken dönemlerinde kahverengi akıntınız olabilir. Adet tarihiniz yaklaşırken de bunu yaşamanız mümkündür.

Hamilelikte kahverengi akıntı hangi durumlarda normaldir?

Kahverengi akıntı, hamilelikteki doğal değişikliklerden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir.

Servikal hücrelerdeki değişiklikler

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler nedeniyle servikal hücreler ekstra hassas hale gelebilir. Cinsel ilişki veya başka herhangi bir kaba aktivite (tıbbi muayene gibi) serviksi tahriş edebilir ve açık kahverengi akıntıya neden olabilir.

İmplantasyon kanaması

Gebeliğin erken dönemlerinde implantasyon, gebe kaldıktan yaklaşık dokuz gün sonra (yumurtlama zamanında) gerçekleşir ve altı ila 12 gün arasında değişir. İmplantasyon sırasında, döllenmiş yumurta kendisini uterus astarına göme ve hafif kanama olabilir. Birkaç gün sonra kahverengi bir akıntı olarak görülebilir.

Son tarih yaklaşıyor olabilir 

Doğuma girmeden önce servikal mukus ile birlikte mukus tıkacını kaybetme durumunuz olabilir. Adet tarihi yaklaştıkça serviks yumuşar. Mukus tıkacının yumuşamasına ve kahverengi veya kırmızı bir akıntı olarak dışarı çıkmasına neden olur.

Hamilelikte kahverengi akıntı hangi durumlarda tehlikelidir?

Hamilelikte kahverengi akıntı bazı durumlarda tehlikelidir. Bu durumlarda hemen bir kadın doğum uzmanı ile görüşmeniz gerekebilir;

Düşük tehlikesi

Hafif kahverengi akıntı, koryondaki kanama nedeniyle (embriyoyu çevreleyen en dış zar) gebeliğin ilk birkaç haftasında ortaya çıkabilir. Ek olarak kahverengi akıntı düşük belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Karın ağrısı ve kramp gibi semptomlarla birlikte kahverengi akıntı fark ettiğinizde doktorunuza danışmanız önerilir.

Kaçırılan kürtaj

Kaçırılmış bir kürtaj durumunda, hamilelik ilerlemeyi durdurur, ancak doku hemen dışarı atılmaz. Kahverengi akıntı, kaçırılmış bir kürtajın erken belirtilerinden biri olabilir.

Molar gebelik

Kromozomlardaki dengesizliklere bağlı olarak plasentanın trofoblastik epitelinin anormal büyümesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle taze kanama şeklinde ortaya çıkan bir durumdur. Ancak molar gebelik b kahverengi akıntı yaşanmasına yol açabilir. Bu durumda mutlaka tıbbi bir tedavi uygulanmaya başlamak gerekir.

Ektopik gebelik

Söz konusu gebelik türü rahim dışında, fallop tüplerinde, yumurtalıklarda veya karın boşluğunda ortaya çıkan hamilelik durumudur. Bu durumda rahimde bir hamilelik olmaz. Ancak rahim astarı hormonların etkisiyle büyüme gösterir ve farklı düzeylerde kanamaya yol açabilir.

Plasenta anormallikleri

 Plasenta previa (plasenta servikal açıklığı kapladığında) ve plasenta abrupsiyonu (plasenta uterustan ayrılmaktadır) gibi plasenta kaynaklı problemler de kahverengi akıntı sebebi olabiliyor. Her iki problemde de hafif veya ağır değişik tonlarda kahverengi akıntı şikayetleri olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Vajinal veya servikal enfeksiyonlar kahverengi akıntıya yol açabilir. Bu durumlar yanma, kaşıntı ve vajinada koku ile birlikte ortaya çıkar.

Hamilelikte kahverengi akıntının komplikasyonları nelerdir?

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı, altta yatan neden zamanında yönetilirse komplikasyonlara yol açmaz. Kan kaybı şiddetliyse ve daha uzun sürerse anemi riski de olabilir.

Eksik düşük gibi kahverengi akıntı nedenleri, kalan gebe kalma ürünleri uterustan çıkarılmazsa yayılmış intravasküler pıhtılaşma gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Kahverengi akıntıya neden olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavi edilmemesi de hamilelik ve doğum komplikasyonları ile ilişkili olabilir. Bazı enfeksiyonlar doğum kanalından geçerken bebeği de etkileyebilir.

Hamilelikte kahverengi akıntı olursa doktora ne zaman görünmeli?

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı fark ederseniz doktorunuza danışın. Sağlık uzmanınız, gözlemlerine ve diğer semptomlarına dayanarak kahverengi akıntının nedenlerini bilmenize yardımcı olabilir. Kahverengi akıntı uterus kasılmaları, ateş veya ağrı gibi semptomlarla ilişkiliyse derhal tıbbi yardım isteyin.

Hamilelik sırasında kahverengi akıntı nasıl durdurulur?

Altta yatan nedenlerin tedavisi, çoğu kadında kahverengi akıntının önlenmesine yardımcı olabilir.

  • Kahverengi akıntı bakteriyel enfeksiyonlar veya maya enfeksiyonları ile ilgiliyse antibiyotikler veya antifungaller genellikle önerilir.
  • Plasental abrupsiyon ve plasenta previa gibi plasental anormallikler, kan kaybıyla başa çıkmak için kan transfüzyonları ile yönetilir.
  • Erken doğumu önlemek için ilaçlar ve sürekli fetal izleme yapılır. Gerekirse sezaryen doğum yapılır.
  • Duş, vajinal parfümler, kokulu sabunlar veya vajinadaki diğer ürünlerden kaçınmak, kahverengi veya kan lekeli akıntıları durdurabilir.

Kaynak: https://www.drkadriyesener.com/

 
Büyükşen çiftinin kızı: İftiraya uğradım
 
Işın Karaca soyadı davasını kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adet Söktürücü İlaçlar
Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Adet Söktürücü İlaçlar” hakkında bilgiler verdi;
Ara Kanama Neden Olur?
Op. Dr. Ayşe Duman, ara kanamanın nedenleri hakkında bilgiler verdi;
Kartalkaya Vip Transfer Hizmeti
Kartalkaya vip transfer hizmeti ile sizler de sorunsuz şekilde bir kış ...
 
Antalya web tasarım ödülleri sahiplerini buldu
Antalya özellikle son dönemde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorunlar ...
Hisse Senedi Yatırımının Avantajları Nelerdir? Parafesor.net
Hisse senetlerine yatırım yapmak, hisse satın aldığınız bir şirketin bir ...
Gezilerde Kıble Yönünü Nasıl Buluruz
Geziye çıkan veya yabancı ülkelere seyahat eden Müslümanların en büyük ...
 
Vawix Ücretsiz Firma Rehberi Avantajları
Ücretsiz firma rehberi hizmetimiz ile artık kaydolmak için ödeme yapmanız ...
Tekne Tatili
Tekne tatili, son zamanların en popüler tatil seçenekleri arasından karşımıza ...
Robot Süpürgede Tercihiniz Ne Olmalı?
Ev temizliği oldukça detaylı bir konudur. Geleneksel süpürgeler ağır, ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva