BÖLGEMİZDE KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla, Akdeniz Üniversitesi AKİŞMER Teknoloji Transfer Merkezi, Türk Patent Enstitüsü (TPE), Antalya Sanayi ve Ticaret Odası, KOSGEB, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Birliği işbirliğiyle 'Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi' protokol töreni düzenledi.
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'ndaki törenin açılışında konuşan TPE Başkanı Habip Asan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için her türlü altyapı ve yatırımın hazır olduğunu, fakat bu potansiyeli harekete geçirecek çalışmaların yeterli seviyede olmadığını söyledi. Habip Asan, "Türkiye'nin büyük hedefleri var, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaşıldığı günleri görmek uzak değil. Bu hedeflere ulaşması için yıllık 50 bin patent başvurusunun yapıldığı bir ülke olmalıyız" diye konuştu.
HEDEF 10 KÜRESEL MARKA
TPE Başkanı Asan, "Türkiye'nin 2023'e kadar küresel ölçekte 10 marka yaratmasını hedefledik. 500 milyon dolarlık bir ticaretten öte 2 trilyonluk bir ekonomiden bahsedebilmeliyiz. Şirketlerimizin potansiyel değerinin 1 trilyon dolar olduğunu hesaplamalıyız. Bu hedefleri yakalamak için de KOBİ'ler çok önemli. KOBİ'ler Türk ekonomisinin can damarlarıdır. Bu nedenle her türlü gelişime açık olmalıdırlar" dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin ise "Tek başına Ar-Ge çalışmalarını değil, katma değer üretecek teknolojik projeleri de destekliyoruz. İşletmelerin dünya genelindeki hızlı değişime ayak uydurabilecek seviyeye ulaşmaları gerekmektedir" diye konuştu.
DÜNYAYA DERS VERİR HALE GELDİK
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, tarımdan hızla sanayiye geçmiş Türkiye'nin bilgiye geçmesi konusunda da ciddi potansiyeli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin hızla bilgi üretip kullanabilecek seviyeye ulaşması gerekir. Artık 50'li, 60'lı, 70'li yılların Türkiye'sinde değiliz. Bir toplu iğneyi bile yapamazken bugün artık birçok alanda büyük başarı gösterip dünyaya satan ülke haline geldik. Teknolojik açıdan hiç de azımsanmayacak seviyelerdeyiz. Bugün artık biz, Akdeniz Üniversitesi olarak kompozit doku nakli konusunda dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarına ders verir duruma geldik. Bunları daha da ileriye taşıyacak bilgi ve beceriye sahibiz. Yeter ki yetenekli insanlarımız bunları kullansın" diye konuştu.
PATENT ÜRETİMİNDE DÜNYADA 26'NCI SIRADAYIZ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, patent üreten ülkeler arasında Çin birinci sırada yer alırken, Türkiye'nin 26'ncı sırada olduğunu kaydetti. Budak, "Türkiye'nin yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacı var" dedi.
Toplantıda, KOBİ'lerde inovasyon bilincini yaygınlaştırmak ve fikri mülkiyet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla Rektör Kurtcephe, Asan, Budak ve Keskin arasında, Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi protokolu imzalandı.
İmza töreninin ardından Antalya'da en çok patent, faydalı model ve marka başvurusunda bulunan kişi ve kuruluşlara ödülleri verildi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -