Antalya'da otelin geri dönüşüm deposunda yangın
Antalya'da otelin geri dönüşüm deposunda yangın
Antalya'da 1 ayda 11 bin 660 olay
Antalya'da 1 ayda 11 bin 660 olay
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Antalya'da coşkuyla kutlandı
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Antalya'da coşkuyla kutlandı
Antalya'da kuzenini öldüren sanık: Keşke ben ölseydim
Antalya'da kuzenini öldüren sanık: Keşke ben ölseydim
2 Temmuz 2026 Perşembe - 15:26

TGC: Gazetecilere yönelik haksız gözaltılar son bulmalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Gülnur Saydam’ın yaptığı bir haberin ardından gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada gazetecilere yönelik haksız gözaltı uygulamalarının basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellediği vurgulandı.

TGC: Gazetecilere yönelik haksız gözaltılar son bulmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TGC, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 180 ülke arasında 163. sıraya gerilemiş olması, ülkemizde basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü alanında yaşanan ağır sorunların uluslararası düzeyde de teyit edildiğini göstermektedir. Bu gerilemenin temel nedenlerinden biri, halkın haber alma hakkının engellenmesidir. Oysa haber alma hakkı, demokratik toplum düzeninin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Gazeteciler de bu kamu yararının gerçekleşmesi için görev yapmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 26. maddesi düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü, 28. maddesi ise basının özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Gazetecilere yönelik haksız gözaltı kararları, yalnızca basın özgürlüğünü değil, toplumdaki adalet duygusunu da zedelemektedir.

Son olarak Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Gülnur Saydam, 1 Temmuz 2026 Çarşamba gecesi yayımlanan ‘Göktürk’te çeteler mi var’ başlıklı haberinin ardından gözaltına alınmıştır. Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçundan  gözaltında tutulduktan sonra sağlık kontrolüne gönderilmiş ve serbest bırakılmıştır.  Meslektaşımız Gülnur Saydam’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde açıkça belirtildiği gibi, ‘Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir’. Bu ilke, gazeteciliğin yalnızca bir meslek değil, aynı zamanda kamusal sorumluluk taşıyan demokratik bir görev olduğunu ortaya koymaktadır. Gazeteciler olmasa, kamu vicdanını yaralayan ve kamu yararı taşıyan birçok olay toplumun bilgisine ulaşamayacaktır. Gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltı tedbirine başvurulması, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde caydırıcı etki yaratmaktadır.

Gazetecilere yönelik haksız gözaltı uygulamaları, Anayasa’ya, demokratik hukuk devleti ilkesine aykırıdır. Gazetecilik faaliyetinin suç unsuru gibi gösterilmesi kabul edilemez. Gazetecilere yönelik haksız gözaltı uygulamalarından vazgeçilmeli, basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını zedeleyen tüm uygulamalara son verilmelidir. Gazetecilik suç değildir.”

 
Telefonu arızalanan artık e-Devlet'e girecek
 
Günaydın: CHP, asgari ücretin 45 bin 800 TL olmasını teklif ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Telefonu arızalanan artık e-Devlet'e girecek
Yurt dışından telefon getirenleri ilgilendiren bir düzenlemeye gidildi. ...
'Hava sıcaklığı 3-4 derece düşecek'
METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, hafta sonundan ...
Kilo verirken kas kaybına dikkat
GLP-1 tedavilerinin diyabet, obezite ve metabolik sendromda etkili sonuçlar ...
 
Datça açıklarında 5.3'lük deprem
AFAD'ın geçtiği bilgiye göre Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 5.3 büyüklüğünde ...
Tartıştığı kişi tarafından tabancayla öldürüldü
AYDIN’ın Kuşadası ilçesinde Abdulkadir Ataş (27) aralarında çıkan tartışmada, ...
İBB Daire Başkanı görevine döndü
İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık, görevden uzaklaştırma ...
 
Komedyen Deniz Göktaş gözaltına alındı
"Ölü Deniz" adlı stand-up gösterisiyle gündeme gelen komedyen Deniz Göktaş, ...
NATO Zirvesi öncesi atlı polislerden devriye görevi
ANKARA'da 7-8 Temmuz'da düzenlenecek NATO Zirvesi kapsamında yürütülen ...
23 ilde 'nitelikli dolandırıcılık' operasyonu: 307 gözaltı
İÇİŞLERİ Bakanlığı, son 1 ayda 23 ilde 'Nitelikli dolandırıcılık ve suçtan ...
 
Dursun Gündoğdu
ATSO seçimlerinde, "Bijî Serok Berkay" sloganları
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Fransa'nın sihirli futbolu
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Liyakatli kadrolar
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'den notlar...
İsa Altun
İsa Altun
Bilişim güvenlik farkındalığı
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya semalarında gurur, içimizde burukluk
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz'da Neptün'ün burcunuzda geri harekete başlamasıyla birlikte, aynadaki yansımanızla dürüstçe yüzleşme vakti geliyor. ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva