Devlet memurlarına yarı zamanlı çalışma hakkı Resmi Gazete’de
Devlet memurlarına yarı zamanlı çalışma hakkı Resmi Gazete’de
Erdem Kınay'dan Simge Sağın itirafı: 'Bana kazık attı'
Erdem Kınay'dan Simge Sağın itirafı: 'Bana kazık attı'
Eşi açıkladı: Mehmet Murat Çalık'ın son durumu
Eşi açıkladı: Mehmet Murat Çalık'ın son durumu
'Antalya Arkeoloji Müzesi güçlendirilerek korunabilir'
'Antalya Arkeoloji Müzesi güçlendirilerek korunabilir'

İsa Altun

Bağımlılık bir inkar hastalığıdır
16 Nisan 2017 Pazar

Geçtiğimiz günlerde Bağımlılıkla Mücadele Komitesi ve Zeugma Lions Kulübü ile birlikte çok önemli ortak bir aktiviteye imza attık. Yapılan etkinlikte, günümüzün en büyük ve en tehlikeli tuzağı uyuşturucuyla ilgili olarak genç öğrencileri bilgilendirdik. Samandıra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen ve 150 öğrencinin katıldığı panelde, Yard. Doç. Dr. Onur Okan Demirci ile birlikte gençlere çağımızın en büyük tehlikesini pek çok örnekle anlattık.  29 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilen panele Kesim Başkan Kadir Kabakçı, Bağımlılıkla  Mücadele Komite Başkanı Nevzat Yüce ve Zeugma Lions Kulübü Başkanı Canan Yılmaz Öztaş da katıldı. Lionların yanı sıra panele katılan öğretmenler de toplantıda dile getirilen konuları büyük bir ilgiyle izlediler.

Bir okuyucumuz ‘Bağımlılık nedir’ diye bir soru yöneltmiş. Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur. Psikiyatrik bir sendrom olan bağımlılığın tanısı için aşağıda sayılan ölçütlerin yalnızca üçünün bir arada görülmesi yeterlidir.

Kullanılan maddeye tolerans gelişmesi

Madde kesildiğinde ya da azaltıldığında yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması
Madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan çabalar
Maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcama
Madde kullanımı nedeni ile sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin olumsuz etkilenmesi

Maddenin daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması

Fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımını sürdürmek

Diğer okuyucumuzun sorusu ise, ’Bağımlı neden maddeyi ve bağımlılığı inkâr eder’ diye bir mail göndermiş. Konuya ilişkin Psikolog Ayşe Nur Karkın şu tespitlerde bulunuyor: ‘ Hayatta tüm değişimler, gerçeği kabul etmekle başlar. Hoşunuza gitmeyen hatta bazen nefret ettiğiniz gerçekler olabilir. Eğer duygularımızı ve içinde bulunduğumuz durumu reddediyor ya da onları kontrol etmeye çalışıyorsak gerçekleri kabullenmek daha da zorlaşır. Gerçeği, olduğu gibi kabul ettiğinizde özgürleşirsiniz. Gerçekler, sizi, kendinizle ya da etrafınızdaki kişilerle anlaşmazlığa düşürüyorsa; inkâr, işe yarıyor gibi gözükür ama probleminizi çözmez. Kabullenmek ve değişime odaklanmak hiç kimse için kolay değil ama bağımlılık sorunu olanlar için daha da zor.

Bağımlılık sorunu olan kişilerde inkar kendini aşağıdaki şekillerde gösterebilir:
Kullandığı maddeyi küçümseme,
Kullandığı miktarı azımsama,
Kullanımı kontrol edebildiğini iddia etme,
İstediği zaman bırakabileceğini iddia etme,
Maddenin özel yaşamı ve sağlığına verdiği zarar görmezden gelme,
Tedaviye direnç gösterme.

İnkâr, bağımlılık hastalığının ayrılmaz bir parçasıdır. Kanser, diyabet, kalp yetmezliği gibi diğer kronik ve ölümcül hastalıklara baktığınızda, hastaların hepsi tedavi arayışındadır. Bağımlılıkta ise kişinin tıbbi yardımı reddetmesi, madde kullanımının inkârı kolaylaştırdığının, hatta birlikte çalıştığının bir kanıtıdır. İnkâr sürecindeki bağımlı kişiler genelde;
‘O kadar da kötü değil’,
‘Bununla başa çıkabiliyorum’
‘Son bir kez’ gibi şeyler söylerler.

Bağımlılık problemi olan bazı bireyler; çeşitli sağlık sorunları, yasal sorunlar ya da etrafındaki insanlarla sorunlar yaşadığında inkâr etme davranışından vazgeçerken; bazı bireylerde bu tarz olumsuzluklar kabullenme için yeterli olmayabilir. Bu aşamada, bağımlılık hastalığı ile mücadele eden kişilere yardımcı olabilmek için inkâr davranışlarını anlamak çok önemlidir. Bu alanda tedavi sunan hekimler, psikologlar ve diğer sağlık çalışanları, motivasyonel görüşmelerle kişilerin kabul aşamasına geçmesi için yardımcı olmaya çalışırlar. Bu tarz müdahalelerle sorunlu davranışın çekiciliğini azaltmak ve madde kullanımından doğan olumsuz etkileri, kişinin daha kolay görmesini sağlamak hedeflenir. Görüşmelerin bir diğer amacı ise kişiye madde kullanımı dışındaki diğer seçenekleri göstermektir. Bu seçenekleri görmek, bağımlı kişilere madde kullanımını durdurmakla ilgili bir yol haritası çizme ve harekete geçme aşamalarında yardımcı olur.

DiClemente ve arkadaşlarına göre (2001) bağımlılıkta değişim için altı evre vardır; başlangıç evreleri olan karar öncesi ve karar evrelerinde en sık rastlanılan iki davranış direnç ve inkârdır. Kişi, bu evrelerde bağımlılık problemini kabul ederse bu iki evreyi takip eden hazırlık, harekete geçme, devamlılık ve son bulma evrelerine doğru bir yol alır. Bağımlılık hastalığı bir aile hastalığıdır. Araştırmalar, bağımlı yakınlarının inkâr ve direnç davranışlarını anlayıp tedavi sürecine katıldıklarında başarının arttığını gösteriyor. Maalesef inkâr sadece bağımlılara özgü bir tavır değildir. Toplumun büyük kısmı bağımlılığın bir hastalık olduğunu inkâr eder. Bu nedenle aileler tedavi sürecine katıldıklarında kendilerinin de bağımlılıkla ilgili inkâr süreçlerine şahit olabilir ve kendilerini de iyileştirebilirler. Toplumlar ve bireyler olarak bağımlılık başta olmak üzere inkâr ettiğimiz her davranışı gözden geçirip, gerçekler hoşumuza gitmese dahi kabul ederek kendimizi değişime hazır hale getirebiliriz.’

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Özgür Özel Antalya'da çok sinirlendi; 'Aile şirketi mi burası?'
YAZARLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya Kepez’de bitmeyen elektrik çilesi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Umut ediyoruz ama yorulduk
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Terörsüz günlere
İsa Altun
İsa Altun
Tatile çıkarken...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Yeni Başhekim hızlı başladı
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yapay Zeka bizi nasıl görüyor ?
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Temmuz ayında Venüs'ün İkizler burcuna geçişiyle birlikte, zihinsel canlılık kazanıyor, çevrenizdeki insanlarla iletişim ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva