Çeşitli besinler aç karnına tüketildiği zaman mideyi olumsuz etkileyebilir ve ileri sürelerde sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle asidik gıdalar mide asidinin aşırı artmasına sebep olarak reflü gibi çeşitli sindirim problemlerini tetikler. Aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesine neden olarak vücudun doğal dengesini bozar. Peki bu duruma hangi besinler sebep oluyor? İşte cevabı…
SABAH UYANDIĞINIZ GİBİ TÜKETTİĞİNİZDE MİDEYE ZARAR VERİYOR
Kahve, dengeli ve doğru tüketildiğinde oldukça faydalı bir içecektir. Ancak bilinçsiz tüketimi sağlığınıza zarar verebilir. Özellikle aç karnına tüketildiğinde mide üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Yemekten önce tüketilmesi durumunda içerdiği kafein sebebiyle, mide asidinin salgılanmasını artırarak, mide ekşimesi ve asidik reflü gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca kahve aç karnına tüketildiğinde mide zarını tahriş edebilir ve uzun süreli aç karnına tüketim, gastrit gibi mide sorunlarına neden olabilir.
Bunun yanı sıra yüksek kafein içeriğiyle sinir sistemini uyarır ve aşırı tüketim sonucunda sinirlilik, anksiyete ve uyku sorunlarına neden olabilir. Ek olarak fazla kahve tüketimi kalp çarpıntılarını ve tansiyon yükselmesine de sebep olabilir.
KOLA
Kola, yüksek asidik orana sahiptir. İçerdiği asidik bileşikler, mide asidinin seviyesini artırarak, mide zarına zarar verebilir ve reflü, mide ekşimesi gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, aşırı kola tüketimi mideyi tahriş ederek gastrit gibi iltihaplanmalara neden olabilir.
Kola, aşırı şeker içeriğiyle de bilinir. Şeker, kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olarak insülin seviyelerini etkiler ve bu da uzun vadede obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına kapı aralar. Bunun yanı sıra şekerin yüksek oranı dişlerde çürük oluşumuna da neden olabilir.
BAHARAT
Baharatların sağlığımız üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır ancak aşırı tüketildiğinde mideyi tahriş edebilir ve mide asidinin artmasına neden olabilir. Özellikle de sabahın ilk saatlerinde tüketmekten kaçınılması gereken baharatlı yiyecekler, içerdikleri kapsaisin gibi maddeler, mide zarını uyararak reflü, mide ekşimesi ve gastrit gibi problemleri tetikleyebilir.
Bu tür yiyecekler, özellikle mide hassasiyetini tetikleyeceğinden bu rahatsızlığa sahip bireylerde rahatsızlık yaratabilir ve mide ülseri riskini artırabilir. Bu nedenle baharatlı yiyecek tüketimini özellikle sabah saatlerinde yapmamaya dikkat etmekte fayda vardır.
Ayrıca baharatlı yiyecekler sabah saatlerinde tüketildiğinde sindirim sistemini hızlandırarak, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları artırabilir ve gün içerisinde kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir.
Bu yiyecekler, bazı kişilerde bağırsak hareketlerini etkileyebileceğinden ishal veya karın ağrısına yol açabilir. Uzun vadede, aşırı baharatlı yiyecek tüketimi sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yapabilir ve bağırsak dengenizi bozabilir.
KIZARTMALAR
Yüksek sıcaklıkta pişirildiği için kızartmalar mideye zarar verebilirler. Aşırı yağ içeriği, mide asidinin artmasına neden olarak mide ekşimesi ve asidik reflü gibi problemlerin oluşmasına yol açabilir.
Ek olarak, kızarmış yiyeceklerin sindirimi daha zor olduğu için mideyi aşırı şekilde zorlayabilir ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olabilir.
Bunun yanı sıra, kızartılmış yiyecekler sağlıksız yağlar da içerir. Bu durum kalp sağlığına zarar verebilir. Yüksek oranda doymuş yağ ve trans yağlar, kolestrol seviyelerinin artmasına, obeziteye ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Bu durum uzun vadede sıklıkla kızartma tüketildiğinde vücutta iltihaplanmalara kapı aralayabilir.
(Sabah)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |