Serdar Ortaç aylık masrafını açıkladı
Serdar Ortaç aylık masrafını açıkladı
Akra Caz Festivali'ne Fazıl Say'lı kapanış
Akra Caz Festivali'ne Fazıl Say'lı kapanış
CHP il başkanı istifa etti
CHP il başkanı istifa etti
Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
Ateşli hastalığa neden olan sivrisinek türü, Avrupa’da yayılıyor
11 Mart 2011 Cuma - 08:45

Japonya'da 8.9 şiddetinde deprem

Japonya'nın kuzeyinde denizde 8.9 ile 140 yıldır ülkede ölçülen en büyük deprem meydana geldi. Depremde şu ana kadar yüzlerce kişinin öldüğü bildirilirken, çok sayıda kişi kayıp.

Japonya da 8.9 şiddetinde deprem
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 

Deprem, sabah TSİ 07.46'da Japonya'nın kuzeyinde denizin 35 kilometre altında meydana geldi. 8.9 gibi devasa büyüklükteki bu deprem, merkez üsse 373 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da bile hissedildi.    

Depremin ardından tsunami oluştu. Japon televizyonlarından yayınlanan görüntülerde, kuzeydeki yerleşim yerlerine ilerleyen deniz sularının önüne çıkanları alıp götürdüğü görüldü. Tsunamiyle oluşan dalgaların yer yer 10 metreyi geçtiği belirtildi. 

Özellikle kuzeydeki bu bölgelerde can kaybının artmasından korkuluyor. Kyodo haber ajansı, şu ana kadar resmi rakamlara göre, 88 kişinin hayatını kaybettiği, 343 kişinin de kayıp olduğu teyit edildi. Japon Jiji haber ajansı da tsunamiden ilk etkilenen kentlerden Sendai'de 200-300 kadar cesedin kıyıya vurduğunu duyurdu. Bu bilgiyle birlikte toplam ölü sayısının 300 civarı olduğu belirtiliyor.

Bir emniyet yetkilisi, "Hasar o kadar büyük ki bilgi alana kadar çok zaman geçiyor" dedi. Depremin yarattığı şokun ve tsunami etkisinin geçmesiyle bilançonun daha da ağırlaşmasından korkuluyor.

Kyodo haber ajansı, Japonya'nın kuzeydoğusunda yer alan Miyagi kentinde içinde 100 kişinin bulunduğu hareket halindeki bir geminin tsunamiyle kıyıya savrulduğu bildirdi. Gemidekin akıbeti hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor. Miyagi'de ayrıca bir trenin raydan çıktığı ve bir diğerinin de kayıp olduğu bildirildi

Uzmanlar, meydana gelen depremin şiddetinin 1999 Marmara Depremi'nin yaklaşık 50 katı olduğunu ifade ediyor. Depremin ardından çoğunun büyüklüğü 6'nın üzerinde olmak üzere 50'den fazla artçı şok meydana geldi. Bu depremin artçı şokların en büyüğünün şiddeti ise 7.2 olarak ölçüldü.

ENERJİ TESİSLERİNDE HASAR  

Japonya'da meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunami, tarım alanlarının yanı sıra nükleer santralleri ve petrol tesislerini de etkiledi.

Önlem olarak 5 nükleer tesisin faaliyetleri durduruldu. Japonya'nın elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü nükleer enerjiden sağlamasından dolayı şu anda 4 milyon kişiye elektrik verilemiyor.

Bir nükleer tesiste türbinlerden birinde yangın çıkınca olağanüstü hal ilan edildi. Ancak daha sonra tesisten sızıntı olmadığı yönündeki açıklama kaygıları giderdi.

Bazı petrol tesislerinde de yangın çıkarken, ulaşım şebekesinin ise ağır hasar aldığı bildiriliyor. Çok sayıda köprü ve yolun yanı sıra raylı sistem de zarar gördü.

Japonya'da toplam zararın milyarlarca dolara ulaşmasından korkuluyor. 1995 yılındaki 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kobe depreminin Japonya'ya maliyeti 100 milyar dolar civarında olmuştu.

JAPON HÜKÜMETİ ALARMDA

Japonya Başbakanı Naoto Kan, halka itidal çağrısı yaptı. Kan, depremin ardından bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırırken, bir dizi önlem açıkladı.

Depremden zarar gören yerlere deniz kuvvetlerinden gemiler gönderilirken, kurtarma ekipleri de harekete geçti.

Kan düzenlediği basın toplantısında, "Depremden kaynaklanan zararı minimize etmek için hükümetimiz elinden gelen tüm çabayı gösterecektir" dedi.

Kan ayrıca, ortaya çıkan bu olağanüstü durumla mücadelede tüm siyasi partilere ve özel sektöre hükümetle birlikte hareket etmeleri çağrısı yaptı. Bu çağrı, taraflardan olumlu yanıt buldu.

DÜNYADAN JAPONYA'YA DESTEK

Dünya devletleri de Japonya'ya yardım için harekete geçti. ABD Başkanı Barack Obama, Japon halkına başsağlığı dilerken, yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Obama yaptığı açıklamada, "(Eşim) Michelle (Obama) ile birlikte başta depremde ve tsunamide hayatını kaybedenler olmak üzere Japon halkına, başsağlığı diliyoruz... ABD bu büyük felaket döneminde Japon halkına yardım etmek için hazırdır. İki ülke arasındaki dostluk ve ittifak sarsılamaz nitelikte ve bu trajedinin üstesinden gelirken Japon halkının yanında durma kararlılığımız bu durumu güçlendirmektedir" dedi. Obama daha sonra yardım önerilerini ve başsağlığı dileğini Kan ile yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdi.

Avrupa Birliği, Japonya için "tüm uygun desteği harekete geçireceğini" açıkladı. Libya konulu düzenlenen AB toplantısının ardından yapılan açıklamada, deprem ve tsunami haberinin "büyük bir kaygıyla" karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, 'Felaketten etkilenen devletlere ve halklarına başsağlığı diliyor ve desteğimizi bildiriyoruz. Ulusal tepkilerin yanı sıra, Yüksek Temsilciliğimizden ve Komisyon'dan tüm uygun yardımın harekete geçirilmesini istedik" denildi.

Birleşmiş Milletler, ihtiyaç olması halinde 45 ülkenin Japonya'ya yardıma hazır olduğunu açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu'nun Sözcüsü Elisabeth Byrs, "45 ülkeden 68 ekip şu anda yardıma hazır halde bekliyor" dedi.

DAVUTOĞLU: TÜRKLERİN DURUMU İYİ

Japonya'daki depremin ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgedeki Türklerle ilgili olumsuz bir haberin olmadığını söyledi.

Davutoğlu, kendilerine ulaşan bilgilere göre, Japonya'daki depremde Tokyo Büyükelçiliğinde hasar meydana gelmediğini, ülkedeki Türk vatandaşları arasında da can kaybı ya da yaralanma olmadığını bildirdi.

ÜST ÜSTE DEPREMLER

Bu sabah tüm dünyayı dehşete düşüren depremden önce Pasifik bölgesinde üst üste sarsıntılar kaydedildi. Bugünkü deprem son 140 yılın en büyüğü olarak gösteriliyor.
8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı.
Honshu açıklarında dün 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yine Honshu açıklarında önceki gün 7.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmiş ve hatta bu sarsıntı, Japonların deprem karşısındaki gösterdiği sükunetle haber olmuştu.
Dünyada bugüne kadar kaydedilen en büyük deprem Şili'de 22 Mayıs 1960 tarihinde meydana geldi. Depremin büyüklüğü 9.5 olarak ölçülmüştü.
 

Sisteminizde Flash Player yüklü değil.
 
İstanbul Film Festivali başlıyor
 
Hırsız maskeyi yüzüne takamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erotik dansçıyı şov yaptığı yılanı ısırdı
İsrail'in Tel Aviv kentinde göğüs mankeni Orit Fox erotik dans yaptığı ...
Fatmagül'ün çığlığı Avrupa Parlamentosu'nda
Avrupa Parlamentosu’nun Avusturyalı Üyesi Andreas Mölzer, Türk televizyonlarında ...
Japonya'daki deprem anı kamerada
Japonya'nın kuzeybatı sahili açıklarında 7,3 şiddetinde meydana gelen ...
 
GATAB'dan Berlin çıkarması
Türkiye’nin en geniş alanla katılacağı fuar 09 - 13 Mart 2011 tarihlerinde ...
Emzirerek zayıfladı
Oğlu Flynn’i doğurmasından iki ay sonra Paris’te podyuma çıkan Miranda ...
Hafızayı silmenin yolunu buldular
İsrailli ve Amerikalı bilim adamları, beyinde bulunan bir molekülün miktarını ...
 
Çifte rezervasyon uyarısı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ITB Berlin fuarı kapsamında düzenlediği ...
8 Mart'ın tarihçesi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peki, ‘bugün’ ...
Saniye saniye patlama anı
Rusya'nın Voronezh şehrinde 23 Şubat' tarihinde 2 kişinin öldüğü, 7 kişi ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer turizmi annesini kaybetti
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Fenerbahçe Cumhuriyeti 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Tablo vahim
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva