Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
22 Mart 2021 Pazartesi - 15:16

İklim uzmanından kuraklık ve çölleşme uyarısı

Dünya Su Günü’nde kuraklık ve çölleşmeye dikkat çeken İklim Uzmanı Dr. Güven Özdemir, çölleşmeyi geciktirmenin en önemli görevlerden biri olduğunu belirtti.

İklim uzmanından kuraklık ve çölleşme uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Meteoroloji ve İklim Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, “Bugün nüfusun hızla artması, çarpık kentleşme, plansız yerleşim, önlenemeyen göç, tüm canlıları olumsuz yönde etkilemektedir.  Kentsel yerleşimin yoğun olduğu yerlerde doğanın tahrip edilmesi neticesinde ısı adalarının oluşması, yayılması, büyümesi dünyamızın hemen hemen her yerinde küresel ısınmayı artırmaktadır. Küresel ısınmanın her yıl az miktarda artması küresel iklimin hakim döngüsünün değişmesine, bu değişimin süreklilik kazanmasına ve dünya su rejiminde dengesizliklere neden olmaktadır. Yağışların o bölgelerde önemli ölçüde normal seviyelerin altına düşmesi yeraltı ve yüzey suyunun sürekli olarak azalması dolayısı ile toprağın verimsizleşmesi bölgenin kuraklık yaşamasında ve çölleşmesinde etkili olacaktır” diye konuştu.

“KURAKLIĞIN SOSYAL, ÇEVRESEL, EKONOMİK ETKİLERİ VARDIR”

Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, kuraklığın sosyal, çevresel ve ekonomik etkileri olduğuna dikkat çekerek, “Bu unsurlar toplum üzerinde yoğun baskılar oluşturacaktır. Kırsal alanlardan şehirlere göç edilmesi, kırsal alandaki yaşam seviyesinin azalması, fakirlik, yiyecek kıtlığı gibi ögeler sosyal hayatımızı etkileyen unsurlar olarak yer almaktadır. Hayvansal, tarımsal, orman, deniz ürünlerinde azalma ve kayıplara bağlı olarak ekonomik gelişmede gerileme, her türlü üretimde ve enerjide düşüş, gelirlerde büyük kayıplar olacaktır” dedi.

“KURAKLIĞIN DOĞAL AFETLERDEN HİÇBİR FARKI YOK”

Kuraklığın sosyal, ekonomik etkileri yanında çevresel etkilerinin de önemli bir yer tuttuğunu belirten Özdemir, “Meteorolojik parametrelerin, yani yüksek hava sıcaklığı, hava basıncındaki ani değişimler, kontrol edilemeyen yağışlar ve bunun getirdiği sel ve su taşkınlığı, havadaki nem miktarlarında azalma ve anormal değişimlerin, kuvvetli rüzgarlar ve hortumların her alanda telafisi olmayan olumsuz etkileri olacaktır. Yaşamımızda meteorolojinin önemi büyüktür. Bahsettiğimiz faktörlere bağlı olarak küresel ısınmadan dolayı havadaki bu olumsuz değişimler toprak ve rüzgar erozyonuna da zemin hazırlar. Su rejimini etkiler. Bunlara bağlı olarak suya,  tarım ve orman alanlarına toprağın kalitesine doğrudan etki eder. Bitkilerin, su canlılarının ve hayvanların doğal yaşamlarını yok eder.  Kuraklığın doğal afetlerden hiçbir farkı olmamaktadır. Yani kuraklık yavaş yavaş uzun bir süreçte kendini gösterir. Tüm canlıların yaşam şartlarını değiştiren veya yok eden bir doğal afet olarak görmemiz gerekir” ifadelerini kullandı. 

“KURAKLIĞIN UZUN SÜRMESİ ÇÖLLEŞMEYİ GETİRECEK”

Kuraklığın uzun süre devam etmesinin çölleşmeyi getireceğine vurgu yapan Özdemir, “Çölleşmeyi geciktirmek ve önlemek en önemli görevimiz olmalıdır. Her birey üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Devletin kurumlarının yaptıkları yapacakları projelere üst düzeyde katkı sağlamalıdır. Sahip çıkmalıdır, tüm kamu ve toplum kuruluşları destek vermelidir. Projeler üretmeli ve bu projelerin uygulanmasında yardımcı olunmalıdır. Su kaynaklarımızı korumalıyız. Tarım arazilerimizi, ormanlık alanlarımızı uzun yıllar kullanılabilir planlar yapılmalı ve bu planlara herkes sadık kalmalıdır. Yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımızın bilinçli olarak kullanılmasına yardımcı olmalıyız. İsraftan kaçınmalıyız. Tarım arazilerimizin ilkel sulama, aşırı ve yanlış sulama yapılmasının önüne geçilmeli ve bu konuda bilimsel çalışmalar ışığında tarımla uğraşanlara yardımcı olunmalıdır” dedi.

“SU SARFİYATININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”

Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

“Büyük kentlerde ve metropollerde su sarfiyatının önüne geçilmelidir. Yağmur suları depolanmalı ve atık sular kullanılabilir hale getirilmelidir. Yetkili devlet kuruluşları tarafından denetim mekanizması kurulmalıdır. Göç önlenmelidir. Ancak bu sayede kuraklık ve buna bağlı olarak çölleşme geciktirilebilir. Çölleşme ve kuraklık ölçülebilir olmalıdır. Yani uzun yıllar bitki örtüsünün, toprağın, meteorolojik parametrelerin değişimini (20-30 yıl) izlenmesi ve bunun kalıcı olup olmadığının araştırılması ve etkilerinin incelenmesi şiddetle gerekmektedir.”

İSTANBUL, (DHA)

Etiketler:
 
Vakaların arttığı Antalya'da kurallara uyulmuyor
 
Mermer yüklü TIR'ın dorsesi devrildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evde ölü bulunan kızının cinayete kurban gittiğini öne sürdü
İZMİT’te, 3 ay önce evlendiği eşi tarafından evde ölü bulunan Beyza Nur ...
28 ameliyatla hayata tutundu, koronavirüsten öldü
KAYSERİ'de hidrosefali (beyinde su toplanması) hastalığı nedeniyle doktorların ...
438 siteye erişim engeli
MUĞLA İl Jandarma Komutanlığı'nca tespit edilen 438 yasa dışı internet ...
 
Usta Oyuncu Ayla Karaca son yolculuğuna uğurlandı
OYUNCU Ayla Karaca İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı.
Denizlili dağcılar 2364 metrelik dağa tırmandı
DENİZLİ'de Pamukkale Arama Kurtarma Doğa Sporları Kulübü (PAKDOS) üyesi ...
Tarihi çeşmelere tartışma yaratan musluklar
ÜSKÜDAR'daki tarihi çeşmelere, tuvalet ve banyolarda kullanılan muslukların ...
 
Batman'da, benekli Anadolu semenderi görüldü
BATMAN'ın Gerçüş ilçesine bağlı Çiçekli köyünde, nesli tükenme tehlikesi ...
Rus kadın oteldeki dehşet dolu anları anlattı
SOSYAL medya üzerinden tanıştığı kişi tarafından otelde saatlerce dövülen ...
Jandarma'dan duygulandıran ziyaret
MUĞLA İl Jandarma Komutanlığı personeli, Yaşlılar Haftası nedeniyle Abide ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva