12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
15 Ocak 2020 Çarşamba - 22:38

TBMM Alt Komisyonu 'Obezite' için toplandı

TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır başkanlığında toplandı.

TBMM Alt Komisyonu  Obezite  için toplandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Burada sunum yapan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, "Çocukların, yüksek glisemik indeksli beslenmesiyle yağ hücreleri artar ve bu da obezite eğilimine yol açar. Çocuklara şekerli, karbonhidratı yüksek gıdalar verilmesi onlara iyilik değil kötülük yapmaktır" dedi. 

TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Cerrahi Uygulamalardaki Malpraktis İddialarının Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır başkanlığında toplandı. Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç ve Doç. Dr. Emel Ergül, komisyonda sunum yaptı. TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, obezite ameliyatları ve bu ameliyatlardaki malpraktis vakaları nedeniyle verilmiş olan bir dilekçe üzerine alt komisyon kurmaya karar verdiklerini belirterek, yaklaşık bir buçuk yıldır çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu ameliyatların asıl gerekçesinin, bu ameliyatlara sebep olan konunun obezite olduğu gerçeği herkes tarafından bilindiğini belirterek şöyle konuştu:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı ve Türkiye'de yapılan istatistiklerde, Türkiye'de her 3 yetişkinden 1'inin ve her 4 çocuktan 1'inin obez veya çok kilolu, aşırı kilolu olduğu istatistiki bilgiler olarak elimizde var. Bu bir sorun, Türkiye'nin obezite gerçeğiyle karşı karşıya olması önemli bir konu. Bu konudaki farkındalık ve yapılan çalışmalar hepimizin takdirini kazanıyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığımızın birinci ve ikinci '100 Günlük Eylem Planlarında' obeziteyle mücadele konusunun programa alınmasını ve bu konuda çalışmaların başlatılmış olmasını çok önemli buluyorum. Son olarak, Çocuk Çağı Obezitesiyle Mücadele Eylem Planı yine Sağlık Bakanlığımız tarafından hazırlandı, bunu da çok değerli buluyoruz."

Komisyona katılan Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, çocukları obeziteye götüren nedenleri anlattı. 41 yıldır tıbbın içinde olduğunu belirten Saraç, Türkiye'de en fazla kişiyi zayıflatan hekimin kendisi olduğunu söyledi. Çocuklarda ilk 2 yaş, vücutta yağ hücrelerinin sayısının yüzde 100'e yakın oluştuğu yaş olduğuna dikkat çeken Saraç, ilk 2 yaşta ödül diye verilen şekerlemelerin, gazlı içeceklerin yağ hücrelerini artırdığını söyledi.

'OBEZİTE ŞU AN EN ÖNEMLİ ULUSAL PROBLEMİMİZ'

Saraç, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu nedenle çocukların, yüksek glisemik indeksli beslenmesiyle yağ hücreleri artıyor ve bu da obezite eğilimine yol açıyor. Burada anne sütü çok önemli. Çocuklara şekerli, karbonhidratı yüksek gıdalar verilmesi onlara iyilik değil kötülük yapmaktır. Obezitedeki en büyük engellerden bir tanesi, çocuğu erkenden ek gıdaya başlatmak. Obezite şu an en önemli ulusal problemimiz. Kimse farkında değil. Çocuk hayatı boyunca daha yüksek glisemik indeksli bir yapıya dönüşüyor, pankreas zorlanıyor, insülin direnci gelişiyor. Toplum şu an yanlış bir algıyla devam sütüne karşı ama anne sütü yoksa eğer erkenden ek gıdaya fazla miktarda geçmek yerine devam sütleriyle destekleyip geri kalan kısmında ek gıdaları bilinçli şekilde vermek önemli. İlk 2 yaş, kanun derecesinde çok önemli olmalı. Çocuklara şeker, tatlı, hamur işi, kola gibi şeyler verilmemesi için kamu spotları yapılmalı."

Sigaranın bırakılmasına ilişkin başlatılan kampanyanın önemine dikkat çeken Ender Saraç,  "Ancak sigarayı bırakma kampanyası sonucu olarak obezite maalesef arttı. Sigara içmenin esas nedeni gizli depresyon. Gizli depresyon tedavisi yapılmayan kişinin en kolay tatmin yolu baklava, çikolata, börek ve çörektir" diye konuştu. 

Obezitenin sigara kadar zararlı olduğunu dile getiren Saraç, özellikle çocukları bu tür zararlı maddelerden uzak tutulması gerektiğini söyledi. Saraç, "Ayrıca içinde glikoz şurubu, beyaz un, beyaz şeker olan gıdaların üstüne obez, hasta çocukların resimlerini koyup okul kantinleri başta olmak üzere kısıtlama getirmeliyiz" önerisinde bulundu.

Obeziteyle mücadelenin doğumdan önce başlamasının önemli olduğunu dile getiren Saraç, "İlk iş sağlıklı döllenmeyle başlıyor. Bir erkek kaliteli sperm vermediği sürece tohum bozuk oluyor. Bir çiftin çocuk yapma kararından minimum 8-12 hafta önce erkeğin ağır metallerden arınması, glisemik indeksi düşük beslenmesi, testosteron düzeyini koruyarak egzersiz yapması, genetiği değiştirilmiş gıdalar yememesi, cebinde cep telefonu taşımaması gerekiyor" dedi.

Etiketler:
 
Son anket yayımlandı! 3 parti baraj altında kalıyor
 
Erivan'a gidemeyen Cansu, destek bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ponzi Arzu'ya 198 yıl hapis ve 2 milyon lira para cezası
BURSA'da yüksek miktarda kar payı dağıtma vaadi ile 73 kişiyi 19 milyon ...
Karlı dağları aşıp, enerji nakil hattındaki arızaları gideriyorlar
VAN'da yoğun kar yağışı sonrası arızalanan elektrik nakil hatlarının onarımı, ...
Tarsus'ta tarihi 'torpido' mezar bulundu
MERSİN'in Tarsus ilçesinde müze müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen ...
 
Kilyos'ta cesedine ulaşılan balıkçı son yolculuğuna uğurlandı
KİLYOS açıklarında Rus tankeri ile çarpıştıktan sonra batan balıkçı teknesinde ...
Eğlence mekanında silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
MERSİN'in Mut ilçesinde, eğlence mekanında 2 grup arasında çıkan kavgada ...
Süryani çiftten 5 gündür haber alınamıyor
İSTANBUL Keldani Kilisesi papazı Remzi Diril'in Şırnak'ın Beytüşşebap ...
 
Mahkemeden 'Wikipedia açılsın' kararı
ANKARA 1'nci Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye'de 29 Nisan 2017 tarihinden ...
Hemzemin geçit için 'tabutlu' eylem
SAKARYA’nın Pamukova ilçesinde, 5 mahallenin kullandığı hemzemin geçidin ...
FETÖ sanığı öğretmene 6 yıl 3 ay hapis
KAYSERİ'de FETÖ/PDY davasında tutuksuz yargılanan öğretmen Musa K. (40), ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva