Muazzez Abacı kalp krizi geçirdi
Muazzez Abacı kalp krizi geçirdi
Güllü'nün ölümünde yeni gelişme
Güllü'nün ölümünde yeni gelişme
Ünlü deprem bilimciden korkutan uyarı
Ünlü deprem bilimciden korkutan uyarı
Ayşe Tokyaz'ın otopsi raporu ortaya çıktı
Ayşe Tokyaz'ın otopsi raporu ortaya çıktı
31 Ekim 2025 Cuma - 16:35

Tazelenme Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi

AKDENİZ Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi'nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni, Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Tazelenme Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği tören, Tazelenme Üniversitesi'nin kuruluşunun ilk günlerinde Japonya'dan gönüllü olarak katılarak enerjisi, bilgeliği ve zarafetiyle üniversiteye yeni bir soluk kazandıran, öğrencilerin yakından tanıdığı Hiroshi Nakajima'nın anısına hazırlanan video gösterimiyle başladı. Onun anısını yaşatmak ve arzu ettiği gibi bir başlangıç yapmak için hep birlikte spor ve hareketle programa başlandı.

'YAŞLANMAMA VİZYONU' VURGUSU

Açılış töreninin ilk dersini veren Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Tazelenme Üniversitesi'nin bir eğitim kurumundan öte, Türkiye'ye ve dünyaya 'yaş alma değil, yaşlanmama' vizyonunu sunan bir örnek olduğunu vurguladı. Arıcı, “Yaşam boyu öğrenmenin, toplumsal katılımın ve bireysel gelişimin küçümsenmeyecek bir güç olduğunu bizlere gösteriyorsunuz. Araştırmalar, ileri yaşlarda öğrenmeye katılmanın bilişsel işlevleri iyileştirebildiğini ve yaşlanmaya bağlı zihinsel gerilemeyi geciktirebildiğini gösteriyor. Burada olduğunuz her ders, her kitap, her sohbet yalnızca yeni bilgi kazanımı değil; zihninizi, belleğinizi, algınızı ve sosyal bağlarınızı güçlendiren bir yatırımdır" dedi.

Arıcı konuşmasının devamında, Tazelenme Üniversitesi'nin Türkiye'de 60 yaş üzeri bireylerin hem toplumsal hem bilişsel hem de kültürel olarak aktif kalmalarına imkan tanıyan bir model olduğunu belirterek, “Bu üniversite yaş sınırı ne olursa olsun öğrenmeyi, üretmeyi ve paylaşmayı hedefleyen bir topluluktur. Sizler, bu yeni başlangıcın elçileri olun. Eski ile yeni arasında köprü olun. Tazelenme Üniversitesi, sadece bir eğitim modeli değil; aynı zamanda Türkiye'ye ilham veren bir yaşam boyu öğrenme hareketidir" ifadelerini kullandı.

Arıcı, Antalya'dan yükselen bu fikrin artık Türkiye'nin dört bir yanında benzer uygulamalara yol gösterdiğini belirterek, “Burada kurduğumuz bu model, 'öğrenmenin yaşı yoktur' anlayışını somut bir üniversite çatısı altında hayata geçirmiştir. Bugün burada, bilginin yaşla değil, merakla tazelendiğini bir kez daha görüyoruz. Bu vizyonun hayata geçmesinde emeği geçen tüm hocalarımıza, koordinasyon ekibimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

AİDİYETİN ADRESİ

60+ Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan, törende yaptığı konuşmada, aidiyet kavramının önemine dikkati çekti. Tufan, “60+ Tazelenme Üniversitesi yalnızca yeni bilgiler ve beceriler kazanacağınız bir eğitim kurumu değildir. Aynı zamanda burası, kendimizi ait hissettiğimiz, orada olmaktan memnuniyet duyduğumuz sıcak bir yuvadır. Bu yuvayı anlamlı kılan temel unsur aidiyet hissidir" dedi.

Tufan, tarihte insanların her zaman yaşlanma üzerine düşündüklerini belirterek, “Bizler artık gençlik iksiri aramıyoruz, çünkü bilgimizle bunun imkansız olduğunu biliyoruz. Yaşlı olmanın biyolojik yönlerinin yanı sıra toplumsal ve psikolojik boyutlarını da anlamamız gerekiyor. 60+ Tazelenme Üniversitesi, yaşlı bireylerin toplumda 'ait olmayan' konumuna düşmesini engelleyen bir sosyal mücadele alanıdır" ifadelerini kullandı.

TAZELENME MODELİNE BİLİMSEL BAKIŞ

Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük, 60+ Tazelenme Üniversitesi'nin 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından başlatıldığını ve 2021 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle yaygınlaştırıldığını hatırlattı.

Başıbüyük, projenin yaşlı bireylerin yaşam boyu öğrenme yaklaşımıyla eğitime katılımlarını sürdürmelerine olanak tanıyan öncü bir model olduğunu belirterek, “Bu proje yaşlı bireylerin toplumsal yaşama aktif katılımını güçlendirmeyi, bilgi ve deneyimlerini güncel gelişmeler ışığında yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır" dedi.

Program kapsamında yaşlanmanın biyopsikososyal yönleri, fiziksel ve ruh sağlığı, beslenme, aile yaşamı, dijital okuryazarlık, gönüllülük ve üretkenlik gibi temaların bütüncül bir şekilde ele alındığını belirten Başıbüyük, “60+ Tazelenme Üniversitesi bireyin ilerleyen yaşla birlikte değişen koşullara uyum sağlamasına, kendini fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak ifade etmesine ve aktif bir yaşam sürmesine katkı sunmaktadır" diye konuştu.

MADALYA TÖRENİ

Tören, Isparta'da gerçekleştirilen V. 60+ Tazelenme Üniversitesi Olimpiyatları'nda Akdeniz Üniversitesi'ni madalya ve kupalarla onurlandıran öğrencilerin ödüllendirilmesiyle sona erdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, başarılı öğrencilere madalyalarını takdim etti.

ANTALYA, (DHA)

 
Çin’den Ürün Getiren Firmalar: Pars İthalat
 
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında yeni gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pısırık başkan Atatürk Sergisi’ni iptal etti
Dursun Gündoğdu yazdı
Başsavcı Kapıcı'dan, Antalya'da şehit ailesine ziyaret
KORKUTELİ Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kapıcı, Şehit Ahmet Belen'in ailesini ziyaret etti.
Antalya'da 4 milyon lira dolandırıldığını iddia etti
ANTALYA'da yaşayan Filiz Çetin (48), kendisini portföy yöneticisi olarak ...
 
Muratpaşa'da kültür ve sanat kurslarına kayıtlar başladı
MURATPAŞA Belediyesi'nin Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle ...
Antalya'da doğanın atıklarını sanata dönüştürüyor
ANTALYA'da yaşayan driftwood (geri dönüşüm ahşap) sanatçısı Osman Dönmez ...
Antalya Kültür Yolu Festivali başlıyor
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin ...
 
Başsavcı Kahveci'den, SGK İl Müdürü Tanrıöver'e ziyaret
ANTALYA Cumhuriyet Başsavcısı Yakup Ali Kahveci, Antalya Sosyal Güvenlik ...
Antalya'da Cumhuriyet Sergisi'nde buluşma
ANTALYALI 47 sanatçı, farklı tarz ve tekniklerde çalışılmış eserlerini ...
Eski Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül tutuklandı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde bir esnafın şikayeti sonrası başlatılan soruşturma ...
 
Dursun Gündoğdu
Pısırık başkan Atatürk Sergisi’ni iptal etti
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
“Cumhuriyet, değer bilmeyene ağır gelir.”
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Cumhuriyet hayatın nefesidir 
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya sahnesinde kadınların gücü
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Oktoberfest başladı...
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim ayı sizin için spot ışıklarının tamamen üzerinize döndüğü, kişisel bir zirveyle başlıyor ve ayın ikinci yarısında ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva