Siz değişirseniz dünya değişir
Siz değişirseniz dünya değişir
Dünya Çevre Günü’nde plastik şişelere veda dediler
Dünya Çevre Günü’nde plastik şişelere veda dediler
Antalya'da şafak vakti operasyonu
Antalya'da şafak vakti operasyonu
Kaş antik tiyatrosunda film festivali
Kaş antik tiyatrosunda film festivali
25 Kasım 2011 Cuma - 10:40

Okulda ve ailede şiddete karşı öğrencilere bin enstruman dağıtıldı

Trabzon’un Sürmene İlçesi'nde, 'Okulda, ailede, sokakta şiddeti yok etme projesi' kapsamında son iki yıl içinde bin öğrenciye müzik aleti dağıtıldı. Kaymakam Dr. Mustafa Özarslan, "Her sokağa ve okula bir polis yerleştireceğimize, şiddet ortamını müzikle ortadan kaldırmayı denedik ve bunda da başarılı olduk" dedi.

Okulda ve ailede şiddete karşı öğrencilere bin enstruman dağıtıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sürmene'de Kaymakam Dr. Mustafa Özarslan önderliğinde başlatılan, 'Okulda, ailede, sokakta şiddeti yok etme projesi' kapsamında 11 – 14 yaş arasındaki bin öğrenci hayatlarında ilk kez enstrümanla tanıştı. Yardımseverlerin katkılarıyla alınan gitar, kemençe, keman, bağlama gibi enstrümanlar, 2 yıl içinde çeşitli dönemlerde öğrencilere dağıtıldı. Okullarda müzik öğretmenleri ve Halk Eğitim Merkezi'ndeki dersler yardımıyla enstrüman çalmayı ilerleten öğrenciler, bininci enstrümanın dağıtımı nedeniyle düzenlenen törende de yeteneklerini sergiledi. Gitar, bağlama, kemençe ve keman çalan öğrenciler, izleyicilerden büyük alkış aldı.

ASIL AMAÇ ŞİDDET ORTAMINI ORTADAN KALDIRMAK

İki yıl önce Sürmene'de göreve başladığında bir ilköğretim okulunun mezuniyet törenini izlemek üzere davet aldığını hatırlatan Kaymakam Özarslar, "Akademik açıdan çok başarılı bir okuldu ama mezuniyet töreninde hep büyükler enstrüman çalıyordu. Sosyal ve kültürel açıdan bir çoraklık manzarasıydı. O anda bu fotoğrafı tersine çevirmek istedim ve bu proje doğdu. Bugün toplamda bin öğrenciyi enstrümanla buluşturmuş olduk. Meslek hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum" dedi. Kaymakam Özarslan, şunları söyledi:
"Biz inanıyoruz ki insanlar iyi doğarlar. İnsanları kötü yapan daha çok sosyal çevredir. Özellikle olumsuz sosyal çevre, yoksulluk, kötü ev koşulları, evde ve çevrede çocuğa uygulanan şiddet, anne baba ayrılığı kötü çevre koşullarıdır. Bunlardan dolayı pırıl pırıl güzel çocuklar zaman zaman şiddete yönelmekte. Her okula, her sokağa bir polis yerleştirerek şiddetle mücadele etmemiz çok zor. Asıl olan şiddet ortamını, şiddetin kaynaklarını ortadan kaldırmaktır. Okulumuzda, evlerimizde şiddeti azalttığımızı düşünüyorum. Kızlarımızın büyük başarısını gördük. Erkekler bu konuda daha yetersiz kaldı. Projemizin önceliklerinden birisi aslında kızlarımızı ağırlıklı olarak enstrümanla buluşturmaktı. Çünkü herkesin bildiği gibi, bir erkeği eğitirsek bir bireyi, bir kızı eğitirsek bir toplumu eğitiriz. Bu nedenle kız çocuklarına önem verdik."

ÇOCUKLARIN DA RUHEN DİNLENMEYE İHTİYACI VAR

Özellikle velilerin sınav kaynaklı olarak çocuklardan aşırı akademik beklenti içinde olduğunu vurgulayan Kaymakam Özarslan, "Ruhen dinlenmeye de ihtiyaçları var. Aşırı sınav baskısı çocuklarımızda psikolojik olarak katlanamayacakları sorunlara yol açıyor. Böylesine yoğun çalışma, duygusal zekalarının ortaya çıkmamasına neden oluyor. Olumsuz çevre koşullarında yaşayan çocuklar, üzüntülerini, sıkıntılarını, coşkularını anlatmada yetersiz kaldıklarında şiddet başlıyor. İfade edememe, rahatlayamama, deşarj olamama sonucu ortaya çıkan sıkıntıdan dolayı şiddet ilk belirtilerini veriyor. Müzik enstrümanlarıyla şiddeti kaynağında yok edeceğiz" diye konuştu.

BİRARADA YAŞAMAYI MÜZİK SAYESİNDE ÖĞRENECEKLER

Müzikle yaşayan bireylerin çoğaltılmasının gerekliliğine de dikkat çeken Kaymakam Mustafa Özarslan, "İnanıyorum ki sosyal farklılıklar içinde büyüyen çocuklarımız, bir arada yaşamayı müzik sayesinde öğrenebilirler. Müzik ortak bir eldir. Asıl olan giyim kuşam, biyolojik ihtiyaçları karşılamak değildir. İnsanoğlu bunları karşıladıktan sonra, 'Benim bu toplumda yerim ne?' demeye başlıyor. Sosyal bir grubun üyesi olma, o gruba bir artı ürün verme ihtiyacı doğuyor. Bu ihtiyacı karşılayamazsak sorun burada başlıyor" diyerek sözlerini noktaladı.

GİTAR SEVİNCİ

Okullardaki müzik öğretmenleri tarafından müziğe ilgileri, maddi imkanları gibi kriterler göz önünde bulundurularak belirlenen öğrencilerin son grubu da düzenlenen törenle gitarlarına kavuştu. Kaymakam Mustafa Özarslan'ın elinden gitarlarını alan öğrenciler sevinçlerini öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaştı. Törende konuşan 7'nci sınıf öğrencisi Ayça Taşar, "Sınavlar nedeniyle kendimize zaman ayıramıyorduk. Bizim de rahatlamaya, stres atmaya ihtiyacımız var. Bu proje sayesinde bu imkana kavuştuk. Keman çalmayı hiç düşünmemiştim. Öğretmenlerimin özendirmesiyle çalmaya başladım ve çok sevdim" dedi.

Gitar alan öğrencilerden Oylum İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Yıldıray Akyazı da, "Müziği seviyorum. İlk kez bir müzik aleti çalacağım. 5 kardeşiz. Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Diğer öğrenciler ise gitar çalmanın kendilerine sevinç ve heyecan kazandıracağına inandıklarını söyledi.

Ömür AVCI/TRABZON, (DHA)

 
'Antidepresan intihar riskini artırıyor'
 
Otomobil mağazaya daldı, düşen cansız mankenler paniğe neden oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çadır kentte aşı kuyruğu
Van’da 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki ...
ÖSYM’den bir skandal daha
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 9 bin hâkim adayının gireceği ...
Aydın'da bir saat arayla 2 orman yangını
Aydın merkezde ve Çine İlçesi'nde, bir saat arayla iki ayrı noktada yangın ...
 
Yolcu otobüsüyle kamyon çarpıştı, 2 ölü 31 yaralı
Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde, rampa aşağı inen yolcu otobüsü, önündeki ...
Antalyalı gazeteci Tekin Atay yazdı
Doğan Holding patronu Aydın Doğan’ın, Türkiye’nin en popüler valilerinden ...
Benzin fiyatlarında indirim
Benzinde gece yarısından geçerli olmak üzere litrede 4 kuruş indirim yapılacak.
 
Dursun öğretmenin cenazesi yanlış aileye teslim edilmiş
Van’da 23 Ekim’deki depreme Erciş’te yakalanan ve enkaz altında cesedi ...
Terkettiği kanserli eşinin ardından konuştu
Reklamcı Ali Taran'ın kısa bir süre önce boşandığı eşi Selma Ann Desmond ...
Brad Pitt yalan çıktı
Muhteşem Yüzyıl dizisinde dünyaca ünlü aktör Brad Pitt'in oynayacağı iddialarına ...
 
Dursun Gündoğdu
Organize insafsızlık
YAZARLAR
İsa Altun
İsa Altun
Sessiz Çığlık
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Can sıkıcı gelişmeler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ukrayna’ya yeşil ışık
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva