Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
15 Şubat 2024 Perşembe - 11:29

Kira Artışı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira artış oranı sebebi ile ev sahibi ve kiracılar arasında zaman zaman çeşitli uyuşmazlıkların yaşanması son dönemlerde daha sık karşılaştığımız problemlerden biri haline gelmiştir.

Kira Artışı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kira artış oranı sebebi ile ev sahibi ve kiracılar arasında zaman zaman çeşitli uyuşmazlıkların yaşanması son dönemlerde daha sık karşılaştığımız problemlerden biri haline gelmiştir. Bunun sebebi ise ekonomide görülen enflasyona bağlı dalgalanmalar olurken kiraya verenle kiracılar arasındaki davaların oranı artmaktadır.

Kiraya veren ve kiracı arasında kira bedelinin tespitine yönelik ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne müracaat edilmesi gerekir. Kira artış oranı hesaplaması yapılacağı zaman kira sözleşmelerinde yer verilen kira bedelinin belirli bir zaman aralığında ve kanuni oranda artırılması söz konusu olur.

Kira Artışı Nedir, Kira Artış Oranı Neye Göre Belirlenir?

Kira artış oranı gayrimenkul için belirlenmiş olan kira bedeli üzerinden yapılır. Bu bedel belirli aralıklarla artırılır. Günün ekonomik koşullarına uyabilmesi için gayrimenkulün kira bedelinde artış yapılması gerekir. Çatılı iş yerlerinde ve belirli süreli konut kira sözleşmelerinde kiraya veren süre bitiminde sözleşmeyi sonlandıramamaktadır. Kira sözleşmesi bittiğinde bazı şartlar söz konusu ise kiracı sözleşmeyi sonlandırabilir. Bunun haricinde kiraya veren kira sözleşmesini sonlandırabilmek için hukuki gerekçeleri de varsa kiracıya dava açar. Açacağı dava da uyuşmazlığın türüne göre şekillenir.

Bu sebeplerle kira sözleşmesi süre bitiminde sonlanmaz ve kendiliğinden uzar. Fakat tahliye taahhütnamesi gibi kiracının tahliyesini gerektiren başkaca durumlar varsa bu durumlar ayrıca değerlendirilmelidir. Zira tahliye taahhüdünde bulunan kiracı, taahhüt ettiği tarihte kiralanan taşınmazı tahliye etmek durumundadır. Fakat bu durumda da yine çeşitli uyuşmazlıklar yaşanabilir. Bu uyuşmazlıklar karşısında hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına kira avukatı yardımı alınması ise son derece yararlı sonuçlar verir.

Uzayan kira sözleşmesinde geçen kira bedeli ise aynı kalmaz. Bu kira bedeli kira artış oranına göre yeniden belirlenir. Kira sözleşmeleri konut kira sözleşmesi ve işyeri kira sözleşmesi şeklinde ayrılabilir. Konutlarda ve çatılı iş yerlerinde geçerli olan ve kiracı aleyhine düzenleme yapma yasağını kapsayan kurallar kira bedelini içermemektedir. Bu sebeple kira bedeli sözleşme bitimi itibari ile kira artış oranı dikkate alınarak yeniden hesaplanmaktadır.

Kira artışının belirlenebilmesi için ilk koşul kira sözleşmesinin yenilenmesidir. Bunun için de sözleşmenin bir yılı tamamlaması gerekir. Çatılı iş yeri sözleşmeleri ve konut sözleşmeleri için geçerli olan hususlardan biri de kira sözleşmesinin bitiminden 15 gün önce kiracı sözleşmenin sonlandırılması için bildirimde bulunmaz ise sözleşme otomatik olarak 1 yıl uzamasıdır.

Kira Artışı Kanunen Nasıl Yapılmalıdır?

Kira artışı yapılırken kanunlara göre hareket edilir. Kira sözleşmesinin yapıldığı tarih baz alınarak her yıl sonunda kira kontratında yer alan kira bedelinde artış yapılması gerekir. Bu artış oranına göre  ise tarafların üzerinde anlaşma sağlaması icap eder.

Yasaların öngördüğü artış oranının üzerinde bir kira belirlemesini kiracı kabul etmeme hakkına sahiptir. Kiralayan kanunda belirlenmiş olan sınırların üzerinde bir artış yapma hakkına sahip değildir. Kiralayanın bu yönde bir talebi olsa dahi hukuken hiçbir dayanağı olmaz.

Taraflar kira bedeli üzerinde bir anlaşma sağlayamaz ise kira tespiti davası açılmak sureti ile mahkemeye müracaat edilmesi gerekir. Kira bedeli tespit davası sonucunda hakimin karar vereceği yeni kira bedeli tarafları bağlar.

2024 yılı için konutlarda geçerli olan kira artış oranı %25 olarak sabitlenmiştir. Bunun üzerinde bir artış yapılması 2024 için mümkün olmamaktadır. Çatılı iş yerlerinde geçerli olan kira artış oranı ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması alınarak belirlenmektedir. 2024 Şubat ayı için belirlenmiş olan kira artış oranı %54,72’dir. Bu oran çatılı iş yerleri için yapılmış olan kira sözleşmeleri için geçerlidir.

Konut kiraları için kira artış oranı belirlenirken normal koşullarda TÜFE’nin 12 aylık ortalaması alınır. Bununla birlikte ekonomide yaşanan dalgalanmalar sebebi ile 2024 yılı için geçerli olmak üzere konutlarda kira artış oranı %25’i aşmayacak biçimde sabitlenmiştir. Kira artışı yapılacağı zaman bu oranlara göre hareket edilmesi gerekir.

 
Uçakta 'kurtçuk' paniği: Yolcuların üzerine döküldü
 
Havaalanında Zaman Geçirmenin En İyi Yolları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Haritası Duvar Dekoru: Ev Dekorasyonunda Yeni Trendler
Ev dekorasyonu, kişisel zevkleri ve ilgi alanlarını yansıtmanın en güzel yollarından biridir.
Emeşad SYDD, Emeklilikte Adalet İçin Yeni Bir Adım Atıyor
Emeklilikte Eşit Adalet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Emeşad ...
Teknede Düğün Organizasyonu Nasıl Yapılır?
Yat kiralama işlemi yaparak, düğününüzü denizde unutulmaz bir deneyime ...
 
SPARC 5665 Robotik Takımı
5665 SPARC, Sainte Pulchérie Fransız Lisesi robotik takımıdır. 2015 yılında ...
Profesyonel Bir İşletme İçin Gerekli Endüstriyel Mutfak Aletleri
Her profesyonel işletme, mükemmel yemekler sunmanın sırrının kaliteli ...
Cüzdan Standı
Son yıllarda en çok kullanılan ürünlerden cüzdan standı, genellikle deri ...
 
Muhammet Özen: Elektrozen'in Lideri ve İnovasyonun Öncüsü
Elektrozen, teknolojik yeniliklerle tanınan ve sektörde öncü bir konuma sahip olan bir firma.
Kartal Eşya Depolama
Eşya depolama hizmetleri, İstanbul kartal en iyi eşya depolama firması ...
Mars Kuyumculuk'un En Güzel 14 Ayar Altın Kolyeleri
Mücevher tutkunlarının vazgeçilmez aksesuarlarından biri olan kolyeler, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva